proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Grond eten

Als een van m’n broers weer eens een hap aarde in hun mond propten zei mijn moeder (uit 1923) altijd dat t goed was voor je weerstand om wat grond binnen te krijgen. Uit overlevering, van moeder op moeder?
mud lind
Er mensen die vaker aarde eten. Het heet geofagie. Daar wilde ik meer van weten. Uit http://www.scientias.nl/aarde-eten-is-zo-gek-nog-niet/:
Geofagie, oftewel het eten van aarde blijkt niet zo raar te zijn als gedacht. Het gebeurt wereldwijd: mensen die aarde eten. Maar het komt het vaakst voor in warme landen, onder kinderen en zwangere vrouwen. Het is niet iets waar de mensen met geofagie trots op zijn. Sterker nog: het is een taboe. Want aarde eten, is toch een beetje raar. Maar nieuw onderzoek toont aan dat het minder raar is dan gedacht. Wat vele geneeskundigen altijd al vermoedden, is nu ook wetenschappelijk bewezen: aarde kan de maag kalmeren en het menselijk lichaam beschermen tegen allerlei bacteriën en virussen. “Deze klei bindt zich aan allerlei schadelijke factoren, zoals microben, ziekteverwekkers en virussen,” legt onderzoeker Sera Young uit. “Het is een soort moddermasker voor onze maag.”
Hier staat nog meer over gebruiken in verschillende delen van de wereld: http://www.theoptimist.nl/een-hapje-aarde/