Stichting BetweenTwoHands bestaat uit de kunstenaars Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek. Samen maken ze sinds 2015 theatrale, beeldende installaties. Ecognosis N52°19’42 E4°53’34 is een interactieve stop-motion animatie installatie in het Glazen Huis van Zone2Source in het Amstelpark, die vanaf 12 december 2021 dagelijks vanaf de buitenkant van het Glazen Huis tussen 12.00 – 18.00 te zien zal zijn. De tentoonstelling is gratis van buitenaf te bezichtigen. De bezoeker heeft geen QR-code nodig om het werk te kunnen zien.
De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 12 december van 15.30 – 18.00 uur. Er wordt warme glühwein geserveerd om de opening te vieren!
Op zondag 16 januari zijn er stop-motion animatie workshops voor kinderen.
Ecognosis, a riddle. Ecognosis is like knowing, but more like letting be known. It is something like coexisting. It is like becoming accustomed to something strange, yet it is also becoming accustomed to strangeness that doesn’t become less strange through acclimation. Ecognosis is like a knowing that knows itself.
– Timothy Morton
BetweenTwoHands is geïnspireerd door het boek The World Without Us van Alan Weisman, waarin hij beschrijft hoe verschillende locaties op de wereld overwoekerd worden door de natuur zodra de mens er niet meer zou zijn.
Dit roept de pijnlijke vraag op in hoeverre de natuur de mens nodig heeft of beter af is zonder de mens. Alle mogelijke middelen waarmee we de natuur proberen te redden wegen niet op tegen de snelheid waarmee de mens de natuur vernietigd. Wanneer wij het vliegtuig nemen of vuilnis op straat laten slingeren is het niet direct zichtbaar wat voor impact dat op de aarde heeft.
BetweenTwoHands wil middels deze installatie directer voelbaar maken hoe de mens invloed uitoefent op de natuur en verbeelden hoe een wereld zonder de mens eruit zou zien. De kunstenaars bouwen in het Glazen Huis van Zone2Source een woonkamer van tweedimensionale, kartonnen meubels waarop stop-motion animaties van planten, insecten en microben worden geprojecteerd. Op deze manier tonen zij een door mensen vervaardigde leefomgeving die langzaam maar zeker overgenomen wordt door de verschillende flora en fauna. Specifieke planten en insecten die in het Amstelpark voorkomen worden nagemaakt en geanimeerd. Alsof het park zijn weg naar binnen heeft gevonden.
Concept, vormgeving en stop-motion animaties: Erin Tjin A Ton
Concept, vormgeving en stop-motion animaties: Gosia Kaczmarek
Advies, vormgeving en stop-motion animaties: Martine Rademakers
Soundscape: Evelien van den Broek
Assistent stop-motion animatie: Sanya Gurung, Simone Dunye, Alexandra Nicolau
Technisch advies: Performance Technology LAB en Gertjan Biasino
Gemeente Amsterdam, Mondriaan Fonds, Performance Technology LAB, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stadsdeel Zuid, Stichting Stokroos, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Tijl Fonds.