Floriade Fluisteringen
Kunstwerk van KCCM met vier hoorspelen over het Amstelpark
dagelijks te beluisteren op vier locaties ->lees artikel in NRC (13/2/21)
Het werk Floriade Fluisteringen van het kunstenaarsduo KCCM (Krijn Christiaansen and Cathelijne Montens) bestaat uit vier hoorspelen over de geschiedenis van het Amstelpark verteld vanuit het perspectief van planten; een lelie en de Japanse Duizendknoop, een buxus, een treurbeuk en de Venijnboom (de Taxus). Scan de QR code op de luisterplaatsen in het park en beluister de hoorspelen ter plekke met een smartphone (hier vind je een kaartje met alle Zone2Source kunstwerken).
Beluister hieronder een gesprek tussen KCCM en De Onkruidenier tijdens een wandeling door het Amstelpark.
Zie voor de locaties van de vier hoorspelen het overzichtskaartje en scroll verder voor uitgebreide informatie per hoorspel. De namen van de vier hoorspelen zijn ‘De val’, luister naar de elegie van de Treurbeuk (1), ‘Het treintje’, luister naar de monoloog van de Venijnboom (2), ‘Afkomst’, luister naar de memoires van Lelie Gracia en de Japanse Duizendknoop (3) en ‘Buxus vs. Jos L.’, luister naar de getuigenis van de Buxus (4).
‘De val’, luister naar de elegie van de Treurbeuk (#1 op de kaart)
Floriade fluisteringen; 2020; Krijn Christiaansen & Cathelijne Montens (KCCM)
Een klein muurtje verraadt de aanwezigheid van het voormalige Franse paviljoen dat onder de grond begraven ligt. Een pad omzoomd door rotte spoorbielzen voert van de hoofdlaan over het begroeide dak van het paviljoen langs de stam van de treurbeuk. Deze beuk was in de Floriadetijd nog een jonge kleine boom. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een middelgrote reus en getuige de inscripties in zijn bast van tientallen prille liefdes. Hij heeft de tortelduiven zien komen en gaan, heeft de hoogtijdagen van het paviljoen meegemaakt, maar ook de ondergang. Met zijn grote gordijn van takken verhult hij het verval. Draag een koptelefoon om het volledige effect van de originele opname te ervaren.
Tekst: Pim Muda
Stemacteur: Maarten Wansink
Geluidsontwerp: Tijn Hazen
Locatie: Ga links na de midgetgolf (gezien vanaf hoofdingang), na 200 meter ligt er rechts een kleine heuvel, ga omhoog.
Luister naar de Treurbeuk (let op, ter plekke luisteren geeft de beste ervaring)
‘Het treintje’, luister naar de monoloog van de Venijnboom (#2 op de kaart)
Floriade Fluisteringen; 2020; Krijn Christiaansen & Cathelijne Montens (KCCM)
Achter de Belgische kloostertuin staat een venijnboom waarvan het verhaal de ronde doet dat die in de tijd van de Floriade gesnoeid werd in de vorm van een vredesduif. Wie deze, inmiddels flink uit de kluiten gewassen taxus nu ziet, zou niet kunnen raden dat dit zijn oorspronkelijke vorm was. Hij lijkt nog het meest op een grote, opgeblazen Mickey Mouse. In een monoloog vertelt de taxus over zijn geleidelijke gedaanteverandering, de manier waarop hij ieder jaar heel nauwgezet door verschillende tuinbazen met de beste bedoelingen weer wordt gesnoeid, maar dat er desondanks iets in hem zit dat maar niet kan wennen aan zijn opgelegde identiteit. Hij vertelt over zijn onvoorstelbare groeikracht en over hoe hij dwars door de snoeibeurten heen, heeft kunnen ontsnappen uit zijn korset. Draag een koptelefoon om het volledige effect van de originele opname te ervaren.
Tekst: Pim Muda
Stemacteur: Olaf Malmberg
Geluidsontwerp: Tijn Hazen
Locatie: In het driehoekige grasveld naast de kloostertuin, vlak bij het Belgisch paviljoen/Tekenkabinet.
Luister naar de Venijnboom (let op: ter plekke luisteren geeft de beste ervaring)
‘Afkomst’, luister naar de memoires van Lelie Gracia en de Japanse Duizendknoop (#3 op de kaart)
Floriade Fluisteringen; 2020; Krijn Christiaansen & Cathelijne Montens (KCCM)
In een klein maar bijzonder vormgegeven paviljoen doopte Grace Kelly in 1972 een lelie die naar haar werd vernoemd. Onlangs is dit paviljoen afgebroken. Hiermee is de ruimtelijke drager als herinnering aan deze gebeurtenis verdwenen. Voorheen stond deze drager er wel, maar wist slechts een enkeling waarvoor het paviljoen oorspronkelijk werd gebouwd. Het deed lange tijd dienst als picknickplek, rookplek, schuilplek of rustplek in het park.
In dit hoorspel vertellen Lelie Gracia en de Japanse Duizendknoop over hun afkomst, levenswandel en gloriejaren. Het neemt de luisteraar mee in de ontstaansgeschiedenis van het park bezien vanuit van de twee planten en raakt hierbij actuele onderwerpen aan zoals de veranderende omgang met exoten. Draag een koptelefoon om het volledige effect van de originele opname te ervaren.
Tekst: Pim Muda
Stemacteurs: Olaf Malmberg, Gaby Milder, Pim Muda
Geluidsontwerp: Tijn Hazen
Locatie: op een bankje aan het hoofdpad, vanaf de hoofdingang 100 meter na de midgetgolf.
Luister naar de Lelie en de Japanse Duizendknoop (let op: ter plekke luisteren geeft de beste ervaring)
‘Buxus vs. Jos L.’, luister naar de getuigenis van de Buxus (#4 op de kaart)
Floriade Fluisteringen; 2020; Krijn Christiaansen & Cathelijne Montens (KCCM)
In 2015 figureert het Amstelpark in de door Sam de Jong geregisseerde videoclip Drank & Drugs (Lil’Kleine en Ronnie Flex). Een aantal menselijke dieren, berijden hierin een buxus, een boom en een grasveld. De parkbezoeker kan meeluisteren naar de getuigenis van buxus. Hierin vertelt zij over machtsverhoudingen tussen mensen en planten en seksuele intimidatie. Terloops onthult ze dat ze kort na het incident is gediagnosticeerd met Cydalima Perspectalis (buxusmot). Nadat dit hoorspel tot stand kwam zijn alle buxusplanten in deze vormentuin door de gemeente gerooid.
Tekst: Pim Muda
Stemacteurs: Gaby Milder, Pim Muda, Maarten Wansink
Geluidsontwerp: Tijn Hazen
Locatie: in de vormentuin, in een plantsoen naast de Orangerie, via ingang bij Rietveldhuis
Luister naar de Buxus (let op: ter plekke luisteren geeft de beste ervaring)
Meer achtergrond informatie
Nu de afgelopen tijd de mens zich teruggetrokken heeft in de steden is er, net als tijdens de Floriade van 1972, weer meer bewustzijn van andere vormen van leven in de stad en de relatie tussen mensen en niet-mensen. ‘Floriade fluisteringen’ vindt plaats in deze context en wil mensen op een lichtvoetige, humoristische en laagdrempelige manier bewust maken van al die andere actoren en bewoners van het park.
Terwijl wij in het westen natuur lange tijd zagen als een achtergronddecor van menselijke handelingen, is de laatste tijd duidelijk dat de achtergrond op het toneel is beland en niet-menselijke vormen van leven evengoed actoren zijn in onze gedeelde leefomgeving. ‘Floriade fluisteringen’ speelt hiermee en is een manier om mensen in te voeren in het perspectief van de planten en bomen in het park, die hiermee een geschiedenis, een verhaal en een eigen beleving toegeschreven krijgen. Hoewel de verhalen worden verteld vanuit hun standpunt, is de toon antropocentrisch. Hierdoor kunnen mensen zich makkelijker met de planten identificeren en houden planten de mens een spiegel voor.
Floriade Fluisteringen zijn sinds 22 november 2020 op vier locaties in het Amstelpark te beluisteren, de opening was onderdeel van Welkom in het Parlement van de Dingen.
Voorgeschiedenis Floriade Fluisteringen
Floriade Fluisteringen is een van de resultaten van Exploded View, een programma met artistieke verkenningen van het Amstelpark en is mede een voortzetting op een artist in residence van KCCM bij Zone2Source in het Amstelpark in 2015. Wil je meer weten over de werkwijze van KCCM? Bekijk dan deze video (met dank aan KABK)
Concept en onderzoek: Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM)
Tekst: Pim Muda
Stemacteurs: Olaf Malmberg, Gaby Milder, Pim Muda, Maarten Wansink
Sound design: Tijn Hazen
Vertaling: Ton Heuvelmans
Dit project is ontwikkeld in samenwerking met Zone2Source en mede mogelijk gemaakt door:
Floriade Fluisteringen is ontwikkeld in samenwerking met Zone2Source, internationaal podium voor kunst, natuur & technologie in het Amstelpark, Amsterdam. Zone2Source wil het Amstelpark de komende jaren ontwikkelen tot een park voor kunst en ecologie en een proeftuin voor het Chtuluceen, waarin we de verstrengeling van mens en natuur oefenen. Andere werken die bezoekers het Amstelpark anders laten ervaren zijn Plantsoensociologie van de Onkruidenier, Odoshi Cloud Sequence van Ronald van der Meijs, de Buzzbench van AnneMarie van Splunter, PIT Portaal van Karin van Dam en de geluidswandelingen; Secret Garden van Justin Bennett en Audio Dérives van Esther Hoovers.
Bekijk alle werken op de Amstelpark kunstkaart