Odoshi Cloud Sequence door Ronald van der Meijs
Kunstenaar Ronald van der Meijs ontwikkelde i.s.m. Zone2Source een nieuw werk dat de weersomstandigheden gebruikt om geluid te maken. Het kunstwerk refereert aan de nabij gelegen Japanse Tuin. De weersomstandigheden dirigeren het verloop van haar meditatieve geluidscomposities als een reflectie op de loop van de natuur. Locatie: grote vijver Odoshi Cloud Sequence is dagelijks te ervaren in vijver van het Amstelpark van augustus 2020 tot maart 2022.
Het internationale platform Designboom besteedde uitgebreid aandacht aan Odoshi Cloud Sequence
Tegen het decor van de Japanse tuin in de vijver van het Amstelpark wordt een symbiose tot stand gebracht tussen natuur en cultuur. Het concept onderzoekt nieuwe mogelijkheden om geluid met een westerse inslag te genereren die totaal gecontroleerd worden door trage en onverwachte natuur elementen die in de Japanse cultuur zeer worden gerespecteerd maar in het westen juist gecontroleerd willen worden. Deze interessante tegenstelling zorgt voor gelaagdheid in het kunstwerk en het biedt stof tot nadenken, discussie en contemplatie. Dit geluid kunstwerk vormt een combinatie van performance en dialoog met de zon, wind en wolken als een natuurlijke sequencer en refereert aan de Japanse tuincultuur door het principe te gebruiken van de Japanse bamboe watertuimelaar. Door de directe interactie en helderheid van werking is het kunstwerk toegankelijk voor een zeer breed publiek. Van kunstliefhebbers die uitgenodigd worden tot en met de toevallige park passant. Bovendien heeft de werking ook een grote didactische waarde omdat het werkingsprincipe makkelijk uit te leggen is aan jong en oud.
Acht installatie units lopen onafhankelijk van elkaar langzaam vol water. Daarna tuimelen de buizen om en zorgen per unit voor een waterplons. Deze beweging slaat een vibrafoon toets aan waarvan de zuivere toon langzaam uitsterft. Iedere unit heeft in deze onvoorspelbare compositie van geluid en beweging een traag en onafhankelijk verlopend ritme door een directe waterpomp aansluiting op een eigen zonnepaneel. Deze ritmes worden bij iedere unit afzonderlijk beïnvloed door wolken die de zon blokkeren en zo de compositie en intensiteit beïnvloeden. Zoals alle planten en bomen in haar omgeving is ook het kunstwerk afhankelijk van de natuur elementen en leeft door een soort fotosynthese.
Zone2Source liet eerder werk van Ronald van der Meijs zien, zie Windviolen en Cloud Sequencer 2.0
Odoshi Cloud Sequence wordt mede mogelijk gemaakt door:
Odoshi Cloud Sequence werd geopend op 15 augustus 2020 met een geluidsperformance door Ronald van der Meijs (tegelijk met de opening van Jos Volkers’ Bioremediating Missile)
Odoshi Cloud Sequence is ontwikkeld in samenwerking met Zone2Source, internationaal podium voor kunst, natuur & technologie in het Amstelpark, Amsterdam. Zone2Source wil het Amstelpark de komende jaren ontwikkelen tot een park voor kunst en ecologie en een proeftuin voor het Chtuluceen, waarin we de verstrengeling van mens en natuur oefenen. Andere werken die bezoekers het Amstelpark anders laten ervaren zijn Floriade Fluisteringen van KCCM, Plantsoensociologie van de Onkruidenier, Buzzbench van AnneMarie van Splunter, PIT Portaal van Karin van Dam en de geluidswandelingen; Secret Garden van Justin Bennett Audio Dérives van Esther Hoovers.
Bekijk alle werken op de Amstelpark kunstkaart