proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Amstelpark en Floriade bronnen

Het Amstelpark dateert uit 1972 toen het werd ontwikkeld als locatie voor de Floriade – de wereldwijde tuinbouwtentoonstelling. Sommige restanten van de Floriade tijd worden goed onderhouden terwijl andere, min of meer verwaarloosd, voor de getrainde kijker nog wel zichtbaar zijn in het park.
Zone2Source wil de rijke geschiedenis van het park doen herleven en deze achtergronden en het erfgoed gebruiken bij haar tentoonstellingen en publieksprogramma. Niet voor niets zien we het Amstelpark als een living-lab voor artistiek onderzoek. We spoorden dit materiaal op in het kader van het onderzoeksprogramma en tentoonstelling Exploded View, waarin 12 kunstenaars onderzoek hebben gedaan naar het Amstelpark en de archieven ingedoken zijn, en tijdens het artistiek parkonderzoek Floriade Trash and Treasures van KCCM uit 2015 waaraan ze dit jaar een vervolg geven. Het materiaal past ook in een aankomend programma om het Amstelpark te herpositioneren als park voor ecologie en kunst. Dit zal leiden tot een feestelijk programma in 2022 om de 50ste verjaardag van het park te vieren.
In deze post vind je een overzicht van de geschiedenis van het Amstelpark en van de Floriade uit 1972, en documentatie en archieven uit die tijd. Handig voor kunstenaars die met ons werken in het park, en voor bezoekers aan het Amstelpark die hun bezoek willen verrijken.
Floriade 1972

Floriade venue under construction, 1972, Noord-Hollands Archief


De Floriade Expo Amsterdam vond plaats van 26 maart tot 1 oktober 1972. Het totale oppervlakte was 75ha en bestond uit het Amstelpark, Beatrixpark en het Amsterdam RAI beurs- en congrescentrum. Van de drie locaties werd Amstelaprk speciaal voor het evenement gemaakt door Bert Mos om enkele van de buitententoonstellingen te organiseren. Het evenement ontving zo’n 4,3 miljoen bezoekers, volgens de Volkskrant het grootste aantal door de jaren heen in Nederland. De invloed van de Floriade blijkt in het Amstelpark uit de verschillende structuren van thematuinen, paviljoens, de rodondendronvallei en de ruime boulevards, paden en lanen.
Het gebouw van het huidige Glazen Huis, waar sinds 2013 Zone2Source zetelt, werd tijdens de Floriade gebruikt voor een kunsttentoonstelling. De letters stonden er toen nog niet op. Dat gebeurde waarschijnlijk tijdens een grondige renovatie in de jaren negentig.
Hieronder houden we een lijst bij met interessante open bronnen (laat ons weten als je nog interessante aanvullende bronnen kent).

 


 
Floriade Trash and Treasures
Als onderdeel van het zomerprogramma van Zone2Source in 2015 hebben Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens (KCCM) de geschiedenis van het Amstelpark onderzocht. Zij voerden ook een aantal re-enactments uit van activiteiten die reflecteren op de Floriade tentoonstelling in 1972. Lees meer over de verschillende projecten die onderdeel uitmaken van Floriade Trash and Treasures.
 

De originele Floriade poster uit 1972, beeld met dank aan Noord Hollands Archief