proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Going Nomad lezingen

Zondag 22 juli

14:30 uur 
Introductie tentoonstelling door Alice Smits (curator Zone2Source) en Holger Nickisch (gastcurator)
14:45 – 15:15 uur
Lezing Filosofe en schrijfster Joke Hermsen spreekt over een tijd die nomadisch is. Denken, dromen en verbeelden geven gehoor aan een andere tijd dan het tikken van de klok.
Locatie: het Glazen Huis
 
Vrijdag 7 september
17:00 – 17:45 uur
Als onderdeel van Performing Space geeft filosoof dr. Rob van Gerwen de lezing: ‘Mensen zien; over waarneming en representatie’.
Locatie: het Glazen Huis
 
Zaterdag 8 september
13:00 – 14:00 uur
Performatieve lezing door Henry Alles
Tijdens de opening van ‘Going Nomad’ heeft Henry Alles een honderdtal geraniums weggegeven. In de afgelopen weken heeft ij met zijn Tair langs diverse Floriade tereinen gereisd. In navolging hiervan zal hij een performatieve lezing geven waarbij het onderzoek van de voorafgaande weken bij elkaar gebracht wordt in een theatrale setting en hij het libretto van zijn onderzoek ten gehore zal gaan brengen.
Locatie: bij de TAIR (Tiny Artis in Residence), tijdelijk naast het Glazen Huis
 
15:00 – 18:00

Going Nomad Talks
Een middag met lezingen en presentaties over het hedendaagse nomadische leven en denken.
15:00 – 15:45 uur  Lezing
Thuis in de wereld: een bescheiden voorstel voor volledige mobiliteit
Lauren Wagner (Globalisering, Universiteit van Maastricht) en Clemens Driessen (Culturele Geografie Wageningen). Het is tijd om de rotzooi van ons alledaagse bestaan achter ons te laten en ons thuis te gaan voelen in de wereld. Welkom in #AirbnbLife! Terwijl ze nieuwe vormen van wonen verkennen in onze steeds meer nomadische cultuur, trekken Lauren Wagner en Clemens Driessen onze mobiele levensstijl door tot haar logische eindpunt.
15:45 – 16:15 Presentatie
Ontwerper Bert Kramer presenteert zijn ideeën voor een hedendaagse nomadische levensstijl. Hij bespreekt de waarde van tijdelijkheid en hoe zijn denken over tijdelijkheid heeft geleid tot het maken van een aantal ontwerpen voor stedelijke vernieuwing en invulling van specifieke locaties.
16:15 – 16:30 uur  pauze
16:30 – 17:00 uur Presentatie
Jan-Willem van der Male (architect/Tiny Houses Rotterdam) geeft een overzicht van een recente beweging van alternatieve en mobiele huisvesting: The Tiny Houses.
17:00 – 17:30 uur Presentatie
Jesse Jorg is het brein achter WeTheCity, een creatief stadmakers bureau dat de stad toont als gedeeld canvas dat we samen kunnen inkleuren. Op een creatieve manier kijken we naar de ruimtelijke context, de verbinding tussen mensen en de processen achter stedelijke ontwikkeling. Voorbeeldprojecten zijn De Buurtcamping, BankjesCollectief, Lola Lik, De Rainbar en de Rooftop Camping.
17:30 – 18:00 uur presentatie
Met als achtergrond het Amstelpark presenteert beeldend kunstenaar Edwin Zwakman ter afsluiting van GOING NOMAD zijn omvangrijke verzameling van folly’s, schijnbaar nutteloze gebouwen, die voor het eerst voor de Engelse parkarchitectuur ontworpen waren.
18:00 – 18:30 uur 
Schenking van het Amstelpils door Henriëtte Waal
Ter afsluiting zal Henriëtte Waal het speciaal voor deze gelegenheid gebrouwen Amstelpils schenken. De afgelopen weken heeft het gisting- en rijpingsproces zich voltrokken in het Glazen Huis, waarna nu eindelijk het moment daar is waarop we de smaak van het park in de vorm van een biertje zullen gaan proeven. Proost!