proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event
Maandag 30 oktober
Lecture

Eco ethics at the end of the Anthropocene

Simon Penny

Lezing en discussie door Simon Penny

Maandag 30 oktober, 5:30 – 7 PM
Zone2Source, het Glazen Huis

Toegang 10 euro
Registreer hier

Simon Penny is kunstenaar, theoreticus, curator en docent in digitale culturele praktijken en internationaal bekend op het gebied van kunst en technologie. Zijn lezing bij Zone2Source zal waardevolle inzichten opleveren over de integratie van technologie en kunst in de context van de ethische overwegingen rond de echo’s en repercussies van menselijk handelen in het Antropoceen, een tijd die wordt gekenmerkt door een onomkeerbare menselijke impact op de planeet. Hij zal uiteenzetten hoe onze cognitieve processen op complexe wijze verbonden zijn met onze fysieke interacties met de wereld, en onze ethische keuzes en verantwoordelijkheden voor het leven op planeet aarde moeten bepalen.

Simon Penny is een kunstenaar, theoreticus en docent met een jarenlange focus op opkomende technologieën en belichaamde en gesitueerde aspecten van artistieke praktijk. Sinds het midden van de jaren tachtig bouwt hij interactieve installaties en robotkunst. Hij onderzoekt – in artistiek en wetenschappelijk werk en technisch onderzoek – de problemen die zich voordoen wanneer computational technologieën in aanraking komen met culturele praktijken. Penny is momenteel professor in Electronic Art and Design aan de University of California, Irvine, met benoemingen in de afdeling Muziek en Informatica (School of Information and Computer Science). Hij publiceerde onder meer Making Sense: Cognition, computing, art and embodiment (2018).

Zie verder  https://simonpenny.net/frontpage-about.html

 

The Turbine Plays

Zone2Source werkt samen met The Turbine Plays, dat gebruik heeft gemaakt van het feit dat Simon Penny in Europa is om een ​​vierdaags programma in Nederland te creëren. The Turbine Plays is een collaboratief, door kunst geïnitieerd project dat zich richt op de energietransitie en waarbij de kansen, waarden en uitdagingen van samenwerking tussen kunst en wetenschap worden onderzocht. Het TTP-project vindt zijn oorsprong in Groningen, een regio die bekend staat om zijn geschiedenis van energieproductie, tien jaar durende gasexploitatie en de huidige, noodzakelijke verschuiving naar duurzame energiebronnen, met name windenergie. Het huidige, maar groeiende TTP-team bevordert de samenwerking tussen kunstenaars en wetenschappers van lokaal tot Europees niveau en omvat verschillende artistieke en wetenschappelijke onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het inzetten van bestaande en ontwikkelen van nieuwe instrumenten om de energie te begrijpen waarmee een toekomst van leven op planeet aarde mogelijk is.

Zie verder www.theturbineplays.com

Het Glazen Huis