Where Art and Science Meet: Jos Volkers, Sebastian Frisch, Jet Smits

The biophanic garden

Biophonic Garden, Sebastian Frisch

 

Biophonic Garden stelt vragen over de communicatie van planten. Een experimentele laboratoriumopstelling wordt gebruikt als mogelijkheid om dialogen tussen maiszaden waarneembaar voor het menselijke oor te maken. Gekiemde maiszaden worden in een raster gerangschikt, die in een container gevuld met water wordt geplaatst. De akoestische omgeving onder de zaden wordt opgenomen door een onderwatermicrofoon, die bezoekers in staat stelt naar de communicatie tussen de zaden te luisteren. Terwijl de wortels van de planten onder water gedompeld zijn, speelt een constante sine toon van 220 herz in het water. Dit heeft een invloed op het groeiproces van de wortels die zich naar de bron van het geluid buigen.

Sebastian Frisch is een kunstenaar, musicus en developer. Hij maakt gebruik van diverse mediatechnologiëen om absorberende ervaringen te creëeren en mogelijke verbindingen tussen het digitale en tastbare te ontdekken. Zijn interesse ligt in het veld van muziek, interactieve kunst en cultural hacking. Sebastian studeerde Sound Art and Computer Science aan de Salzburg University of Applied Sciences en heeft dit werk ontwikkeld als afstudeerproject voor het Art Science Master-programma aan de Koninklijke Conservatorium en Academie van Kunst in Den Haag.

 

Ecological Space Engineering, Jos Volkers

ESE

Welkom in het toekomstige kantoor van Ecological Space Engineering. E.S.E. is een fictief bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van materiaal voor gesloten ecologische systemen. Als kritiek op onze verwoestende omgang met de natuur presenteert Jos Volkers een werk dat is gebaseerd op de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. Het werk verbeeldt een geocentrisch wereldbeeld waar een kunstmatige zon en maan omheen cirkelen. Op deze platte aarde bevindt zich organisch leven zoals planten, schimmels en bacteriën. Het klimaat wordt mechanisch in stand gehouden, er circuleert lucht, water, licht en daarbij vinden bepaalde processen plaats. Deze aarde zal gedurende de periode onderhevig zijn aan de omstandigheden die door de installatie worden veroorzaakt, de natuur vervalt langzamerhand en na verloop van tijd komt er nieuw leven voor in de plaats, organismen gaan streven om te overleven. Jos Volkers weet zich te onderscheiden met ecologische vraagstukken, de positie van de mens en de maakbaarheid van de natuur. Mede door zijn interesse is Ecological Space Engineering een innovatieve kant op gegaan en hier wordt tijdens de expositie aandacht aan besteed. Voor Zone2Source bouwt Jos in het Glazen Huis het tijdelijke kantoor op, worden er met enige regelmaat nieuwe objecten bij geplaatst, geeft hij inzicht in hypothetische ontwikkelingen en het publiek wordt actief geëngageerd.

 

LC Environment, Jet Smits

Liquid Crystal (vloeibaar kristal) is een fysieke stof die in staat is digitale data te vertalen naar visuele beelden. Veel mensen zijn bekend met het gebruik van deze stof in de traditionele vorm (het LCD-scherm), maar Smits streeft er juist naar de unieke eigenschappen van Liquid Crystals anderszins te gebruiken. Hierdoor komen de veelzijdigheid en esthetische kwaliteiten van het materiaal naar voren. Smits stelt de bezoeker in staat om dit materiaal rechtstreeks te ervaren in een live-installatie en videowerk.

Jet Smits bestudeert empirisch en analoog digitale technologieën. Ze onderzoekt het punt waarop data voor het eerst zichtbaar wordt, op zoek naar het exacte moment van verandering. Ze begeeft zich op het gebied van wetenschap en technologie dat gerelateerd is aan onze perceptie. Haar benadering resulteert in het gebruik van verschillende media en technologieën. Gebaseerd op haar empirisch onderzoek en artistieke en wetenschappelijke experimenten creëert zij contemplatieve en meeslepende installaties.

Opening: zondag 14 december 16:00-20:00 uur, met vanaf 17:30u Saturnalian Solstice Festival of Lights and Convergent Junctures met licht- en projectieperformances en installaties door Julie Dassaud, Jenna Knapp, Olga Westrate, Federico Bonelli, Jacob Plooij and Samantha Felix, The Moonlighter’s Vanishing Point (Lee Ellickson and Alfredo Genovesi), Jaap Pieters en The Cineact Irregulars Ensemble.

‘Wetenschap in dienst van de Kunst’ artikel in Het Parool

Archief, Voltooide projecten