proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
event
5 oktober, 16:00 - 17:30
Workshop

Future Gardening: Speculatieve Botanie

de Onkruidenier

Deze workshop is onderdeel van Het Gedeeld Domein
en Future Gardening.

Tickets €10
max. 15 deelnemers

Momenteel schuift onze klimaatzone elke dag dertien meter noordoostwaarts op. In de nabije toekomst gaan we steeds vaker ervaren dat we te maken hebben met relatief natte winters en droge hete zomers door de mediterranisering van onze leefomgeving.

Planten hebben door de eeuwen heen allerlei overlevingsmechanismen ontwikkeld om zichzelf in stand te houden en zich aan te passen. Overal in onze leefomgeving vindt evolutie plaats en ontwikkelen soorten nieuwe methodes om mee te bewegen met de veranderingen die dagelijks waarneembaar zijn. Hoe kunnen we ons als mens leren aanpassen aan de veranderingen die zich dagelijks als een crisis aan ons openbaren?

Tijdens deze workshop participeren deelnemers onder begeleiding in een speculatieve tekenoefening waaruit een (planten)soort ontstaat die in de nabije toekomst een vaste plek zou kunnen krijgen in onze stedelijke natuur. Het doel is om een hybride soort te creëren tussen verbeelding en onze omringende ecologie. Met Speculatieve Botanie onderzoekt de Onkruidenier samen met de deelnemers hoe tekenoefeningen een vorm van radicale observatie kunnen worden voor nieuwe verstrengelingen met een veranderende stadsnatuur.

Meld je hier aan!