Tuinbazen presentatie
In twee weekeinden van 15 tot 23 februari 2020 presenteert Irene Fortuyn en Ketter&Co samen de resultaten van één jaar activiteiten die onderdeel zijn van het Tuinbazen project. Tuinbazen is een artistiek onderzoeksproject naar mogelijkheden om parken te beheren als een gezamenlijke tuin.
Programma in Het Glazen Huis
Presentatie en tentoonstelling 15 – 23 februari:
In het Glazen Huis is de voorlopige uitkomst te zien van dit onderzoek naar de mogelijkheden van het park als gemeenschappelijke tuin. Maak bijvoorbeeld kennis met de nieuwe kaart van het Amstelpark met de verhalen van bezoekers, en bekijk een video over hun ‘ideale tuin’ of een van de presentaties waarin de relatie tussen bezoeker en parkverzorger verder wordt uitgediept. Open: Za 15 en zo 16 februari en op vrij 21, za 22 en zo 23 februari van 13:00 – 17:00
Parkdialoog en excursie 15 en 22 februari:
Op de zaterdagen, 15 en 22 februari van 15:00 – 17:00 uur organiseren we een parkdialoog waarin Irene Fortuyn met de deelnemers ingaat op de menselijke relatie met planten en andere soorten. Wil je zelf meedenken en bijdragen aan de toekomst van de Amsterdamse parken kom dan langs!
16:00 verzorgt IVN ecoloog Arend Wakker een excursie langs de bewoners van het park.
In deze presentatie neemt Ketter&Co een volgende stap en richt de aandacht op wat een gemeenschap kan zijn en het menselijke samenleven met dieren en planten in de stad. Wat is het effect van deze relatie op de bezoekers, het parkonderhoud en het lopende Tuinbazen onderzoeksproject.
Noor Bootsma en Laura Hoek zullen zaterdag in het park aanwezig zijn om in het park dierenverhalen op te halen met “The Story Miner”, een project waarmee Noor in januari 2020 aan Design Academy Eindhoven is afgestudeerd.
Meer over Tuinbazen
Tuinbazen is een meerjarig project waarin de parken van Amsterdam onderzocht en in kaart gebracht worden. Wat is de aard en cultuur van de Amsterdamse parken? Wie gebruikt ze en waarvoor worden ze gebruikt ? En door wie en hoe wordt er voor de parken gezorgd? En hoe zichtbaar is de tuinman/vrouw voor de parkbezoeker? Dit zijn enkele van de vragen die leidend zijn in Tuinbazen.
De centrale figuur in het project is de tuinman/vrouw, de verzorger van de parken die doorgaans weinig contact heeft met de parkgebruiker. Maar ook zit hij/zij zelden aan tafel als er beslissingen over het park genomen moeten worden, al is de tuinbaas degene die er dagelijks zorg voor draagt. Zeker nu steeds meer mensen van jong tot oud geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, groen en tuinieren, kunnen we wellicht geheel anders gaan nadenken over de rol van de tuinbaas en de betekenis van de parken voor de stad. Kan de tuinbaas bijvoorbeeld ingezet worden als educator? Hoe kan hij met zijn kennis en passie de spil worden in het activeren van een gemeenschappelijke betrokkenheid, het inspireren van de zorg voor groen en de diversiteit van parken?
Het Amstelpark werd in 2019 een proeftuin van dit onderzoek. De eerste stap was het zichtbaar maken van het onderhoud in het park wat doorgaans weinig inzichtelijk is voor de parkbezoeker. Hoe kan het onderhoud en beheer van het park onder de aandacht gebracht worden? Wat gebeurt er eigenlijk in een park in de verschillende maanden en seizoenen en wie zijn de mensen die er zorg voor dragen?
Ketter&Co streeft ernaar tuinbazen, gebruikers en beleidsmakers nauwer bij elkaar te betrekken om meer horizontale vormen van beheer te vormen, om zo de kwaliteit van de Amsterdamse parken te bevorderden. Dit wordt gedaan door parkonderzoek naar het gebruik van en de zorg voor de parken, naar de kleuren, geuren, materialen, flora en fauna, activiteiten, talen, afval, manier van communiceren en de feesten in het park.
In 2019 werden in het Amstelpark de volgende activiteiten uitgevoerd:
- Onderhoudskalender Amstelpark: Een maandelijkse kalender van de onderhoudsactiviteiten die in het Amstelpark uitgevoerd worden. Deze zal op de grond bij de ingang van het park met kalk weergegeven worden met verwijzingen naar de specifieke locaties in het park om op deze manier de onderhoudswerkzaamheden voor de gebruikers zichtbaar te maken.
- Bloemen voor de Burgemeester: Elke maand wordt er een boeketje bloemen die die maand in de verschillende Amsterdamse parken groeien naar Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam gestuurd.
- Afvalslinger:
samen met buurtbewoners worden slingers van afval gemaakt dat in het Amstelpark wordt gevonden.
- Meedoe Agenda: samen met de tuinmannen leren over het onderhoud van het park. De Tuinbazen Kar was op gezette tijden in het park aanwezig om de activiteiten aan te kondigen
- Rozen Snoeien: Vrijwilligers snoeien samen met de Tuinbazen de rozen
- Rododendrons snoeien: In juni werden mensen opgeroepen mee te helpen met het snoeien in de rododendron vallei, ooit een van de hoogtepunten van de Floriade en nog steeds een feest voor het oog, zodat ze een tweede bloeiperiode zullen beleven.
- Park onderzoekskaart: het Amstelpark wordt in kaart gebracht.
- Mijn ideale Tuin; videoportretten werden gemaakt van mensen die met bloempot vertelde over hun ideale tuin
- Bezemdialogen: Er worden Bezemdialogen georganiseerd waarin we gezamenlijk met tuinbazen, beleidsmakers, buurtbewoners, parkbezoekers, academici, kunstenaars en anderen de vragen die het onderzoek in de parken oproept zullen bespreken. De dialogen worden gevoerd volgens de Socratische gespreksmethode van filosoof Humberto Schwab.
- Tuinbazen publicatie: Een parkpublicatie en tentoonstelling met daarin de uitkomst van de onderzoeken
Website Ketter&Co
Tuinbazen wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds vanuit de regeling samenwerking organisatie en kunstenaar
Pictures of the Tuinbazen 2020