Kaalslag – een project dat Wouter Osterholt ontwikkelde tijdens zijn deelname aan het artistiek onderzoeksprogramma Exploded View (2019 – 2020), waarin 10 kunstenaars nieuwe mogelijkheden voor het park onderzochten – gebruikt het Amstelpark als opnameplaats voor een ecologische rampenoefening en resulteert in een film, een tentoonstelling en eenbijeenkomst in het Glazen Huis. Tijdens de Floriade van 1972 was er weinig te merken van het toen opkomende wereldwijde milieubewustzijn. Osterholt stelt de vraag, 50 jaar later nu de impact van de mens op aarde een feit is, of een park in de hedendaagse stad een plek kan zijn voor milieu activisme.
Twee weken lang worden acties in scène gezet – gebaseerd op voormalige boomprotesten die de afgelopen decennia in Nederland hebben plaatsgevonden – uitgevoerd met twee acteurs op verschillende locaties in het park. De acties zijn gebaseerd op echte boomprotesten en zullen samen met voorbijgangers worden gefilmd. De voorbijgangers worden ook geïnterviewd die de acties als echt kunnen ervaren. Door de historische gebeurtenissen in het heden te plaatsen worden omstanders geëngageerd in discussies over de waarde van bomen en parken voor de stedeling. De resulterende film wordt getoond aan het einde van de tentoonstelling, met een gesprek tussen publiek en activisten over de zin en onzin van het verzet tegen het kappen van bomen in Nederland, de relatie tussen mens en boom en de rol van kunst en activisme. Het Glazen Huis is het actie centrum met eeninstallatie met replica’s van spandoeken, banners, vlaggen, posters en borden die aan een rail systeem in de ruimte hangen en waar het storyboard te zien is.
Kaalslag is een experiment voor publieke betrokkenheid in de openbare ruimte die het stadspark als plek voor milieu activisme herziet.
Programma
Clear Cut in 2020
In 2020 toonde Wouter Osterholt deze video tijdens de tentoonstelling Exploded View.
Kaalslag is gemaakt in samenwerking met Bram Gerrits en Gonny Gaakeer (acteurs), Casper Brink (camera) en Sjoerd Leijten (geluid).
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door steun van het Mondriaan Fonds.