De Onkruidenier – ShaduwTuin

 

Deelnemer van Our Living Soil

De Onkruidenier ontwikkelen een SchaduwTuin in de ommuurde kloostertuin van het Belgische paviljoen in het Amstelpark, gedurende een twee jaar lang publiek programma rond tuinieren en nieuwe natuur-cultuur verhalen. De Schaduwtuin is een onderdeel van Our Living Soil met een speciaal programma rond aarde en tuinieren.

De Onkruidenier ontwikkelen een SchaduwTuin in de ommuurde Kloostertuin van het Belgische paviljoen in het Amstelpark, gedurende een twee jaar lang publiek programma rond nieuwe natuur-cultuur verhalen. De SchaduwTuin is een onderdeel van Our Living Soil met een speciaal programma rond aarde en tuinieren. De SchaduwTuin is een meerjarige samenwerking tussen Zone2Source en het collectief de Onkruidenier, bestaande uit Ronald Boer, Jonmar van Vlijmen en Rosanne van Wijk.

De kunstpraktijk van de Onkruidenier neemt de vorm aan van veldwerk rond tuinieren en culturele verhalen over planten waarvoor we in het Amstelpark een kunstenaarstuin ontwikkelen. Hiervoor hebben we van Gemeente Amsterdam – in het kader van de regeling Vrije Ruimte waarmee ruimte gegeven wordt op leegstaande of braakliggende locaties aan pioniers die in een bijzondere maatschappelijke behoefte voorzien in Amsterdam – de beschikking gekregen over de ommuurde Belgische Kloostertuin. Deze tuin was jarenlang gesloten. Met de reanimatie van de Kloostertuin vraagt de Onkruidenier zich af hoe het begrip tuinieren kan transformeren naar een vorm waarin we ons als mens schikken naar processen in onze stadsnatuur. Welke andere relaties en verhoudingen met onze leefomgeving leren we dan ontdekken?

Onkruidenier werkt samen met vrijwilligers en deelnemers aan een tuin waarin nieuwe culturele verhalen over relaties van mensen en planten ontwikkeld worden, rond een uitgebreid publieksprogramma van workshops en expedities. De centrale vraag is: kan een park een gemeenschappelijke tuin zijn waar mensen hun relatie tot de natuur opnieuw vorm kunnen geven? Tijdens de sessies in de SchaduwTuin gaan mensen samen met de kunstenaars aan de slag in de Belgische Kloostertuin waar we onze handen echt in de aarde kunnen steken terwijl we onderzoeken hoe een speculatieve taxonomie, gebaseerd op relationele classificaties, tot andere praktijken leiden van omgang met natuur.

In de pers, Kunstenaars