proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Keramisch atelier van de Onkruidenier in de Orangerie

26 juli – 22 november 2020

De Onkruidenier werkte vanuit de Orangerie aan een installatie en een nieuw lexicon voor een miniatuurbos in de heemtuin. De Orangerie functioneerde in de zomer en het najaar van 2020 als keramisch atelier. Als onderdeel van de tentoonstelling Exploded View werkten Ronald Boer en Jonmar van Vlijmen (de Onkruidenier) hier aan de ontwikkeling van keramische schalen voor hun nieuwe werk Plantsoen Sociologie.

(lees verder na de foto)

Tijdens Exploded View (2019 – 2020) deed de Onkruidenier in het Amstelpark onderzoek naar landschapstypologieën. Op zoek naar relaties tussen planten, mensen en organismen ontdekten zij een hooilandje waar, als resultaat van de maaimachine, tal van kleine stompige boompjes tussen het gras staan. Kunnen we nieuwe concepten bedenken voor dit toevallige ontstane natuur-cultuurlandschap, waar geen vocabulaire voor bestaat en hoe inspireert dit om andere verhalen over de relatie mens en plant te vertellen.
De kunstenaars groeven een aantal boompjes uit en ontwikkelden schalen voor de boompjes. In de Orangerie stond een keramische oven en werkbanken. Tijdens workshops met bezoekers werden schalen ontwikkeld die later in de oven werden gebakken.
Op 22 november 2020 werden de schalen vanuit dit atelier in een parade teruggebracht naar de lokatie in de Heemtuin. Daar zijn ze als semi-permanent kunstwerk te bekijken en is te volgen hoe de boompjes kunnen uitgroeien en nu wél kunnen uitgroeien. Het buitenwerk Plantsoen Sociologie is dagelijks te zien in de Heemtuin van het Amstelpark. De ingang bevindt zich naast het Glazen Huis.