platform for art, nature & technology
MAP
event
30 augustus - 15 oktober 2023
Residentie

Flexing Fibers

Study of a Tree in Motion

Andreas Tegnander

Opening vrijdag 6 oktober
(tegelijk met Polyphonic Landscapes in het Glazen Huis)
Met performance door Andreas Tegnander. Hij zal zijn geluidsonderzoek openstellen met gebruik van het ruimtelijke geluidssysteem van de installatie.

Zondag 15 oktober finissage
Doorlopende performance tussen 13 en 17 uur.
Andreas nodigt gastmuzikanten uit om een muzikale dialoog aan te gaan met de installatie. Met onder andere modulaire synth speler Max Frimout en saxofonist Aina Font.

Bezoek Flexing Fibers op maandag en dinsdag tussen 13 en 17u.
De volledige installatie zal van vrijdag tot zondag tussen 6 en 15 oktober te zien zijn.

Andreas Tegnander onderzoekt in zijn werk de mogelijkheden om onze menselijke zintuigen uit te breiden en deze met elkaar te verbinden door middel van kunst. In Flexing Fibers: Study of a Tree in Motion vertaalt Andreas de beweging van een boom in geluid. De Orangerie wordt getransformeerd tot een tuin van luidsprekers waar de boom in een uitgestrekte sonische omgeving in kaart wordt gebracht. Dit werk stelt ons subjectieve zintuiglijke perspectief ter discussie en vraagt ons om het bekende vanuit een ander gezichtspunt te bekijken vanuit andere zintuigen.

De Park Studio is een open laboratorium waar kunstenaars tijdens een residentie werk ontwikkelen en presenteren in interactie met het publiek.

Andreas zegt hierover: “Voor mij is het observeren van de reacties van mensen tijdens het proces een waardevolle manier om de impact van mijn werk te testen. Als kunstenaars beweren we vaak dat ons werk specifieke effecten heeft, maar ik leer hier liever over door te observeren hoe mensen reageren, zodat de interacties vanaf het begin mijn beslissingen beïnvloeden. Het is een onderzoek naar de beweging van bomen, maar in zekere zin ook een studie naar hoe mensen bewegen en reageren”.

 

Voor het onderzoek worden speciaal ontworpen sensoren en microfoons gebruikt om gegevens te verzamelen en de bewegingen van een boom die vlak buiten de Orangerie staat na te bootsen. Elke sensor en microfoon is verbonden aan een speaker in de ruimte, zodat we alle gegevens tegelijk in één grote soundscape kunnen horen. De installatie maakt uitsluitend gebruik van live opnames: we horen de actuele situatie van de boom. Loop naar een speaker toe en luister naar de sissende geluiden van de uiteinden van de takken, of hoor bij een andere speaker de diepe geluiden uit het midden van de stam.

Andreas Tegnander (NO/NL 1995) is een Noorse multimediakunstenaar en componist, gevestigd in Amsterdam. Via het concept van ‘openbare zintuiglijke organen’ combineert hij architectuur, muziekcompositie, installatiekunst en muziektechnologie om verborgen lagen van zintuiglijke waarneming te onthullen. Gebaseerd op de subjectiviteit en plasticiteit van onze zintuigen, fungeren de installaties en het werk van Andreas als bruggen om informatie te verkennen die buiten ons zintuiglijk bereik ligt.

 

 

 

orangerie

De Orangerie