testing ground for art & ecology
MAP
blog

Symposium Black²: Malevich and ArtScience

Black²: Malevich and ArtScience
Woensdag 6 mei, 14.30–18.00 uur, Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29
Deelname is gratis, registratie vooraf hier
Toen hij in 1915 het Zwarte Vierkant presenteerde, ontketende Kazimir Malevich de diepste geheimen die ten grondslag liggen aan de objectloze aard van de fysieke werkelijkheid. Van black-body radiation tot de uiteindelijke voorspelling van zwarte gaten, het Zwarte Vierkant riep de kwantumrevolutie op die de wereld veroverde. Een eeuw later staat de kruisbestuiving tussen de kunst en wetenschap opnieuw in de schijnwerpers.
Ondanks de enorme aandacht voor Malevich is er nog steeds veel onzekerheid rond zijn biografie en artistieke werk -van onenigheden over zijn geboorteplaats en datum, de verdwijning van zijn grafsteen en grafkist aan het einde van WOII tot het mysterieuze lot van sommige van zijn kunstwerken en het nog steeds nauwelijks onderzochte en onvertaalde terrein van zijn filofosche geschriften.  Malevich, die honderden pagina’s iconoclastische filosofische essays schreef, was een evenzeer begaafd schrijver en theoreticus als visueel kunstenaar. Wellicht, omdat zijn geschriften zoveel wetenschappelijke meimeringen bevatten, zijn ze ontoegankelijk voor de meeste kunsttheoretici en historici. Gelukkig is het tij aan het keren dankzij de invloed van Malevich op het traject van de relatie tussen kunst en wetenschap en de geschiedschrijving ervan die thans gaande is. Voor het Black²: Malevich and ArtScience  symposium zullen kunst theoretici, kunstenaars, Malevich experts en natuurkundigen pogen een nieuw hoofdstuk in de malevich erfenis aan te snijden.
Sprekers:

  • Igor Malevich (Minsk, BY), – natuurwetenschapper en auteur van Kazimir Malevich. Ascension to the Cross of Fate spreekt over de tegenstellingen en grijze gebieden in Malevich biografie, en interpreteert Malevich ideeen vanuit het perespectief van de hedendaagse natuurkunde.
  • Arthur I. Miller (Londen, UK), – historicus, natuurkundige, wetenschaps filosoof, en auteur van o.a. Colliding Worlds: How Cutting-Edge Science is Redefining Contemporary Art gaat in op delves into the interaction between art and science underlying the 20th and 21 century avant-garde.
  • Evelina Domnitch (Amsterdam, NL), kunstenaar, symposium moderator.
  • Dmitry Gelfand (Amsterdam, NL), – kunstenaar en theoreticus reflecteert op het vroeg 20ste eeuwse wetenschappelijk onderzoek en Russisch Soviet kosmism in Malevich tijd. Hij gaat ook in op de invloed van Malevich’s ‘objectloze wereld’  op de esthetisch focus van macroscopische kwantum fenomenen in zijn eigen werk en dat van Evelina Domnitch.
  • Frederick De Wilde (Brussels, BE), – kunstenaar, maker van zwarter dan zwarte nanotube sculpturen onderzoekt het creatieve potentiaal van het hacken van het substraat van ons universumL kwantum noise.
  • Sjeng Scheijen (Amsterdam, NL) – Slavicist, curator and historicus van moderne Russische kunst belicht de provocatieve aanzien van Malevich’s werk, zijn geschriften uit 1918 voor een Russisch anarchistische krant, en zijn vortdurende conflicten met de communistische autoriteiten.

Black² wordt georganiseerd in samenwerking met Akademie van de Kunsten en Synergetica Lab.
Basic CMYK         Synergetica Logo