‘Anthotyping Landscapes’ nodigt op 24 mei iedereen uit om de kleuren van het Amstelpark te ervaren via een workshop van Anthotyping, een elementaire textiel druktechniek die gebruik maakt van de kracht van zon, wind, aarde en water. In deze workshop zullen we experimenteren met Anthotyping met aarde om te testen hoe planten kleuren en motieven worden op textiel. Deelnemers worden geïntroduceerd in onze methodologie door middel van onze Field Guide, en aan het einde van de workshop worden de resultaten gedeeld met publiek.
Materialen en de Field Guide zijn inbegrepen in de ticketprijs.
Agenda
14u – Introductie tot het landschap: leren kennen van de Anthotyping techniek en een wandeloefening
15u – Afdrukken met het landschap: Werken met de aarde en de planten in het park
16h – Lezen van het landschap: Verzamelen en analyseren van vooraf geprepareerde bodemmonsters, opzetten van een installatie.
17u – Pop-up tentoonstelling (open voor publiek): Kom een glaasje limonade of Fries biertje met ons drinken, en bekijk de uitkomsten van de workshop.
Over Anthotyping Landscapes
Anthotyping Landscapes is een innovatief project ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie in het kader van het initiatief “Eigentijds gebruik van ambachten” en brengt social designers Freja Kræmmer Nielsen en Teresa Carvalheira samen met onderzoeker en textielmaker Roua Alhalabi, oprichter van RouaAtelier. De samenwerking is gericht op het ontwikkelen van zowel een outdoor textiellab als een participatieve methodologie voor het creëren van een hyper lokaal palet van natuurlijke kleuren en prints afgeleid van de Nederlandse flora.
Het project maakt gebruik van de anthotype techniek, waarbij zonlicht gebruikt wordt om motieven op vezels af te drukken zonder gebruik te maken van agressieve chemicaliën. Door gebruik te maken van lichtgevoelige plantmaterialen zoals bladeren, bessen en wortels, is Anthotyping een duurzame methode om kleuren te creëren. Door textiel als medium te gebruiken, bevordert deze techniek nieuwe interacties met het landschap en maakt het experimentele interacties mogelijk met lokale flora, grond en water. De resultaten worden zo unieke reflecties van de landschappen waarin ze zijn gemaakt.
Het project vindt zijn conclusie in een fysieke publicatie, een ‘fieldguide’ voor de Anthotyping-methodologie, die iedereen in staat stelt om op een kleurrijke manier (opnieuw) betrokken te raken bij het landschap in hun buurt. De Anthotyping-techniek is ontwikkeld met 4 elementen: zon, bodem, water en wind.
Wie zit er achter Anthotyping Landscapes?
Freja Kræmmer Nielsen is een artistiek onderzoeker en ontwerper. Haar praktijk richt zich op ecologische systemen en symbiotische relaties, en haar recente projecten kregen de vorm van in tuinconcepten, herbariums, biomateriaalontwikkeling en participatieve workshops over toekomstdenken. Haar interdisciplinaire werkervaring in het samenwerken met wetenschappers, burgers en andere creatievelingen komt direct tot uiting in haar praktijk en bevordert hybride methodologieën van kunst, design en wetenschap.
Meer over Freja: https://linktr.ee/frejakraemmernielsen
Roua Alhalabi is een natuurlijke verf specialist met meer dan 7 jaar ervaring in het ontwikkelen van lokale natuurlijke verf pigmenten en verfmethoden. Roua overlegt en werkt regelmatig samen met ontwerpers van textielmaterialen en textielbedrijven om manieren te ontwikkelen voor een duurzame textielproductie. Ze is met name toegewijd aan het verminderen van de materialen die betrokken zijn bij de verf-/druktechnieken. Met oog voor detail en een brede ecologische kennis werkt Roua met alle beschikbare natuurlijke lokale elementen om hoogwaardige resultaten te ontwikkelen met een kleinere ecologische voetafdruk. Daarnaast investeert Roua Atelier in educatie en het delen van kennis met een breed aanbod van workshops en pedagogische programma’s. Roua werkt nauw samen met boeren om de teelt van verschillende planten en methoden om de pigmentproductie te verbeteren te bestuderen en te begrijpen. Roua geeft gastcolleges in Nederland (DAE) en internationaal en heeft samengewerkt met Fibershed en Cosh.
Meer over RouaAtelier: www.rouaatelier.com
Teresa Carvalheira is een activator, ontwerper, naaister en up-cycler met 6 jaar ervaring als Community Manager voor Fashion Revolution Portugal, waar ze campagnes ondersteunt voor de empowerment van stakeholders in de textielindustrie en kritiek op consumentisme. Ze blijft werken aan interdisciplinaire projecten met betrekking tot handwerk, milieu en migratie en werkte onlangs samen met NOoF voor de tentoonstelling “Regeneration – Fashion from the ground up” (2023).
Meer over Teresa: linktr.ee/teresacarvalheira
Support and partners
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie (Creative Industries Fund NL) https://www.stimuleringsfonds.nl/toekenningen/anthotyping-landscapes
Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân
https://nationaallandschap.frl/
Meer over Anthotyping Landscapes
website: www.anthotyp.ing
instagram: @a.n.t.h.o.t.y.p.ing
Het Glazen Huis