Er zullen bijdragen worden geleverd door onder andere de exposerende kunstenaars Ravi Agarwal, Diana Lelonek, Kevin van Braak, Maarten Vanden Eynde en internationale experts zoals professor Caroline Knowles, professor Rosalind Malcolm en EU-beleidsanalist Elahe Rajabiani.
Het debat is in het Engels.
Schrijf je in hier.
Details Programma
Plastic Dialogues
Vrijdag april 11, 13:00 – 18:00 pm
het Glazen Huis, Amstelpark
13:00 Inloop voor bezichtiging tentoonstelling in aanwezigheid van de kunstenaars
14:00
Welkom (Alice Smits, directeur Zone2Source)
14:15 Introductie tot Material Flows (Ben Parry, curator en kunstenaar)
14:45 Maarten Vanden Eynde (kunstenaar)
15:05 Kevin van der Braak (kunstenaar)
15:25 Q&A
15:40 Pauze
16:00 Inleiding VN-ontwerp (Rosalind Malcolm, hoogleraar milieurecht aan de Surrey Law School, Universiteit van Surrey, VK)
16:30 Overzicht van giftig afval (Ravi Agarwal, onderzoeker en kunstenaar)
17:00 Paneldiscussie Werkgroep Analyse Kunststoffenverdrag (Elahe Rajabiani (ontwerper bij het EU Policy Lab), Graham Jeffery (hoogleraar Kunst- en Mediapraktijk, University of the West of Scotland), Caroline Knowles (Global Professorial Fellow in de School of Geography aan Queen Mary, University of London), en Ben Parry)
18:00 Afsluiting en drankjes
Artist talk and workshop
Zaterdag 12, 14:00 – 16:00 pm
het Glazen Huis, Amstelpark
Center for Living Things: Wastelands Garden
Diana Lelonek bespreekt haar onderzoek en werk aan het Center for Living Things, dat ze in 2016 oprichtte om zich te richten op de relaties tussen mossen, planten, korstmossen en afval als onderdeel van een nieuwe Wastelands Garden die ze ontwikkelde tijdens Material Flows in het Amstelpark.
Als onderdeel van de tentoonstelling Material Flows: The Hidden Afterlives of Plastic Waste, nodigt dit tweedaagse symposium en workshop deelnemers uit om de raakvlakken van plastic vervuiling, koloniale geschiedenissen, macht, mensen en milieurechtvaardigheid kritisch te verkennen. Voortbouwend op een langlopend onderzoeksproject onderzoekt het symposium hoe mondiale afvalstromen ongelijkheden in stand houden, waarbij de nadruk ligt op het transport van Europees afval via Nederland naar Zuidoost-Azië. Het symposium brengt onderzoekers, kunstenaars, ontwerpers en activisten samen en stimuleert een dialoog over de herformulering van plasticvervuiling als een vorm van afvalkolonialisme.
Het evenement verandert het Amstelparkpaviljoen van Zone2Source in een ruimte voor ‘Plastic Dialogues’, waarbij interdisciplinaire perspectieven worden verbonden om discussies over de milieueffecten van plastic te inspireren en mogelijk te maken. Deelnemers zullen zich bezighouden met kritische vragen:
Hoe kunnen we de koloniale erfenis en het onrecht voor het milieu opsporen die zijn ingebed in de hedendaagse wereldwijde afvalstromen?
Welke rol kunnen kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers spelen in het bekritiseren en transformeren van deze systemen?
Hoe versterken mondiale afvalstromen systemische ongelijkheden en wat zijn de langetermijneffecten?
Hoe zou een wereld zonder plastic eruit kunnen zien en hoe zou deze de historische schuld van afvalkolonialisme kunnen aanpakken?
Tot de belangrijkste evenementen behoren de Europese lancering van het boek Waste Work: The Art of Survival in Dharavi, een publicatie over de kennis en stedelijke strijd die het informele recyclingwerk in Mumbai, India, vormgeven, en een sessie onder leiding van de Werkgroep Analyse Kunststoffenverdrag. Deze dialogen houden verband met actuele beleidsontwikkelingen, waaronder het ontwerp van het VN-verdrag over kunststoffen, dat een einde wil maken aan de plasticvervuiling door middel van de principes van de circulaire economie.
Het evenement begint met een rondleiding door de tentoonstelling Material Flows met veel van de aanwezige kunstenaars. Door middel van keynote talks, paneldiscussies en interactieve workshops zullen deelnemers zich bezighouden met de verstrengelde geschiedenis van plastic afval en de giftige effecten ervan op gemeenschappen en ecosystemen. Dit symposium biedt een unieke kans om interdisciplinaire perspectieven met elkaar te verbinden en nieuwe paden uit te stippelen naar een rechtvaardigere en duurzamere toekomst.
Biografieën
Rosalind Malcolm is hoogleraar milieurecht aan de Surrey Law School, Universiteit van Surrey, Verenigd Koninkrijk, gespecialiseerd in de manier waarop het recht kan worden gebruikt om het milieu te beschermen. Ze kijkt naar hele bestuurlijke kaders voor milieuwetgeving, waaronder wetgeving, beleid, implementatie, handhaving en naleving, in samenwerking met sociale en natuurwetenschappers en ingenieurs die de uitdaging aangaan om goed te leven binnen de grenzen van de planeet. Rosalind is mede-directeur van het Governing Plastics Network (mede opgericht met de Universiteit van Nairobi, Kenia) en het Surrey Centre for International and Environmental Law, en werkt als advocaat bij Guildford Chambers.
Elahe Rajabiani is ontwerper bij het EU Policy Lab en werkt op het snijvlak van design, wetenschap en beleid om creatievere en collaboratieve benaderingen van complexe uitdagingen te ondersteunen. Ze helpt beleidsmakers en wetenschappers om verder te denken dan conventies, door gebruik te maken van kunst en speculatief design om toekomstige mogelijkheden opnieuw te verbeelden en bij te dragen aan meer innovatieve beleidsvorming. Ze was betrokken bij de participatieve, multidisciplinaire inspanning om afvalsorteerlabels in de EU te harmoniseren.
Caroline Knowles is Global Professorial Fellow aan de School of Geography van Queen Mary, University of London en voormalig directeur van de programma’s Cities and Infrastructure en Urban Infrastructures of Well-Being van de British Academy. Als stadssocioloog met interesse in het maken van steden en met onderzoekservaring in een aantal steden, is ze auteur van vele boeken en papers. Flip-Flop: A Journey through Globalisation’s Backroads, gepubliceerd door Pluto Press (2014&2015) www.flipfloptrail.com verkent de biografie van flip-flops van olie tot stortplaats.
Graham Jeffery is hoogleraar kunst- en mediapraktijk en directeur van het Protracted Crisis Research Centre aan de Universiteit van West-Schotland. Zijn werk omvat participatieve en gemeenschapskunstpraktijken, creatieve pedagogieën en stedelijke en gemeenschapsontwikkeling. Hij heeft talloze op kunst gebaseerde actieonderzoeksprojecten geleid met diverse gemeenschappen op verschillende plaatsen in de wereld. Hij is medeoprichter van Compound 13 Lab, een experimentele leer- en maakruimte die samenwerkt met gemeenschappen in de informele recycling-, reparatie- en terugwinningsindustrie van Mumbai. Hij is mederedacteur van het boek (Jeffery, J. Parry, B. 2024) Waste Work – The Art of Survival in Dharavi.
Maarten Vanden Eynde’s (België) praktijk is ingebed in langetermijnonderzoekprojecten die zich richten op tal van sociaal en politiek relevante onderwerpen zoals post-industrialisme, kapitalisme en ecologie. Zijn werk bevindt zich precies op de grenslijn tussen het verleden en de toekomst; soms vooruitkijkend naar de toekomst van gisteren, soms terugkijkend naar de geschiedenis van morgen.
Ravi Agarwal (India/VK) heeft een interdisciplinaire praktijk als fotograaf/kunstenaar, milieuactivist, schrijver en curator. Door de kloof tussen kunst en activisme te overbruggen, behandelt hij de ingewikkelde vragen van natuur en de toekomsten daarvan met behulp van fotografie, video, tekst en installatie. Zijn werk varieert van de lange documentaire tot het conceptuele en performatieve.
Ben Parry (VK) is een kunstenaar, curator en onderzoeker die werkt op de kruispunten van kunst, ecologie, stedelijkheid en sociale verandering. Hij gebruikt kunst als een instrument om ruimtes te creëren waarin alternatieve toekomsten kunnen worden verbeeld en ingrijpt in het dagelijks leven via kleine daden van verzet. Zijn praktijk neemt diverse vormen aan, van grootschalige openbare sculpturen, locatiegerichte interventies, documentaires en tentoonstellingen tot collaboratieve en door de gemeenschap geleide projecten in diverse contexten. Zijn werk heeft consequent thema’s zoals afval, recycling, vervuiling en veroudering verkend, zowel als een materieel probleem als gevolg van overconsumptie. In 2018 ontwierp hij samen met anderen Compound 13 Lab in Dharavi, Mumbai; een experimentele leer- en maakruimte die de politiek van afval, circulaire economieën en het dagelijks overleven van de informele afvalwerkers in de stad verkent (www.compound13.org).
Kevin van Braak (Nederland) werkt met sculpturen, installaties, performances en video’s. In de afgelopen jaren heeft hij zijn aandacht gericht op de zichtbaarheid en onzichtbaarheid van de weergave van macht in gebouwen, mensen, locaties en artefacten en hoe ons historische bewustzijn functioneert in relatie tot de geschiedenis die eraan ten grondslag ligt. Hij is vooral geïnteresseerd in het reproduceren, herstellen en transformeren van ideologische beelden en metaforen door middel van sculpturen, installaties, evenementen en performances. Door middel van imitatie, herstel, aanpassing en transformatie van deze relieken probeert hij hun historische ontwikkeling en (voormalige) ideologische kenmerken een stem te geven via visualisatie en interpretatie.
Het Glazen Huis