Growing Matter

Growing Matter
Het Glazen Huis, 27 September t/m 30 November 2015
Met werk van Sjoerd Buisman, Nikki van Es, Marjolijn Boterenbrood, Reinier Lagendijk, Egied Simons
Opening Zondag 27 September, 15 uur

 

Growing Matter is een tentoonstelling met werk van kunstenaars die groeiend materiaal in hun werk gebruiken om processen en relaties die in de natuur gevonden worden te onderzoeken .De kunstenaars die hier getoond worden onderzoeken de verwevenheid van cultuur en natuur vanuit verschillende perspectieven. Het werken met materiaal en ideeen van groei brengt ze in een dynamische dialoog met elkaar alswel met de omgeving buiten het glazen paviljoen.

 

Sjoerd Buisman, De Clynoscoop/ Gesloten Silphiumspiraal (ouroborou)

Clynoscope II  Sjoerd Buisman - werk in atelier 3

Sjoerd Buisman koestert een bijzondere fascinatie voor de natuur, natuurwetten en -processen. In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkelde hij zijn ‘groeisculpturen’. Hoe ontwikkelen horizontaal ingeplante bomen zich? Hoe verloopt de groei van een plant die op z’n kop hangt? Hij observeert, tekent en fotografeert de werking van de natuur en grijpt vervolgens in door bijvoorbeeld een jonge boom horizontaal in te planten of een knoop te leggen in een tak. Daarna laat hij de natuur weer zijn gang gaan. De Clynoscope is een werk dat gemaakt is naar een ontwerp uit 1969 waarin een plant horinzontaal groeit. De roterende bloempot zorgt ervoor dat de zwaartekracht wordt opgeheven. Hij zal ook een werk uit zijn latere periode Gesloten Silphiumspiraal (ouroboros) laten zien, dat gemaakt is van gedroogde stengels, rond zijn centrale thema de spiraal als groeivorm van bladeren aan de stengel van een plant.

 

Nikki van Es, Fotonenstroom/Broeikasje voor een mens /Tamme Kastanjeblad

fotonenstroom  IMG_0051  kat

Nikki van Es toont werken waarin ze zich laat inspireren door de structuur en samenhang van de natuur. Hiervoor legt ze plantstructuren bloot om via een microscopisch klein detail het grotere geheel te begrijpen. In haar vroegere werk werkt ze met het levende materiaal zelf, zoals in Tamme Kastanjeblad waarin bewerkte kastanjebladeren tussen glas geperst worden en Berken Baddings waarin gezaagde planken verpakt worden in het schors van de berk. In haar latere werk ondezoekt ze levende structuren in tekeningen op transparant moerbeiboompapier dat van beide kanten te zien is. In het hier gepresenteerde Fotonenstroom, bestudeerd ze licht als energiebron door fotonen en de daarvan afhankelijke chloroplastreeksen weer te geven in een lange hangende papierrol. Haar werk Broeikasje van een Mens is een glazen huisje waartussen algen, bladeren en zaden in alle fasen geperst zijn komt buiten het Glazen Huis te staan als een kasje waar de mens kan broeden op de toekomst.

 

Marjolijn Boterenbrood, Transformator

DSC_5920

Intensief onderzoek naar specifieke locaties is de basis van haar werk. Ze vertaalt indrukken van een plek in ‘kaarten’, foto’s, ruimtelijk werk maar ook in manifestaties waarin wisselende groepen kunstenaars en onderzoekers een gebied. In de ‘Transformator’  laat Marjolijn Boterenbrood iets zien van het onderzoek dat zij gedurende het jaar uitvoert naar het niet-direct-zichtbare park, in laagjes. In deze installatie zie je ingrediënten van het proces, aarde, veen, honing, de huid, de mineralen. Wat speelt zich af onder onze voeten in de grond en onder het wateroppervlak, welke sporen, welk netwerk vormt mycelium en de wortels van de bomen?

 

Reinier Lagendijk, Fiscus Cuercus Elastica

ficus quercus elastica 2

Het werk van Reinier Lagendijk bestaat uit het maken van beelden, installaties en monumentaal werk waarin hij speelt met de (ver)vormbaarheid van de natuur. Hij beïnvloedt groeiprocessen en laat zijn werken uitmonden in vooraf bepaalde vormen. Zijn vormtaal bestaat uit archetypische beelden gecombineerd met humor en poezie waarin hij de natuur in dialoog treden met niet-natuurlijke gegevens, zoals staal en plastic. Al zijn werk refereert naar de cultivatie van onze natuur en ons landschap. In de installatie Zonder titel 2014 wordt dit thema onderzocht door diverse transformaties van Sanseveria’s en Ficus Elastica planten.

 

Egied Simons Green waves/Root extracts

root extracts

Egied Simons maakt gebruik van natuurlijke fenomenen als de wind en kleine organismen als basis voor zijn sculpturen, installaties en publieke interventies. Hij past wetenschappelijke principes en materialen toe als lenzen, spiegels, camera’s en projectoren om biologisch materiaal te presenteren als spinnewebben, vlinder vleugels, vis schubben, bloed, insecten eitjes en levende organismen op interactieve manieren. Door letterlijk in te zoomen op de materie die ons omgeeft wordt het observeren van realiteit een cinematische ervaring. In de achterrruimte van het Glazen Huis presenteert Egied Simons Green Waves. Beelden van een camera die gericht is op boomkruinen wordt geprojecteerd in de ruimte, de lens is out of focus, details zijn uitgefilterd, alleen beweging, het spel van kleur en ruisend licht blijft. Egied Simons presenteert ook Root Prints, een serie werken geproduceerd tijdens zijn werkperiode in de Orangerie. Wortels van zaden grijpen in speciaal geprepareerd doek en vormen een weefsel, de weerslag van hun zoektocht. De wortels van iedere plant hebben een eigen kleur, en patroon, een eigen signatuur.

Growing Matter Brochure

 

Archief, Voltooide projecten