Air, Water, Soil with Sarah Daher, Menno Hiele en Marjolijn Boterenbrood

Air, Water, Soil
Sarah Daher. Menno Hiele, Marjolijn Boterenbrood
het Glazen Huis, 3 April – 15 Mei 2016

Opening Zondag 3 April, 16 – 18 uur

In de tentoonstelling Air, Water, Soil wordt het werk van drie kunstenaars die zich bezig houden met de basis elementen voor leven in dialoog met elkaar gebracht.

Sarah Daher Air Culture

Schermafbeelding 2017-08-16 om 17.08.07

Planten kunnen communiceren door de lucht en sturen boodschappen door chemische moleculen af te scheiden. Air Culture  stelt een nieuw gebruik voor van deze natuurlijke verbindingen. Levende planten, gecombineerd met technologie kunnen ons voorzien van gepersonaliseerde lucht, verrijkt met specifieke chemische eigenschappen.

Deze verrijkte lucht kan verschillende invloed hebben op ons fysieke en psychische welzijn, afhankelijk van de plantsoort, de omgevingsfactoren en de levenscyclus van de plant.

Air Culture is een interdisciplinair project tussen ontwerp en wetenschap; techniek en natuur. Door verschillende onderzoeksgebieden met elkaar te verbinden, kan ontwerp het menselijke aspect met wetenschappelijke kennis doen versmelten om nieuwe realiteiten te scheppen die beantwoorden aan latente behoeften.

Het erkennen van het chemische vocabulaire van de plant verandert niet alleen de manier waarop we ons tot de plant verhouden, maar ook de manier waarop we lucht gewaarworden en consumeren.

Air culture is het beginpunt van waaruit de waarde van lucht ter discussie wordt gesteld en een toekomstig scenario wordt voorgesteld waar vluchtige emissies van planten onderdeel worden van ons dagelijks leven, een nieuwe gewoonte om onderdeel te maken van onze routine. Wat als we in de toekomst we op dezelfde manier waarop we eten verbouwen, we ook onze lucht verbouwen?

 

Menno Hiele, Hydrosculptures

menno hiele 2

In zijn Hydrosculptures waarin planten leven zonder aarde, onderzoekt de kunstenaar hoe ver een plant af kan staan van zijn eigen, natuurlijke omgeving. Door de combinatie van stromend water, mens gemaakte objecten, hout, elektronica en levende planten, krijgen deze objecten de mogelijkheid te gaan leven. De sculpturen vertonen vergelijkbare eigenschappen met bomen zoals het voedingrijke water dat door de buizen stroomt. De stam van de Douglas boom draagt de holle handgemaakte houten ladder die tegelijk als water reservoir functioneert.

Marjolein Boterenbrood, Sporen

marjolijn

 

Marjolein Boterenbrood heeft een jaar lang onderzoek gedaan naar het leven onder de grond in het Amstelpark en het nabij gelegen Gijsbrecht van Aemstelpark. De aarde bestaat uit een enorme diversiteit van leven waarvan we nog maar slechts een klein deel kennen, maar waarvan we steeds beter het belang begrijpen voor onze ecosystemen. Een van de resultaten van dit project is een serie foto’s van de humus laag van de aarde die horizontaal worden gepresenteerd. Op 17 april presenteert Marjolein Boterenbrood de kaart die zij heeft ontworpen van de wereld onder onze voeten en gaat zij met gasten dieper in op haar project.

Sara van der Heide, The Garden 

The Garden is een reisverslag dat Sara van der Heide maakte van haar aanwezigheid in haar volkstuin; ze volgde een jaar lang met haar camera de verandering van kleur en vorm van de bladeren, het opkomen, ontbinden en doodgaan van de planten en andere bewoners en passanten van de tuin. Zo wordt de cyclische tijd van groei, vergankelijkheid en verstilling zichtbaar gemaakt, een notie van tijd die wij in de kapitalistische maatschappij, waarbij alles draait om spektakel en lineaire groei, uit het oog lijken te zijn verloren.

Schermafbeelding 2017-08-08 om 14.35.02

Een jaar lang gefilmd in een volkstuintje van 330 m2 in Tuinwijck, Amsterdam ( april 2013 – april 2014)

Camera en montage: Sara van der Heide

Kleurcorrectie: Sara van der Heide en Guy Molin

Technische ondersteuning: Guy Molin

Camera stand-in: Kyle Tryhorn

Thank you: Nelly Voorhuis

In opdracht van: If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution

Brochure Air, Water, Soil

Archief, Voltooide projecten