proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Help mee, stem op Buzzbench 2.0 en PIT

Samen met de kunstenaars AnneMarie van Splunter en Karin van Dam wil Zone2Source de Buzzbench 2.0 en PIT in het Amstelpark installeren. Zone2Source zet zich in om het Amstelpark te positioneren als een park voor kunst en ecologie en deze kunstwerken passen daar heel goed in.
De gemeente stelt buurtbudgetten beschikbaar waarvoor bewoners en organisaties plannen kunnen indienen. In stadsdeel Zuid krijgen diverse gebieden elk een buurtbudget van € 100.000,-. Met dat geld kunnen plannen uitgevoerd worden. Hoe meer stemmen, hoe meer kans dat de Buzzbench 2.0 en PIT in het Amstelpark gaan komen. Stem op ons plan via buurtbudgetzuidbuitenveldertzuidas.amsterdam.nl/plan/16759
Lees verder voor meer informatie over de twee kunstwerken.
 
Buzzbench 2.0

Buzzbench, AnneMarie van Splunter


De Buzzbench van AnneMarie van Splunter werd vijf jaar geleden, samen met Zone2Source, in het Amstelpark geplaatst. AnnaMarie ontwikkelde met een bijendeskundige dit sculptuur en tegelijkertijd bank en insectenhotel. Buzzbench bevind zich in het zonnige Dahliarama van het Amstelpark als onderdeel van een bijenlint door de stad.

We zijn trots op de bank en willen de Buzzbench nog jarenlang in het Amstelpark laten staan; door het intensieve gebruik echter moet een gedeelte vervangen worden.  Buzzbench van riet en plaatmateriaal was een experiment van 5 jaar dat dit jaar afloopt. Een Buzzbench 2.0 van gaten geboord robinia hout van Stadshout is duurzamer, vergt minder onderhoud en bedient meer soorten bijen.
PIT

PIT, Karin van Dam


Het kunstwerk PIT van Karin van Dam, buurtbewoonster van Zuid, biedt eveneens een zitgelegenheid in een sculptuur die de vorm van een zaad aanneemt. De terugkerende levenscyclus/cirkelgang van een boom met zijn zaden en pitten, zijn onuitputtelijke groei, is keer op keer, seizoen na seizoen, iets dat boven ons menselijke tijdsspanne uitstijgt.
PIT wordt door Karin van Dam gemaakt uit een metalen frame met buisjes van isolatiemateriaal waaraan ze samen met een groep mensen, vrijwilligers uit de buurt, een week lang wil gaan werken in het park. De huid wordt opgebouwd als een schil uit duizend buisjes die dwars ingelegd worden, dicht en donker en zal opgaan in zijn omgeving in een bosachtig stukje in het park. Dit komt het meeste overeen met de zaden en pitten die zij vond in het park. Deze zijn vaak kleurloos en doen net of ze niet bestaan of uitgeblust zijn, verschrompeld of verrot. Het tegendeel is echter waar. We willen PIT op een bijzondere begroeide plek in het park plaatsen waar mensen binnen de sculptuur de natuur op een bijzondere manier kunnen beleven.
Kunst voor jong en oud
De kunstwerken kunnen binnen drie maanden na selectie vervaardigd en geplaatst worden. Bij de presentatie van de twee kunstwerken organiseren we een opening en maken we een feestelijk middag voor deze kunstwerken waar we iedereen voor uitnodigen. De kunstwerken zijn voor iedereen bedoeld die
geïnteresseerd is in kunst en natuur, of gewoon een bijzondere onverwachte ervaring wil en een plek van rust en stilte. Het is een bijzondere ontmoeting voor alle mensen van jong tot oud, een kunst die zowel laat nadenken als plek biedt een moment van reflectie en rust.