proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog
vanaf april 2022 | werk in opbouw
Geluidskunstwerk

Huiswandeling

Mariken Overdijk

Huiswandeling – Zoals zelfs Grietje tegen Hans zei: ‘We zullen de weg wel vinden…’ van Mariken Overdijk is een audioregistratie van een wandeling op papier als performatief experiment uitgevoerd door Mariken Overdijk met enkele voorbijgangers in het Amstelpark op 29 november 2020.

Fotografie: Thomas Lenden.

Links van het Glazen Huis is een geluidsfragment te horen dat exact op dezelfde locatie heeft plaatsgevonden. Het zijn de flarden van een onopgemerkte mimografie, ontlokt aan enkele passanten in het park, die Overdijk ter plekke heeft uitgenodigd voor een wandeling op papier, buiten aan een tafel met twee stoelen. Tijdens deze ontmoeting deelde zij een persoonlijk fragment over de route van haar voeten in haar eigen huis hier verderop in de stad. Ook las zij een brief voor waarin ze de voorbijganger uitnodigt om haar mee te nemen naar diezelfde ochtend in hun huis, het moment waarop hún voeten het bed verlaten en aan de dagelijkse gang beginnen. Tot aan de voordeur.

Overdijk verleidt deze gasten haar een blik te gunnen in een ogenschijnlijk onspectaculair ritueel van het menselijk lichaam dat elke dag, keer op keer weer opstaat om aan de dagelijkse gang deel te nemen. In het geluidsfragment worden flarden van dit door de voorbijganger gedeelde dagdagelijks ritueel, hoorbaar gemaakt. Als een onzichtbare mimografie van dat wat zich achter de gevels van de stad voltrekt. Tijdens het gesprek worden zo nauwkeurig mogelijk de beschrijvingen van deze route met een potlood op papier gevolgd en door op deze manier mee te wandelen zichtbaar gemaakt. U ziet hier ook een van de brieven die Overdijk vervolgens aan deze medebewoner schreef met de blauwdruk van de door haar getekende huiswandeling, verworden tot partituur op papier.

De losse geluidsfragmenten zijn te horen op de plek waar ze als getuigenis naar buiten zijn getreden.

Dit opnames vonden plaats in de context van de tentoonstelling Mind Your Step (2020), over wandelen als omgevingsonderzoek georganiseerd door Zone2Source.

Glazen Huis

Links naast het Glazen Huis