Ronald Boer en Jonmar van Vlijmen, samen de Onkruidenier, hebben in 2019 onderzoek gedaan naar landschapstypologieën in de heemtuin van het Amstelpark (als onderdeel van Exploded View). Op zoek naar relaties tussen planten, mensen en organismen ontdekten zij een hooilandje waar tal van kleine stompige boompjes tussen het gras staan, kleingehouden door de maaimachine maar soms al tientallen jaren oud.
Ze groeven een aantal boompjes uit en ontwikkelden in de zomer van 2020 in de Orangerie keramieke schalen voor de boompjes. Tijdens een ceremoniële parade op 22 november 2020 werden enkele boompjes op schalen teruggeplaatst op hun oorspronkelijke locatie in de Heemtuin. Hier zullen ze als bonsai’s door de kunstenaars verzorgd worden.
De titel Plantsoensociologie refereert aan dit ‘toevallige’ natuur-cultuurlandschap, waar nog geen vocabulaire voor bestaat. Wat is de betekenis van dit onderdrukte bos, kunnen we nieuwe concepten bedenken voor dit toevallige ontstane natuur-cultuurlandschap en hoe inspireert dit om andere verhalen over de relatie mens en plant te vertellen?
Kunstenaars: de Onkruidenier Materialen |klei en essenhout Uitvoering | Overtreders W i.s.m. beeldend kunstenaar Financiering / funding | Stichting Stokroos en het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK
Dit kunstwerk is ontwikkeld in samenwerking met Zone2Source, internationaal podium voor kunst, natuur & technologie in het Amstelpark, Amsterdam. Zone2Source wil het Amstelpark de komende jaren ontwikkelen tot een park voor kunst en ecologie en een proeftuin voor het Chtuluceen, waarin we de verstrengeling van mens en natuur oefenen. Andere werken die bezoekers het Amstelpark anders laten ervaren zijn Floriade Fluisteringen van KCCM, BuzzBench van AnneMarie van Splunter, Odoshi Cloud Sequence van Ronald van der Meijs, PIT Portaal van Karin van Dam en de geluidswandelingen; Secret Garden van Justin Bennett en Audio Dérives van Esther Hoovers.
Bekijk alle werken op de Amstelpark kunstkaart
Plantsoensociologie in de Heemtuin van het Amstelpark