proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
buitenwerk
2021 - 2023

PIT Portaal

Karin van Dam

 

 

In het Amstelpark staat sinds het begin van de lente van 2021 een zwart, stekelig object tussen de boom, ergens tussen het Glazen Huis en de Rode Brug. Dit werk, getiteld PIT Portaal, van de kunstenaar Karin van Dam brengt een ode aan zaden. In een andere gedaante was PIT eerder te zien tijdens Zomersneeuw, de 11e editie van Beelden op de Berg in Wageningen.

Tijdens werkbezoeken aan Belmonte Arboretum in Wageningen vond Karin van Dam in 2018 overal zaden. In verdorde bloesems van de hortensia, stekelige vruchten van de kastanje en uitgedroogde rozenbottels ziet zij de terugkerende levenscyclus van de natuur. Het fascineert Van Dam dat een verschrompelde zaadhuls nieuw leven in zich draagt en ze kan zich blijvend verbazen over de robuuste kracht van groeiprocessen. Het is een onuitputtelijke groei die boven onze menselijke tijdspanne uitstijgt.

In het kleinste zaadje huist in haar idee een heel universum. In PIT Portaal recyclet ze isolatiemateriaal om een ruimte te bouwen die voelbaar maakt dat wij – mensen – daar onderdeel van uitmaken. Je kunt het werk letterlijk betreden, je omhuld voelen door de zachte stekeligheid en vanuit deze ‘schuilplaats’ waarin het licht door de buizen en de open koepel heen valt, de wereld op een nieuwe manier bezien.

Met dank aan: Jacosol NL

Zie ook website van Karin van Dam