LabPortal 10: Salina, AnneMarie van Splunter

 

salina in glazen huis            Salina in G H 2            Salina in G H 3            Saline in G H 1

AnneMarie van Splunter ontwikkelt in de voorruimte van het Glazen Huis een sculptuur van zout. Voor dit werk wordt 3000 kilo zout met behulp van mallen gestort tot een vloerwerk dat zich laat overzien als een salina, een intens wit golvend landschap van verdampt zeewater.
Het verspringende tempo van de tegels wekt de indruk dat het beeld uit een groter geheel is gesneden en dat het zich eindeloos zou kunnen voortzetten. De verwachting is dat het vochtige zout in de loop van de tentoonstellingstijd nieuwe kristallen zal vormen.
Met het verstrijken van de dag krijgt dit landschap een steeds ander aanzien door de reflectie van wisselende lichtinval.
Deze sculptuur, die een energieveld voor de geest oproept, of opgevat kan worden als een swingend antwoord op de vloersculpturen van Carl André en de witte reliëfs van Jan Schoonhoven, doet niet alleen een beroep op ons visueel zintuig, maar ook op onze reuk- en tastzin.

 

Salina wordt ondersteund door Stichting Stokroos en Akzo Nobel

 

Archief, Tentoonstellingen