proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Krijn Christiaansen & Cathelijne Montens (KCCM)

Het werk van KCCM is te zien tijdens Exploded View

Floriade fluisteringen

De planten die in en om het Amstelpark groeien zijn een verbinder tussen de verschillende tijdlagen van het park. Veel planten zijn speciaal aangeplant voor de Floriade tuinbouwtentoonstelling in 1972, maar er zijn ook planten die er later toevallig of expres in terecht zijn gekomen. Ze zijn de stille getuigen van het collectieve geheugen van het park. Ze hebben de ruimtelijke en architectonische elementen zien ontstaan en weer gedeeltelijk zien verdwijnen en hebben de verschillende vormen van beheer, de bezoekersstromen en de evenementen voorbij zien komen.
In ‘Floriade fluisteringen’ krijgen deze planten een stem en worden bezoekers meegenomen in hun perspectief op het leven in het Amstelpark. KCCM ontwikkelt vijf hoorspelen die mensen via hun smartphones kunnen beluisteren, waarin de planten mijmeren over het verleden, de zorgen en lusten van het heden en zich uitspreken over de toekomst. Hiermee vergroten ze het bewustzijn dat plekken betekenis hebben en een geschiedenis kennen, niet alleen voor mensen maar ook voor ander leven.
Het archief- en locatieonderzoek dat de basis vormt voor deze geluidswerken wordt gepresenteerd tijdens de tentoonstelling Exploded View in het Glazen Huis.
In 2015 heeft KCCM tijdens een werkperiode op uitnodiging van Zone2Source onderzoek gedaan naar de Floriade geschiedenis van het Amstelpark. Archiefonderzoek en veldwerk hebben geleid tot het ontwikkelen van verschillende tijdelijke strategieën om het Floriade erfgoed opnieuw van een context te voorzien en zo een hernieuwde ervaring van het park mee te geven aan de bezoekers (lees hier over Floriade Trash and Treasures).
De vijf hoorspelen voor Floriade fluisteringen borduren voort op dit onderzoek worden permanent beschikbaar in het park. De hoorspelen zijn mede aanleiding voor een workshop die KCCM geeft tijdens Expeditie Amstelpark gericht op jongeren tot 23 jaar.
——–
Krijn Christiaansen (1978) en Cathelijne Montens (1978) bevragen binnen hun praktijk KCCM de manier waarop publieke ruimte en landschappen worden gemaakt, gebruikt, beleefd, gevormd en getransformeerd door mensen. De aandacht richt zich hierbij niet alleen op de fysieke verschijningsvorm van de omgeving, maar omvat ook de verhalen, mythes, gebruiken en handelingen die in de ruimte besloten liggen.
Christiaansen en Montens realiseerden werk voor onder meer Stroom Den Haag, Kunstloc Brabant, Projectbureau OpTrek, Zone2Source, LAPS, prefectuur Saga in Japan, Droog, Cemeti Arthouse Yogyakarta en diverse provincies en gemeentes in Nederland. Werk is tentoongesteld in verschillende musea en galeries, zoals het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Stroom Den Haag, Centraal Museum Utrecht, het Erasmushuis in Jakarta, het Institut Néerlandais in Parijs en het Japan Institute of Architects in Tokyo.
Meer informatie: www.kccm.nl