testing ground for art & ecology
MAP
blog

Seedbomb and sustainability, event by Squarewise and The Pollinators

Event in Dutch about sustainability in the context of the Bioremediating Missile by Jos Volkers, organised by Squarewise and The Pollinators.
— read on in Dutch

Johannes Regelink (Squarewise) en Tom van de Beek (The Pollinators) organiseren op 27 augustus van 16.00 – 19.00 bij Zone2Source in het Amstelpark een event rond de zaadraket van kunstenaar Jos Volkers. Vanwege Corona nodigen zij een selecte groep mensen uit en houden we uiteraard gepaste afstand. Als je komt graag aanmelden bij tom@thepollinators.org

Bioremediating Missile
De
Bioremediating Missile, zoals het gevaarte door de kunstenaar wordt genoemd, is een in de vorm van een V2-raket gebouwd object van biologisch afbreekbare materialen zoals, hout, textiel en klei, gevuld met zaden, sporen en voedingstoffen als water en mineralen.

Dat zou natuurlijk al genoeg reden moeten zijn naar het Amstelpark af te reizen, maar de kunstenaar heeft er uiteraard ook nog een boodschap bij. Daarnaast hebben wij daaromheen een heel mooi middagprogramma voor jou in de steigers gezet met verschillende sprekers en een select gezelschap aan gasten.

Jos Volkers: “De wereld verkeert in crisis: grondstoffen raken op, vervuiling, ontbossing, en hoewel de milieudoelen eindelijk op de politieke agenda staan, is het de vraag of we nog tijd hebben. Alleen met een monstermiddel kunnen we onze planeet nog redden. We moeten ons mobiliseren om ons voor te bereiden op een ecologische catastrofe. ‘s Werelds grootste zaadbom dus! Een zaadbom die na de komende catastrofe de ecologie op het Europese continent zal kunnen hernieuwen.”

Dat dit symbolisch is moge duidelijk zijn – de raket wordt dus niet echt gelanceerd -, maar de crisis is wél reëel en ook wat we eraan kunnen doen. Alleen met enorme verbeeldingskracht en eensgezindheid kunnen we een andere samenleving creëren. Een samenleving waar ecologische balans het uitgangspunt is.

Daarom staat tijdens ons event de volgende vraag centraal: ‘in hoeverre kunnen kunst en verbeelding bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving?’. We hebben een aantal experts op dit gebied bereid gevonden hierover hun visie te delen en daar met elkaar en de aanwezigen over in gesprek te gaan.

Programma
Het programma ziet er als volgt uit:

16.00 Ontvangst en Welkom door Johannes Regelink (Squarewise) en Tom van de Beek (The Pollinators)

Borrels en hapjes, met elke 20 minuten een boeiende pitch van 5 minuten:

1. Jos Volkers (Ecological Space Engineering)

2. TINKEBELL (kunstenaar en activist)

3. Nadine Troost (transitiedeskundige Squarewise)

4. Merlijn Twaalfhoven (founder The Turn Club)

Locatie: Zone2Source in het Amstelpark in Amsterdam.

Vanwege Corona nodigen we een selecte groep mensen uit en houden we uiteraard gepaste afstand. Als je komt graag aanmelden bij tom@thepollinators.org