Park Sporen, Marjolijn Boterenbrood

Werkperiode 2015 en 2016 

Park Sporen is een kunstproject van Marjolijn Boterenbrood waarin zij in 2015 en begin 2016 het ‘terra incognita’ van het Amstelpark en het Gijsbrecht van Aemstelpark onderzoekt: de ervaringen van verborgen plekken en het verborgen leven onder de grond. Het Amstelpark en het Gijsbrecht van Aemstelpark zijn bij uitstek het universum waar natuur en cultuur samenkomen. Het Amstelpark is een prachtig weefsel van tijdzones; voormalig veenweidegebied en wereld-tuinbouw-tentoonstelling Floriade in 1972 en nu een volwassen geworden park. Dit project is een voortzetting van een ‘artist in residence’ in het najaar van 2013 in de Oranjerie en het Rietveldhuis.

Blog
‘Park Sporen’ ontvouwt zich als een geleidelijk proces dat te volgen was op een blog op deze website. Niet direct zichtbare zaken als humus, bodemleven, waterleven, mycelium, zintuiglijke ervaringen en verval werden die in het  vooronderzoek gecategoriseerd werden vormen de basis voor dit project in beide parken. Tijdens wandelingen en workshops, het blog en de sporen-kaarten die aan het einde van het project gecreeerd worden, worden bezoekers meegenomen om het park op een nieuwe manier te beleven.

Voor dit project nodigt Marjolijn Boterenbrood diverse experts uit waaronder Rein de Waal, hoogleraar bodembiologie en humus en aqua-bioloog Gertie Arts, beiden van de Wageningen UR en hoogleraar landschapsgeschiedenis Erik de Jong, bijzonder hoogleraar Cultuur, Landschap en Natuur aan de Universiteit van Amsterdam. Deze zogenoemde Artis-leerstoel is ingesteld op voordracht van de Stichting Natura Artis Magistra en het Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Vanuit de kennis van hun disciplines zullen zij nieuwe inzichten van het verborgen leven van het park zichtbaar maken. Verhalen en kennis van parkbezoekers zullen ook bijdragen aan de inhoud en de rijkdom van het blog en de kaarten, zoals de kennis van de amateur-ornitholoog. Uitwisseling van kennis en verhalen met het publiek vindt ook plaats door cartografie workshops met kinderen, pissebed- en waterdiertjes-zoektochten en met de door de kunstenaar ontwikkelde teken-machine, waarmee verhalen van parkbezoekers verzameld worden.

Het eindproduct van Park Sporen is het digitale verslag van de zoektocht en een serie kaarten waarmee de bezoekers anders naar de parken gaan kijken. Blog en kaarten geven inzicht in de complexiteit van deze plekken. QR-codes op de kaarten brengen je via je smartphone bij de parkverhalen op de site. De kaarten zullen te verkrijgen zijn bij Zone2Source in het Rietveldhuis en het Glazen Huis, de restaurants in het park, de OBA, het wijkontmoetingscentrum en bij het Stadsdeelkantoor. De resultaten, de blog en de kaarten, komen tot stand in een dynamisch proces, veranderlijk, heterogeen en incompleet. Zintuiglijke ervaringen, beelden, mythes en concrete kennis die met deze acties worden verzameld, vormen de inhoud en krijgen ‘een plek’ die voor iedereen toegankelijk is. Met de kaarten ontvouwt zich een waterwereld, ondergronds leven, verhalen, een park-jaar-kalender en een schatkaart ineen.

Lees ook het interview met Marjolein Boterenbrood dat we in 2020 met haar hielden.

En bekijk hier het blog Sporen dat Marjolein in 2015 en 2016 bij hield.

 

Park Studio, Voltooide projecten