Expedition Amstelpark 2020, summer workshops for young people

At Zone2Source we are super excited we can join the Mokum Midzomerprogramme, aimed at children and young people up to the age of 23. With a number of artists we will organise special workshops during the summer holiday under the name Expedition Amstelpark

We have a programme including a two-day film workshop with Jasper Coppes, an expedition with de Barbara and much more. For now the programme is in Dutch only except for the workshops with Jasper Coppes and Barbara Neves Alves.

Do you have children, or you know young people looking for cool stuff to do this summer? Want to be sure for a spot? mail to Brechtje at projects@zone2source.net 

Cartographies of Human Sensation (2016)

Programma

Zone2Source doet dit jaar met hulp van Stadsdeel Zuid mee aan het Mokum Midzomer-programma, gericht op kinderen en jongeren tot 23 jaar. Met een aantal kunstenaars, een aantal van hen is ook betrokken bij de nieuwe tentoonstelling Exploded View, gaan we tijdens de zomervakantie bijzondere workshops organiseren onder de naam Expeditie Amstelpark.

De komende zes weken bieden we onder andere aan: een tweedaagse filmworkshop met Jasper Coppes, workshops scenario schrijven met Krijn & Cathelijne van KCCM, expedities met de Onkruidenier en nog veel meer.

Heb je kinderen of ken je jonge mensen die op zoek zijn naar coole dingen om te doen deze zomer? Wil je je alvast aanmelden of heb je vragen? Mail dan naar Brechtje, via projects@zone2source.net


 

2-Daagse filmworkshop met Jasper Coppes e.a.

Datum: maandag 20 en dinsdag 21 juli, tijd: 15:00 – 23:00, leeftijd: 16 – 23 jaar

Jasper Coppes en Casper Brink Foto: Dan Lee

‘s Avonds, als de tuinmannen, wandelende gezinnen en tai-chi beoefenaars naar huis zijn, is het Amstelpark misschien wel het meest zichzelf – kan het ademen en zich uitstrekken. Welke niet-menselijke parkbewoners ontwaken er dan? Welke geluiden en bewegingen bepalen de ervaring van het park? Hoe leggen we die nachtelijke wereld vast die ons normaal aan het oog ontsnapt?

Tijdens een tweedaagse workshop nodigen Jasper Coppes en Casper Brink je uit om mee te werken aan een korte film, die als samenwerking met de deelnemers tot stand komt: een oefening in onze relatie met de wildernis en in het maken van een film. De film wordt onderdeel van de tentoonstelling Exploded View

Inschrijven kan via het aanmeldformulier

At night, when the gardeners, walking families and tai-chi practitioners have gone home, can the Amstelpark finally be fully itself. What non-human entities come alive at that dark hour? What sounds and movements can be experienced then? How do we record that which normally escapes our eye?
Artist Jasper Coppes and cinematographer Casper Brink invite you to collaborate on a short film that will be made during a 2 day workshop at the Amstelpark. Together we rehearse our relationship to nature and learn how to make a film.

You can register via this form

 

Verhalen vertellen als een buxusboom met KCCM

Data: 9 september
Vind je schrijven of toneelspelen leuk en wil je leren hoe je een scenario schrijft? Werk in deze workshop samen met de kunstenaars Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM) Zij werken aan een serie hoorspelen ‘Floriade fluisteringen’ die zich afspelen in het Amstelpark. In deze workshop leer je vanuit het perspectief van de niet – menselijke bewoners van het park verhalen vertellen over de geschiedenis van het Amstelpark.
Met behulp van een storyboard ga je samen met KCCM werken aan een scenario. Je gaat je daarbij inleven in het karakter van de Taxus, Treurbeuk of Buxus. Kun je je dat voorstellen? Het werk van KCCM is deze zomer te zien in de tentoonstelling Exploded View bij Zone2Source in het Glazen Huis in het Amstelpark. Jouw scenario komt later misschien wel in een van de hoorspelen terug die op vijf plaatsen in het Amstelpark te horen zullen zijn.

 

Sporen: carthografie van het ondergrondse park met Marjolijn Boterenbrood

Datum: 14 augustus, tijd: 14:00 – 16:00 uur, leeftijd: 8 – 14 jaar

Park Sporen is een kaart die Marjolijn Boterenbrood gemaakt heeft van het verborgen leven onder de grond. We weten, gek genoeg, meer van het heelal dan wat er zich afspeelt onder onze voeten. Onder iedere stap die je zet krioelen ontelbare wormen, springstaartjes, mijten, duizendpoten, bacteriën en schimmels. Ontdek een hele nieuwe dimensie van een park.

Met jonge, toekomstige bodemdeskundigen, wegenbouwers en kaartenmakers gaan we op onderzoek door het Amstelpark. Langs de slingerpaadjes, treinsporen, olifantenpaadjes en achteraf weggetjes, om te kijken hoe dieren ook hun eigen weggetjes maken, holletjes en gangen onder de grond, terwijl plantenwortels hele vertakte stelsels maken.Tijdens deze wandeling zullen wij samen met Marjolijn Boterenbrood en uitgerust met microscoop, visnet en schop deze onbekende wereld onder onze voeten ervaren.

 

What we don’t see with Barbara Neves Alves en Pedro Manuel

Datum: zaterdag 29 augustus, tijden: van 10:30 – 12:00 uur en van 13:30 – 15:00 uur, leeftijd: 6 – 10 jaar

In deze workshop leren de kinderen over de kleine dingen die onopgemerkt blijven in het Amstelpark. We zullen duiken in het vers-gemaaide gras en het borstelige hout met een vergrootglas in de ene hand en een tekenbord in de ander. We gaan zoeken naar de kleine dingen die ons normaal niet opvallen: misschien is het een steen, een blaadje, een noot, insect of veer. Daarna maken we een verzameling van alles wat klein is, zetten er een vergrootglas op, om vervolgens grote vormen te tekenen. Kijk uit voor deze grote reuzen!

—-

In this workshop, children between 6 and 10 will learn about the little things that exist unnoticed in the Amstelpark. We venture into the neatly cut grass and to the messy hairy woods with a magnifying glass on one hand and a drawing pad on the other. We will look for the small things that usually go unnoticed: maybe it’s a pebble, a leaf, a nut, an insect or a feather. We make a collection of what is small, and then look at it through a magnifying glass to draw shapes in a large format. Watch out for these strange giants!

 

Een wandeling, Plantsoen Sociologie met de Onkruidenier
Data: zondag 9 augustus en zondag 30 augustus, tijd: van 14:00 – 16:30 uur, leeftijd: 18+

Wandel mee door het Amstelpark met de Onkruidenier en ontdek de verborgen verhalen achter de planten uit het park. Hoe kunnen we leren van de stadsnatuur en ervoor zorgen dat we meer ruimte maken voor groen in de stad? Tijdens de wandeling verzamelen we planten, laten we zien hoe je met je zintuigen als voelen, ruiken en proeven ook de planten kunt leren (her)kennen. Na de wandeling gaan we aan de slag in de werkplaats Plantsoen Sociologie die in het Amstelpark wordt tentoongesteld. In de werkplaats vind de productie van keramieke schalen plaats voor een 50-tal miniatuur boompjes uit het park. Tijdens de workshop help je mee met het productieproces van het kermamiek.
Met het project Plantsoen Sociologie staat de Onkruidenier stil bij de vaak eenzijdige relatie tussen plant en mens. In onze maatschappij zijn we ontzettend bedreven geworden in het labelen van planten in bepaalde categorieën. We bekijken plantensoorten veelal functioneel bijvoorbeeld als bron van voedsel of medicijn. Maar planten staan ook in relatie tot andere planten, de omgeving, atmosfeer, bodem en water. Hoe kunnen we ons uitdrukkingsvermogen vergroten door te kijken naar deze relaties? Welk lexicon kunnen we ontwikkelen voor de verbondenheid tussen mens en plant? Tijdens de workshop voeren we een dialoog zoekend naar een nieuw vocabulaire waarbij we de taal van plansoen sociologie ontdekken.
De Onkruidenier is een kunstenaarscollectief die de relatie tussen mens en natuur onderzoekt.

Smartphone in de hand, handen uit de mouwen met Sander Veenhof

Datum: 14 augustus, diverse tijden

Augmented Reality workshop – Met onze smartphone binnen handbereik voelen we ons verbonden met heel de wereld. Maar terwijl we op gaan in onze schermen hebben we weinig oog voor de wereld om ons heen en de mensen in onze nabijheid. We worden zelf op afstand in de gaten gehouden, want we delen ons leven op social media en laten de kans op likes bepalen wat we wel en niet doen. Tijdelijk (of blijvend?) ontsnappen aan het kader dat de smartphone ons oplegt, is het doel van deze workshop. Met een augmented reality app kijk je door het scherm heen naar het Amstelpark, en krijg je toegang tot een ruimte waarin je vrij bent om van alles te doen. Mits je je aan de regels houdt. Maar die kun je dankzij de “IF this THEN I” app helemaal zelf bepalen.

Kunstenaar Sander Veenhof verkent al een geruime tijd het fenomeen augmented reality, maar dan niet met een focus op de technische aspecten, vooral de maatschappelijke kant heeft zijn interesse. Wat betekent het dat we ieder in onze eigen zelf in te richten parallele ruimte kunnen rondkijken? Wat is er mogelijk, en welke regels gelden er? Op basis van zelfgemaakte prototypes gaat hij werken met de deelnemende kinderen in het Amstelpark.

 


Maak een bewegend kunstwerk met zon, water en wind met Ronald van der Meijs 

Datum: najaar 2020

Ronald van der Meijs ontwikkelt de komende maanden een kinetisch kunstwerk op de vijver van het Amstelpark die werkt op wind en zon. Veel van zijn geluidswerken worden op allerlei verschillende manieren aangedreven door natuurlijke krachten.

Vraag je je wel eens af hoe een zonnepaneel eigenlijk werkt en wat je daar zoal mee kunt doen om een kunstwerk te maken? En wat te denken van die andere natuurlijke energiebronnen zoals wind en water !

Samen met de kunstenaar ga je onderzoeken op wat voor manieren er allemaal met de zon, water en wind kan worden gewerkt en hoe je zoiets in elkaar kunt zetten en jij bepaalt zelf hoe je daar geluid mee kunt maken. Denk daarbij aan kleine en zeer lichte wind turbines, compacte zonnepaneeltjes en waterpompjes. Precies wat de kunstenaar allemaal heeft gebruikt voor zijn nieuwste kunstwerk in het Amstelpark.

Ronald van der Meijs is beeldend kunstenaar van beroep en maakt allerlei kunstobjecten die je  kunt zien als machine achtige muziek instrumenten die alleen werken op energie die de natuur geeft.

News, Workshops/excursions