masharu – Taste of Earth (Museum of Edible Earth)
Deelnemer van Our Living Soil
masharu verzamelt aarde en onderzoekt culturele tradities van het eten van aarde over de hele wereld. Geofagie is de praktijk van het eten van aarde, een praktijk die mensen al duizenden jaren kennen en in Afrika, Zuid-Amerika en Azie is het eten van aarde nog steeds een cultureel, spiritueel of geneeskundig gebruik. In november en december 2021 heeft masharu een residentie bij het World Soil Museum Wageningen gedaan. Voor Our Living Soil ontwikkelt masharu een nieuwe versie van The Museum of Edible Earth waarin culturele praktijken van volken over de hele wereld in kaart worden gebracht rond het eten van aarde.
“masharu’s work takes a whole new stance on the subject of ‘soil’. While we gather soils for scientific purposes, looking closely at the soil’s composition, there are totally different ways to engage with the substance. masharu, for instance, collects soils and investigates how edible they are. This approach is inspirational, tantalising, as it presents a different perception on soil. The cultural aspects of soil are fascinating, although little is known about them.” Stephan Mantel (directeur World Soil Museum)
Het Museum of Edible Earth nodigt het publiek uit om kennis over eten en culturele tradities te herzien met behulp van creatief en zintuiglijke benaderingen. Het Museum of Edible Earth richt zich op de volgende vragen: Welke ideeën en waarde staan er achter de traditie van het eten van aarde? Waar komen de geschiedenissen over het eten van aarde vandaan? Wat zijn de mogelijke voordelen en gevaren van het eten van aarde? Hoe beïnvloeden de materiaaleigenschappen in aarde de smaak? Het Museum of Edible Earth ontwikkelt een uitgebreide verzameling aarde die in diverse delen van de wereld gebruikt worden voor oraal gebruik vanuit verschillende culturele gebruiken en geschiedenissen. De workshops die onderdeel zijn van Het Museum of Edible Earth, waarin het publiek zelf aarde gaat proeven, dragen bij aan het heroverwegen van de waarde van en onze relatie met aarde.
Meer dan 400 grondsoorten uit 34 verschillende landen zijn tot heden via internet en tijdens excursies verzameld om de basis te vormen voor The Museum of Edible Earth. De collectie bevat aardemonsters uit Wit-Rusland, Kameroen, China, Congo, Ivoorkust, Cuba, Ecuador, Frankrijk, Duitsland, Ghana, Guatemala, Haïti, India, Indonesië, Iran, Irak, Kazachstan, Kirgizië, Letland, Litouwen, Mexico , Marokko, Nederland, Nigeria, Pakistan, Rusland, Slovenië, Zuid-Afrika, Suriname, Oekraïne, VK, VS, Oezbekistan, Zimbabwe. Het verbindt praktijken van verzamelen, documenteren, artistieke presentatie en verhalen vertellen met wetenschappelijke benaderingen voor de analyse van de collectie. Het museum activeert dialoog rond milieu kwesties, en wil meer bewustzijn over onze relatie tot de aarde ontwikkelen door diverse communities uit te nodigen om de conversatie tussen hun kennis en ervaring van aarde te delen en nieuwe kennis hierover toe te voegen aan de collectie.
Het Museum of Edible Earth krijgt – met zijn nadruk op landschappen en culturele tradities van over de hele wereld krijgt – een bijzondere context in dit Floriade park, dat als internationale tuinbouwtentoonstelling bijdragen van over de hele wereld naar het Amstelpark bracht waar nog steeds een grote diversiteit aan flora te zien is. Voor Our Living Soil ontwikkelt masharu een nieuwe fase in het werk. Terwijl er voorheen veel met classificaties van aarde gewerkt werd en op de website van de Museum of Edible Earth het mogelijk is samples te classificeren in land van origine, vorm, compositie en kleur miste het belangrijkste component: smaak. Als een nieuwe stap gaat masharu voor Our Living Soil experimenteren met een interactief werk Taste of Earth waarbij de methodiek van een wijnproeverij gebruikt wordt als beginpunt voor het verzamelen van ervaringen en impressies. Dit impliceert ook het ontwikkelen van een meer genuanceerde taal rond smaak. masharu gaat samenwerken met een programmeur om een interactieve aarde proeverij te ontwerpen als een manier om gevoelens en emoties van het publiek te verzamelen en te linken aan de collectie van de Museum of Edible Earth. Dit wordt verbonden aan een digitale smaakkaart, die op een touch screen in de tentoonstelling te zien zal zijn en waar de bezoekers van de tentoonstelling hun eigen smaak impressies aan toe kunnen voegen. Het werk vraagt dus om participatie en zal zich voortdurend ontwikkelen.
Rond de Museum of Edible Earth organiseert masharu publieks events, van aarde proeverijen tot een lezing waarin hen het publiek uitnodigt onze kennis over bodem, voedsel en culturele tradities te heroverwegen, door in te gaan op de vraag hoe geofagische praktijken de manier waarop we met de aarde omgaan kunnen veranderen. Zo wordt er bijvoorbeeld een verbinding gemaakt naar de lokale plek en gaat masharu samen met het publiek aan de slag in het Amstelpark, waar deelnemers aarde verzamelen, proeven en beschrijven. De samples van het Amstelpark worden toegevoegd aan het Museum of Edible Soil en de ontwikkelde taal en methoden aan het Taste of Earth digitale archief.