Het Amstelpark huist maar liefst drie kunstenaarstuinen van Zone2Source die door kunstenaarscollectief de Onkruidenier, Genomic Gastronomy en kunstenaar Theun Karelse worden beheerd en geactiveerd. De tuin is hier niet alleen een inspiratie voor kunstenaars maar tuinieren wordt ingezet als artistieke praktijk vanuit een verlangen om onze verbinding tot de aarde en alles wat daar leeft anders vorm te geven. Hier worden vragen gesteld als: wat is de tuin van de toekomst, als het steeds droger en warmer wordt? En wat is tuinieren als we leren begrijpen dat de tuin de creatie is van vele levens die er samen met ons tijd in doorbrengen? Hoe kunnen we van controle en overheersing de tuin zien als een plek voor zorg en aandacht voor elkaar? Kom met ons mee naar een kunstenaarstuin in het Amstelpark, waar wordt geexperimenteerd en gespeculeerd met tuinieren voor de toekomst.
Speculatieve Botanie in de SchaduwTuin
Tijdens een workshop Speculatieve Botanie bezoek je samen met de kunstenaars van collectief de Onkruidenier de SchaduwTuin. Hier bewegen we ons in de schaduw van de planten, organismen, de bodem, aardse systemen en verborgen gebleven kennis die we aan het licht brengen. Deze voormalige ommuurde Belgische kloostertuin is een van de warmste plekjes van Amsterdam. Hier onderzoeken de kunstenaars hoe onze stadsbiotoop eruit gaat zien nu de klimaatzone elke dag 13 meter noordoostwaarts opschuift en we over 50 jaar in de huidige klimaatzone van Parijs leven. In de Schaduwtuin vind je dan ook vooral hitteminnende planten, soorten die we meer en meer zullen gaan zien in de toekomst. In de workshop Speculatieve Botanie, raak je geïnspireerd door de verhalen die in de tuin verscholen liggen en ontwerp je zelf een nieuwe plant waar we mee samen kunnen werken om ons aan te passen aan de klimaatsomstandigheden van de toekomst.
De Toekomst van eten in de Genomic Gastronomy Garden
In de Genomic Gastronomy Garden onderzoeken kunstenaars de geschiedenis en toekomst, technologie en ecologie, van onze voedselsystemen. Ook vind je hier Satelite Seed Savers, een koepel van wilgentakken waaromheen zaden opgeweekt worden die ooit de ruimte in zijn gegaan. Midden in het park worden eetbare planten gekweekt, in samenwerking met voedselbossen rond Amsterdam, zoals bessen, bonen en salade. Die vinden niet alleen mensen, maar ook slakken heel erg lekker. Hoe gaat dat, samenleven met zoveel soorten planten, funghi, insecten, dieren en mensen? Wat betekent het te eten en gegeten te worden? In deze workshop onderzoeken we de biodiversiteit van de tuin door observaties, tekenen en de hulp van AI en leren we meer over samenleven met ons voedsel.
Otterdam en het dier als gids
In 2021, na een halve eeuw afwezigheid, dook de otter weer op aan de rand van Amsterdam. Kunstenaar Theun Karelse creerde in de vijver van het Amstelpark Otterdam, een watertuin voor de otter. Hier vraagt hij zich af: is dit iconische zoetwaterdier een voorbode van verandering? We nemen misschien vogels, insecten en andere wezens op in ons beheer van onze parken, tuinen en groene gebieden in de stad, maar de komst van de otter voelt als een game-changer. Hoe zouden onze groenblauwe ruimten eruit zien als we de otter als gids nemen voor een levendige stad? In een verkenning van moerastuinieren – waar we in Nederland ondanks al ons water nauwelijks bekend mee zijn – onderzoeken we samen met Theun Karelse wat er gebeurd als we, zoals in veel inheemse culturen, van dieren leren hoe we ons beter af kunnen stemmen op onze leefomgeving. Misschien is de otter wel een veel betere gids voor de toekomst dan de mens?