proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
8 augustus - 7 november, 2024
Tentoonstelling

Cookbook for When the Sun Goes Out

Elizabeth Demaray

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elizabeth Demaray (@elizdemaray)

In het kader van speculatief design, een tak van kunst en design die zich richt op het creëren van nieuwe toekomsten, creëert kunstenaar Elizabeth Demaray haar installatie Cookbook for When the Sun Goes Out in Zone2Source in Amsterdam van 8 augustus tot 7 november 2024.

De installatie bestaat uit een plastomach, een term die de kunstenaar bedacht en die de woorden “plastic” en “maag” combineert. Deze levende sculptuur heeft de vorm van e

en gigantische maag waarin levende schimmelds plastic (afval) op eet. Dit kunstwerk is gebaseerd op onderzoek van het John Dighton Lab aan de Rutgers University in de VS, waaruit blijkt dat witrotschimmels zoals reishi, turkey tail- en shiitake-paddenstoelen plastic afval kunnen eten en metaboliseren. Door gebruik te maken van de unieke mogelijkheden van deze schimmelfamilie ziet Demaray haar open-source plastomach-ontwerp als een potentiële manier om de afvalcyclus van plastic opnieuw te bekijken, door de habitat van witrotschimmels uit te breiden naar onze huishouden.

De Plastomach is geïnstalleerd in ons kantoor en kan op maandag en donderdag bekeken worden, of op elk moment vanuit het raam van het Rietveld Paviljoen.

Over de kunstenaar
Elizabeth Demaray ontving de National Studio Award van het New York Museum of Modern Art/P.S. 1 Contemporary Art Center en de Welcome to the Anthropocene Exhibition Award van de Association of Environmental Science Studies. Demaray is professor beeldende kunst aan de Rutgers University in de Verenigde Staten en oprichter van LABitate, Center for Art and Science Collaboration, aan de Rutgers University in Camden, NJ, dat nieuwe manieren van leven in de gebouwde omgeving onderzoekt. Haar huidige projecten zijn te zien op elizabethdemaray.org en op Instagram @elizdemaray.