BirdScore – Jeroen van Westen en Michael Pestel
30 September – 2 December 2018
Opening 30 September, 15 – 17 uur
De tentoonstelling en performances vinden plaats in het Glazen Huis en buiten in het Amstelpark
BirdScore – een samenwerking tussen kunstenaar Jeroen van Westen (NL) en musicus/kunstenaar Michael Pestel (VS) – is een interactieve multi-media installatie, een performance werk dat binnen en buiten verbindt, en een strategie voor lokaal omgevingsonderzoek en intersoortelijke comunicatie met vogels. De titel refereert naar het tellen, of in het engels ‘keeping score’ tijdens het spotten van vogels, maar ook naar de diverse muziek scores die ontstaan door het luisteren naar- of performen met vogels.
BirdScore is een nieuwe stap in 30 jaar samenwerking tussen Van Westen en Pestel rond vogels, vogelgeluiden en uitsterving van vogelsoorten. De geluidsinstallatie BirdScape voor het Glazen Huis is het startpunt voor een gerelateerd performance werk BirdGRid dat zich gedurende de eerste twee weken van de tentoonstelling als een serie performances door het park beweegt. Iedereen wordt uitgenodigd tijdens de performance mee op onderzoek en ontdekking te gaan.
In zowel BirdScape als BirdGrid kijken de kunstenaars naar de wereld vanuit het gezichtspunt van de bijna 200 vogelsoorten die uitgestorven zijn sinds de koloniale uitbreiding vanaf de 17e eeuw. Van Westen en Pestel trachten een stem te geven aan dat wat we niet meer kunnen horen, en beelden te geven aan iets wat we niet meer kunnen zien. Het werk gaat ook in op het veranderende gedrag van vogelsoorten in een culturele omgeving. Sommige verhogen hun toon en volume om de strijd aan te gaan met het stedelijke lawaai, andere paren niet meer of ontwikkelen zich anders binnen als buiten de stad. Gebaseerd op vooronderzoek met lokale vogelkenners wordt er een keuze gemaakt uit 4 vogelssoorten waar BirdScore zich op concentreert.
Natuur wordt hier vanuit diverse hoeken onderzocht – wetenschap, kunst, muziek en alledaagse cultuur. In elk geval worden vogels beschouwd vanuit vier evolutionaire principes: evasie, invasie, adaptatie en uitsterving. Niet zozeer de vogels zelf worden hier bestudeerd maar de cultuur-specifieke taak die gebruikt wordt om hun plaats in onze levens en visa versa te begrijpen. Kunnen we een collectief geheugen ontwikkelen van dat wat voor altijd verloren is?
Van 30 September tot 14 Oktober zullen diverse performances in het Amstelpark gerealiseerd worden waarvan de resultaten toegevoegd zullen worden aan de tentoonstelling in het Glazen Huis. Het performance programma wordt binnenkort aangekondigd.
Over de kunstenaars:
Jeroen van Westen groeide op in de Zeeuwse delta die mede richting gaf aan zijn kunstenaarschap. Oorspronkelijk getraind in schilderkunst en grafische kunsten is zijn onderwerp altijd de relatie tussen mens en natuur. In 1987 werd hij door de Van Eyck academie uitgenodigd voor een speciaal onderzoeksproject en ontdekte dat het werken in en met het landschap een interessante positie voor de kunst is. Zijn doel is steeds om culturele vraagstukken te introduceren in functionele transformaties van het landschap. Sinds 2012 is Van Westen curator van Vechtpark Hardenberg waar hij een droom realiseert waarbinnen bewoners, kunstenaars, ecologen, engineers en anderen samenwerken aan de ‘her-naturalisering’ van een rivier. Parallel aan de opdrachten zijn er installaties, video’s, soundscapes en performances.
Kunstenaar en musicus Michael Pestel bouwt grootschalige, architecturale sculpturen, multi-media installaties en geeft performances op houten blaasinstrumenten en uitgevonden instrumenten zoals de Birdmachine, Violaire, Clarineticut, Broominette en Pianotable in concertzalen, galeries, vogeltuinen en landschappen over de hele wereld. Zijn nadruk op vogelgeluiden in de laatste 25 jaar bouwt voort op de compositie Catalogue d’Oiseaux van de 20ste eeuwse componist Olivier Messiaen, in live performances met vogels. Zijn vele jaren van performances in Pittsburghs National Aviary zijn beschreven in David Rothenbergs boek ‘Why Birds Sing’ en een gelijknamige 2007 BBC documentaire.