proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

DNK ensemble speelt David Dunn’s ‘Entrainments 2’ (1985)

Zaterdag 12 Mei, 16:00 buiten in het Amstelpark
start het Glazen Huis
Ter afsluiting van Zone2Source’s ‘Resonant’ tentoonstelling zal DNK ensemble  David Dunn’s Entrainments 2 uitvoeren.
DNK ensemble:
Martijn Tellinga – documentatie, stem, oscillator
Koen Nutters – documentatie, stem, oscillator
Seamus Cater – documentatie, stem, oscillator
André Avelãs – parabolische & binaurale microfoons
Tao G. Vrhovec Sambolec– sounddesign
 
Entrainments 2 (Geomantic Mappings of Eco-Systemic Resonance), is één van David Dunn’s grensverleggende akoestische landschapswerken. Ondanks dat het werk in 1985 werd geschreven, heeft het niets van zijn innovativiteit en relevantie verloren. Het is een zeldzaamheid dat Dunn’s grondig vernieuwende en invloedrijke werken worden uitgevoerd en dit zal de componist zijn Nederlandse première zijn. Wat betreft het verplaatsen van hedendaagse muziek naar buiten de concertzaal, of omgeving deel te maken van muziek, kan zijn belangrijkheid moeilijk worden overschat.
Bioakoestiek, linguistiek, deep ecology, computer technologie en compositie versmeltend, heeft David Dunn de afgelopen veertig jaar besteedt aan het onderzoeken van de relatie tussen muziek, omgevingsgeluid en taal. Hij brengt een breed gevarieerde achtergrond mee binnen dit project: als violist van hedendaagse en vroeg klassieke muziek, als electronisch ontwerper bij de San Diego State University elektronische muziek studio, als muziek theoreticus in de assistentie van Harry Partch en als componist. Tegenwoordig presenteert hij zijn werk slechts zelden in concert of installatie vorm. Hij geeft de voorkeur aan lezingen, locatie-specifieke interacties of onderzoeks-gerelateerde activiteiten.
Zoals veel van zijn werken, onderzoekt Entrainments 2 de fenomenologie van ecologie. Langs technologische en astrologische schemas verkent het werk ervaring van locatie, resonantie en omgeving middels modulatie van actuele en gedocumenteerde ervaringen, het transponeren van verschillende plaats-specifieke data en performatieve verkenningen van het omringende geluidslandschap.
 
DNK ensemble
Het DNK ensemble is een doorlopend wisselend gezelschap van multi-disciplinaire uitvoerders samengebracht door DNK-Amsterdam. DNK ensemble’s werkwijze is gebaseerd op een collectief compositie proces waarin performatief, muzikaal, textueel, beeldend en historisch materiaal in flexibele tijdstructuren en een ruimtelijke en klinkende dynamiek wordt gegoten. Door ordening in tijd en ruimte, het gelijkstellen van geluid, object en actie en het laten gaan van het singulaire compositorische ego, wordt het materiaal geïnterpreteerd middels een nieuwe logica ontdekt door samenwerking binnen de groep.
www.dnkdays.net
DNK’s uitvoering van David Dunn’s Entrainments 2 wordt financieel ondersteund door het Amsterdam Fonds voor de Kunst