Veldacademie samengesteld door Cocky Eek op 24 & 25 september
Ervaar onbekende zones van geur, geluid en beweging in het Amstelpark
Bekijk het hele programma en doe mee!
Ervaar de verborgen en onbekende zones van geur, geluid en beweging van het Amstelpark. Doe mee met de Veldacademie en volg dit weekend een of meerdere workshops, wandelingen en andere activiteiten waarbij je het park op een nieuwe manier ervaart. De Veldacademie in het Amstelpark is een initiatief van kunstenaar Cocky Eek in samenwerking met diverse kunstenaars, Zone2Source en met StrandLAB Almere, waar in de zomer een eerdere editie plaatsvond. Een van de workshops is speciaal gericht op kinderen, de andere voor volwassen: buurtbewoners, parkbezoekers en andere geïnteresseerden.
Benieuwd hoe de academie is geweest? Leest het eindverslag “Exploring the sensorial heritage of the Amstelpark” geschreven door Anne-Florence Neveu hier.
Veld Academie
Hieronder vindt je meer informatie over de Veldacademie en alle onderdelen van het programma.
Amstelpark als zintuiglijk erfgoed
Even ter introductie: We spreken over ons landschap vaak in termen van ruimtelijk- en cultureel erfgoed, maar deze editie van de Veldacademie stelt de vraag of we een landschap als het Amstelpark ook kunnen beschouwen als zintuiglijk erfgoed: het park als een ruimte voor specifieke ervaringen, geuren, geluiden en herinneringen. Wat gebeurt er als je een park op deze manier benadert? Kunnen zelfs vaste bezoekers vanuit dit oogpunt de bestaande paden op nieuwe manieren bewandelen en kunnen er nieuwe manieren van parkbezoek ontstaan?
Meer over de Veldacademie
De Veldacademie werd ontwikkeld als onderdeel van Strandlab in Almere, de stad waar de Floriade 2022 plaatsvindt. Het Amstelpark werd ontworpen voor de Floriade van 1972. Voor onze Shadow Floriade – 50 jaar Amstelpark – nodigde Zone2Source Cocky Eek uit om – samen met buurtgenoten, parkbezoekers en andere deelnemers– het Amstelpark te verkennen. Het Amstelpark belichaamd met haar unieke ontstaansgeschiedenis als Floriade-park een grote diversiteit aan landschaptradities. Kunnen we het beschouwen als een levend archief van zintuiglijk erfgoed uit al deze verschillende culturen en werelddelen? De Field Academie verkent andere manieren van weten via onze zintuigen en het lichaam. Onder leiding van creatieve makers en lokale ‘gidsen’ wordt je als deelnemer meegenomen om het landschap te bezien en beluisteren vanuit onverwachte perspectieven.
De Veldacademie nodigt iedereen uit, van jong tot oud, om zich te laten onderdompelen in in een divers programma van zintuiglijke verkenningen in, met en door het Amstelpark.
Programma Veldacademie 24-25 September 2022
Alle programma’s starten bij het Glazen Huis
Zaterdag 24 September:
10:00 – 12:00 Voices from the Wateredge met Lada Hršak
10:30 – 14:00 Kinderworkshop Holbewoners met Rachel Schuit en Mischa Lind
13:30 – 16:00 Workshop Stone Network met Anna Bierler, Marit Mihklepp
13:30 – 16:00 Tracing broken artifacts met Kamila Wolszczak
13:30 – 16:00 Bewegingsworkshop Vitalizing the Invisible met Kenzo Kusuda
16:00 – 16:30 Gezamenlijke afsluiting
Zondag 25 September:
10:00 – 12:00 FINDING A MORE-THAN-HUMAN ALLY met Carolyn Strauss
14:00 – 16:30 Kinderworkshop Holbewoners met Rachel Schuit en Micha Lind
13:30 – 16:00 Workshop Monstercode met Theun Karelse
13:30 – 16:00 Workshop Resonating Voices met Sigrún Gyða
13:30 – 16:00 Bewegingsworkshop TaijiWuChiGong met Luigi Kwas
16:00 – 16:30 Gezamenlijke afsluiting met feestelijke ceremonie
Meer informatie zaterdag 24 september
Voices from the Wateredge door Lada Hršak (Zaterdag 10:00)
Deze zintuiglijke verkenning van de waterranden naast het Belgisch paviljoen in het Amstelpark richt zich op het herinnering, textuur en verbinding met deze plek. Luisteren, observatie en het verzamelen afdrukken van deze modderige wateren maken deel uit van deze workshop. Met kijkkaders en tactiele afdrukken wordt de overgang tussen nat en droog onderzocht. Dezelfde papieren kunnen worden gebundeld in één zintuiglijke Leporello.
Wanneer: Zaterdag 24 september van 10.00-12.00 uur. Meld je hier aan
Startpunt: het Glazen Huis, Zone2Source, Amstelpark
Over Lada Hršak
Lada is een Kroatisch-Nederlandse architect, docent en oprichter van Bureau LADA. LADA staat voor Landscape, Architecture, Design, Action en is een multidisciplinaire studio gevestigd in Amsterdam. De studio is actief in Amsterdam, Zagreb en Caïro en is gespecialiseerd in artistiek onderzoek, inclusieve architectuur en de toekomst van onderwijs. Huidige onderwijsopdrachten zijn bij de Design Academy Eindhoven en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Recente publicaties zijn onder meer ‘Shallow Waters’ – shifting geographies of two extreme deltas’, en een stedelijk reisverslag in Caïro – ‘In Search of a Garden to Drink Tea’.
Holbewoners, 2-daagse kinderworkshop met Rachel Schuit en Mischa Lind (zaterdag 10.30 en zondag 14.00u)
Acht kinderen gaan met Rachel Schuit en Mischa Lind in twee dagen tijd hun eigen hol bouwen midden in de bosjes van het Amstelpark. Dit hol wordt in de nacht bezocht door mysterieuze bezoekers. De volgende ochtend zullen we ontdekken welke sporen en boodschappen er zijn achtergelaten. Aan het einde van de tweede dag sluiten de kinderen de workshop af met een heuse hol-ceremonie, waarbij de ouders van harte welkom zijn. Voor deze workshop zoeken we acht dappere kinderen in de leeftijd tussen 6 en 10 jaar.
Het is heel erg leuk als je beide dagen komt, maar als je maar een dagje kan ben je natuurlijk ook welkom.
Wanneer: Zaterdag 24 september van 10.30-14.00 uur (met lunch). Meld je kind hier aan.
Zondag 25 september van 14.00-16.30 uur, mét holceremonie om 16.00 uur (ook voor de ouders/begeleiders) Meld je kind hier aan.
Startpunt: het Glazen Huis, Zone2Source, Amstelpark
Aantal deelnemers: 8
Over Rachel Schuit en Mischa Lind
Rachel Schuit is theaterdocent en afgestudeerd aan de mimeopleiding aan de AHK en oprichter van Nexus kunstenplatform en makerplaats in Weesp. Ze onderzoekt met het lichaam als instrument de intieme verhouding tot een landschap, met haar eigen dynamiek, elementen en materialen.
Mischa Lind maakt films, kweekt insecten, graaft gaten en creëert ruimtelijk werk. Mischa is in 2020 afgestudeerd aan de Interfaculteit ArtScience met een vervreemdende installatie van zand gevuld met honderden krekels. Hiermee won hij de Stroom Aanmoedigingsprijs.
Workshop Stone Network met Anna Bierler en kunstenaar Marit Mihklepp (zaterdag 13.30)
In deze workshop gaan we op zoek naar specifieke stenen die in het Amstelpark liggen, en onderzoeken we verschillende manieren om met deze stenen te lezen en te schrijven. Daarnaast onderzoeken we ook de eigenschappen van de stenen in relatie tot onze eigen lichamen. Om zo gemeenschappelijke grond te verkennen van de groep en ook letterlijk met de grond zelf. We eindigen met een aantal eenvoudige lees- en schrijfoefeningen, die de geologie van ons eigen lichaam en geest zullen onthullen.
Wanneer: zaterdag 24 September van 13.30-16.00 uur.
Waar: Glazen Huis Zone2Source, Amstelpark
Aanmelden: Meld je hier aan.
Aantal deelnemers: max 12
Deze workshop is in het Engels
Over Stone Network
Stone Network is de gedeelde praktijk van ontwerper Anna Bierler en kunstenaar Marit Mihklepp. Anna en Marit begonnen hun samenwerking in 2021 vanuit hun gedeelde interesse in geologische voorouders; stenen en de verhalen die ze dragen. Stone Network ontwikkelt manieren om samen onderzoek te doen en ruimtes van zorg en aandacht te ontwerpen voor lichamen die buiten het menselijke tijdsbestek bestaan. Anna en Marit hebben gewerkt met schrijfpartituren en instructies gewijd aan menselijke en geologische connecties, met de nadruk op de relatie tussen schrijven, ruimte en beweging. Tot nu toe heeft het Stone Network vorm gekregen in gesprekken, geschriften, workshops, radioprogramma’s en publicaties.
Tracing broken artifacts met Kamila Wolszczak (zaterdag 13.30)
Wil je de openbare ruimte vanuit een ander perspectief ontdekken? Houd je van speculeren en fantaseren? Verzamel je graag kleine artefacten? Of ben je gewoon een fan van het ontdekken van de stad? Iedereen is welkom. Kunstenaar Kamila Wolszczak nodigt je uit voor een wandelavontuur in het Amstelpark. We wandelen en reflecteren op alternatieve manieren om de stedelijke openbare ruimte te ervaren. We zullen ons concentreren op het microperspectief en de details om andere relaties met de artefacten, de natuur, de tuinbouw en de infrastructuur van het park te observeren. We zullen onze lichamelijke sensaties openen en ons verbinden met onze verbeelding.
Wanneer: zaterdag 24 september van 13:30-16.30 uur.
Waar: bij Glazen Huis – Zone2Source Amstelpark
Aanmelden: Meld je hier aan.
Aantal deelnemers: 12
Over Kamila Wolszczak
Kamila Wolszczak is een in Nederland wonende Poolse beeldend kunstenaar en onderzoeker. Ze creëert performance-, tekst- en installatieprojecten op basis van de relaties tussen zelfgeorganiseerde openbare ruimte, artefacten en menselijke sporen. Ze geniet van samenwerkingsprojecten en co-creatie, en het vermengen van feiten met speculatie. Ze accepteert verandering als onvermijdelijk en gelooft in de kracht van materie en gemeenschappen, en creativiteit als een magisch hulpmiddel voor echte verschuivingen in de samenleving. Kamila heeft gestudeerd aan de Maria Curie-Sklodowska University Lublin (Painting BA), de Academy of Art and Design in Wrocław (Art Mediation MA) en aan de Fontys Universiteit Tilburg (Performing Public Space Artistic Research MA).
Vitalizing the Invisible, bewegingsworkshop door Kenzo Kusuda (zaterdag 13:30u), let op: deze workshop is verplaatst van zondag naar zaterdag!
Kenzo Kusuda een danser die uitgaat van improvisatie. Tijdens deze bewegingsworkshop gebruikt hij het landschap; de bij die voorbij danst, de boom die zacht wiegt in de wind, de wolken die langzaam transformeren hoog in de lucht. Eigenlijk danst alles. In deze improvisatie begint de beweging al gewoon door te zien wat er allemaal om ons heen beweegt. Het ontdekken van het leven van beweging, improvisatie en verandering in het Amstelpark.
Wanneer: zaterdag 24 september van 13:30 -16.30 uur.
Waar: bij Glazen Huis – Zone2Source Amstelpark
Aanmelden: Meld je hier aan.
Aantal deelnemers: onbeperkt
Deze workshop is voor iedereen en geschikt voor mensen van alle leeftijden en condities. Ervaring is niet nodig, want we zijn allemaal experts in ons eigen lichaam en onze waarneming.
De workshop is in het Engels. Ervaring is niet nodig.
Over Kenzo Kusuda
De in Amsterdam gevestigde Japanse choreograaf/danser Kenzo Kusuda is een uniek fenomeen in de wereld van de dans. Hij onthult de poëzie van het dansende lichaam op een persoonlijke en vaak adembenemend intense manier. Kusuda neemt het publiek mee naar een wereld vol verbeelding. Zijn werk zit vol van mystieke schoonheid, die buiten de waarneming van onze fysieke zintuigen ligt. Simpelweg met de beweging van het lichaam op een bijna leeg podium is hij in staat om datgene te onthullen wat onzichtbaar is.
Meer informatie zondag 25 september
FINDING A MORE-THAN-HUMAN ALLY met Carolyn F. Strauss (zondag 10.00u)
In het rustige en gastvrije Amstelpark wacht een meer- dan- menselijke aanwezigheid op je. Een zachtaardig maar krachtig iemand met gaven om te delen en wijsheid om uit te wisselen. Tijdens deze workshop, terwijl je je langzaam afstemt op de parkomgeving, zal deze bondgenoot zich aan je kenbaar maken. Het proces is onvermijdelijk: daarom word je aangetrokken om deel te nemen aan deze sessie. In een ‘snelle’ wereld is het gemakkelijk om te vergeten dat we deel uitmaken van een grotere ecologie van relaties die een groot aantal meer dan menselijke actoren en agenten omvat. Deze workshop faciliteert een intieme ontmoeting met enkele van de entiteiten die klaar staan om ons te ondersteunen en met ons samen te werken. Een klein notitieboekje wordt aanbevolen, maar is niet vereist.
Wanneer: zaterdag 25 september van 10.00-12:00 uur
Waar: start bij Glazen Huis – Zone2Source Amstelpark
Aanmelden: Meld je hier aan.
Aantal deelnemers: onbeperkt
Over Carolyn F. Strauss
Carolyn F. Strauss is de oprichter en directeur van Slow Research Lab, een multidisciplinair onderzoeks- en curatorial platform gevestigd in Amsterdam. Al bijna twee decennia ontwikkelt het platform ‘Slow research’: een term die een uitgebreid gebied van onderzoek en experimenten beschrijft om manieren te verkennen waarop mensenlevens verweven zijn met andere soorten en ruimtes, tempo’s en temporaliteiten, geschiedenissen en materialiteiten. Jezelf trainen om de wereld meer waar te nemen en erbij te betrekken. Langzaam maakt plaats voor subtielere en ook diepere resonanties met (en binnen) een enorm veld van planetaire verwikkelingen.
MonsterCode workshop geheugenroute met Theun Karelse (zondag 13.30u)
Eigenlijk gebruiken we tekst pas relatief recent om onze gedachten over de wereld vast te leggen. Het overgrote deel van onze menselijke evolutie konden we niet lezen en schrijven. Er was geen bieb of database. Hoe ging dat toen dan? MonsterCode richt zich op een specifieke vorm, waarbij de gedachtenwereld direct werd geïntegreerd in het landschap; het landschap fungeerde in vele culturen als een soort levende mind-place, ook hier in Europa waar die inheemse traditie totaal vergeten is geraakt. In deze workshop pakken we de draad na 3000 jaar weer op. Ontdek met simpele experimentjes hoe je zo’n mentale ruimte opbouwt. Na een paar maanden begin je te merken dat door je gedachtenwereld heen lopen je manier van denken herstructureert.
Wanneer: Zondag 25 september van 13.30 tot 16.00 uur
Startpunt: het Glazen Huis, Zone2Source, Amstelpark
Aanmelden: kan hier.
Aantal deelnemers: 15
Over Theun Karelse
Theun Karelse studeerde beeldende kunst aan het Sandberg Instituut in Amsterdam voordat hij zich aansloot bij FoAM, een gedistribueerde groep van transdisciplinaire laboratoria die opereren op het snijvlak van kunst, wetenschap, natuur en het dagelijks leven. Zijn interesses en experimentele praktijk onderzoeken de grenzen tussen kunst, ecologie, technologie en archeologie. In samenwerking met Zone2Source leidt hij het langlopende onderzoeksprogramma Machine Wilderness. Zijn Amsterdamse buitenstudio’s dienen als proeftuinen voor stedelijke biodiversiteit, klimaatadaptatie en inheemse kennissystemen. Hij is bestuurslid van de Ambassade van de Aarde en maakt deel uit van het Future of the Delta team van de Ambassade van de Noordzee.
Bewegingsworkshop TaijiWuXigong met Luigi Kwas (zondag 13.30u), let op: deze workshop is verplaatst van zaterdag naar zondag!
Taiji and Qigong wordt dagelijks beoefend in het Amstelpark. Luigi Kwas is al decennialang een beoefenaar van- en meester in een hele specifieke Chinese bewegingskunst genaamd TaijiWuXigong. Deze vorm is gebaseerd op eeuwenoude principes waarin het lichaam zich aardt en heelt. Wat gebeurt er met onze beweging als we ons afstemmen op de aarde onder ons? Luigi heeft gewerkt met allerlei grootmeesters, maar ervaring is niet nodig om mee te doen aan deze workshop. We beginnen gewoon op het gras onder onze voeten en met Luigi als gids wordt je als vanzelf in beweging gezet.
Wanneer: zondag 25 september van 13.30 tot 16.00 uur
Startpunt: het Glazen Huis, Zone2Source, Amstelpark
Aanmelden: kan hier.
Aantal deelnemers: max 30
Deze workshop is geschikt voor mensen van alle leeftijden en condities. Ervaring is niet nodig.
Over Luigi Kwas
Luigi is inmiddels meer dan dertig jaar non-stop bezig met oosterse krijgskunsten, taijiquan, en taijiwuxigong. In 1996 richtte hij samen met meester Zhao Qiu Rong de Jing Wu kungfuschool op in Haarlem en in 2006 richtte hij de EVI M.A.S.T.E.R.S. Club op.
Resonating Voices workshop met Sigrún Gyða (zondag 13.30u)
Kunstenaar en zanger Sigrún Gyða houdt een workshop over de creatie van geluid in de collectieve buitenoefeningen. Het is een ontmoetingsplaats voor mensen om inspiratie te vinden in sport-gerelateerde bewegingen en hoe beweging de manier waarop we denken en communiceren kan veranderen. We kijken naar hoe ons lichaam reageert op verschillende bewegingen of gevoelens in de open ruimte van het Amstelpark en vragen ons af of het lichamelijke gevoel van spanning de manier kan veranderen waarop onze stemmen klinken, alleen of samen. In de workshop zullen de deelnemers werken op hun eigen snelheid te testen op hun individuele grenzen met oefeningen op de stem en een collectieve geluid-creatie in verbinding met de inspirerende park.
Wanneer: Zondag 25 september van 13.30 tot 16.00 uur.
Startpunt: het Glazen Huis, Zone2Source, Amstelpark
Aanmelden: kan hier.
Aantal deelnemers: 12
Deze workshop is geschikt voor mensen van alle leeftijden en condities.
Over Sigrún Gyða
Sigrún Gyða is filmmaker, klassiek zanger, componist en beeldend kunstenaar. Haar praktijk probeert het performatieve zelf vast te leggen door middel van geluid als een mythische manier om na te denken over vrouwelijkheid, lichaamsarbeid en tijd. Sigrúns werk richt zich op verschillende sociale groepen en culturen. Sigrún woont en werkt in Reykjavík en Amsterdam waar ze afstudeerde aan het Sandberg Instituut met een MA in beeldende kunst en design 2021.
Veldverslaggever Anne Florence Nevue
Anne Florence Neveu zal als vliegende veldverslaggever twee dagen live aanwezig zijn, obervaties maken, mini- interviewtjes doen met toevallige passanten, workshopgevers, deelnemers, en de anders dan menselijke bezoekers en bewoners van het park. Op basis hiervan wordt een verslag geschreven van de Field Academy-Amstelpark waarin het Amstelpark verkend wordt als zintuiglijk erfgoed. Anne Florence Nevue is een artistiek onderzoeker en schrijver die het snijvlak van eco-surveillance, productie- en reproductiemethoden en queerness verkent. Hun recente projecten omvatten een analyse van de op media gebaseerde economie van het verlangen naar de reuzenpanda en een media-archeologie die de vervanging van een plantengemeenschap documenteert. De projecten van Anne Florence Neveu vinden vaak hun vorm in video’s, performances, lezingen en publicaties.
Foto door Tasha Arlova.
Veldacademie mede mogelijk gemaakt door
De veldacademie wordt mede mogelijk gemaakt door Adviescommissie voor de Kunst (ACK) Stadsdeel Zuid