proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
nieuws

Persbericht: 14 meter lange zadenbom naar Zone2Source in Amstelpark

Kunstenaar Jos Volkers bouwde ’s wereld grootste zadenbom. Op 14 augustus reist zijn veertien meter lange Bioremediating Missile op een truck van Groningen naar Amsterdam. Van zaterdag 15 augustus t/m 8 september 2020 is de zadenbom dagelijks gratis te bezoeken bij Zone2Source, podium voor kunst, natuur en technologie in het Amstelpark.


De veertien meter lange zadenbom heeft de vorm van een V2 raket en is gemaakt van biologisch afbreekbare materialen zoals, hout, textiel en klei. De naam verraadt eigenlijk al de inhoud, de “Bioremediating Missile” is gevuld met zaden, sporen en voedingstoffen zoals water en mineralen. Het project is ontwikkeld in het kader van Volkers opgerichte fictieve onderneming Ecological Space Engineering (E.S.E.). Deze onderneming houdt zich bezig met speculatief design voor het verbeteren van de leefkwaliteit op aarde.
De raket is symbool voor de staat van de wereld en verwijst naar de ecologische crisis, technologie, oorlog en de rol van de mens. Volkers heeft in Roemenië een dependance van Ecological Space Engineering opgericht en aldaar het object gemaakt. Het hoogtepunt van het project en onderdeel van het kunstwerk was het openlijk en in vol ornaat transporteren van Roemenië naar Nederland. Dit bleef niet onopgemerkt, onder andere het NOS berichtte online over ‘Groningse kunstenaar rijdt door Europa met 14 met lange houten raket vol zaden’.
In Nederland wordt de installatie op verschillende kunstfestivals en exposities getoond. Na Groningen bij NP3 is Zone2Source in het Amstelpark de tweede locatie waar de zadenbom te zien zal zijn en daarna bij Gogbot Festival in Enschede.
Jos Volkers exposeerde eerder bij Zone2Source zijn werk Future Office of Ecological Space Engineering in de groepstentoonstelling Where Art and Science Meet in 2013/14.
Jos Volkers heeft voor de productiekosten subsidie gekregen van het Mondriaanfonds en Kunstraad Groningen en heeft het transport van Roemenië naar Nederland gefinancierd door middel van een succesvolle crowdfunding campagne bij Voordekunst en een bijdrage van Stichting Stokroos. De presentatie in het Amstelpark wordt ondersteund door Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid.
————————— einde bericht ————————-
Neem voor meer informatie (hi res beeld, interviewverzoek met Jos Volkers) contact op met Michel Langendijk van Zone2Source via 06 4096 3010 en communicatie@zone2source.net
Reisschema 14 augustus 2020: 07.30 opladen op dieplader in Groningen, 09.30 stop in centrum Groningen, 12:30 stop in Wieringen, verwachte aankomsttijd van de zadenbom in Amsterdam is tussen 14.30 – 15.00.
Opening: Zaterdag 15 augustus van 15.00 – 18.00 in het bijzijn van de kunstenaar
https://zone2source.net//zadenbom