2 december 2020
De meest gehate plant van Nederland krijgt een podium
Lancering van drie kunstwerken bij Zone2Source in Amstelpark
Eind november heeft kunstpodium Zone2Source twee nieuwe kunstwerken in het Amstelpark in Amsterdam geplaatst; het ene werk laat de Japanse Duizendknoop en andere planten aan het woord en het andere geeft bomen een tweede kans. Een derde werk staat sinds de zomer in de vijver van het park en maakt geluid op basis van de weersomstandigheden. Zone2Source lanceert deze week ook een overzichtskaart met alle kunstwerken.
De duizendknoop spreekt
Het is de nachtmerrie van elke hovenier en de grootste vijand van de plantsoenendienst: de Japanse duizendknoop. De meeste tuiniers zijn hem liever kwijt dan rijk. Daarom besloot kunstenaarsduo KCCM (Krijn Christiaansen en Cathelijne Montens) om juist deze plant in de spotlights te zetten. Zij vroegen zich af: stel dat de duizendknoop kon praten, wat zou hij dan te vertellen hebben?
Sinds eind november presenteert KCCM bij Zone2Source hun antwoord: vier hoorspelen waarin planten uit het Amstelpark de hoofdrol spelen, met de titel Floriade Fluisteringen. Naast de duizendknoop en lelie Gracia, komen ook de buxus, de treurbeuk en de venijnboom (de Taxus) aan het woord. Ze mijmeren over het verleden, de zorgen en lusten van het heden en spreken zich uit over de toekomst. Bezoekers kunnen, al wandelend door het park, op de vier locaties op een stoeltje plaatsnemen en op hun mobiele telefoon de bespiegelingen van de planten beluisteren.
Een jaar lang deed KCCM in samenwerking met Zone2Source archief- en locatieonderzoek in het Amstelpark, dat ooit werd aangelegd voor de Floriade van 1972. De planten en bomen zagen als stille getuigen het park veranderen. Zo vormen ze het collectieve geheugen van het park, dat in Floriade Fluisteringen een stem krijgt.
Floriade Fluisteringen van KCCM, foto’s Roel Backaert
Plantsoen Sociologie
Zone2Source presenteert ook Plantsoensociologie, een nieuw werk van kunstenaarsduo de Onkruidenier (Ronald Boer en Jonmar van Vlijmen). Ook zij deden een jaar lang onderzoek in het Amstelpark. Ze ontdekten in de Heemtuin een grasveld vol kleine stompige boompjes. Een gevolg van menselijk ingrijpen: de grasmaaimachine had de vaak jaren oude boompjes letterlijk klein gehouden. Ze groeven een aantal boompjes uit en ontwikkelden er keramieken schalen voor.
Floriade Fluisteringen van KCCM, foto’s Roel BackaertIn een ceremoniële processie zijn eind november enkele boompjes in de schalen teruggeplaatst op hun oorspronkelijke locatie in de Heemtuin. Hier zullen ze als bonsai’s door de kunstenaars verzorgd worden. De komende twee jaar ontwikkelen ze nieuwe verhalen voor dit toevallige natuur-cultuurlandschap, waar nog geen vocabulaire voor bestaat, om andere verhalen over de relatie tussen mens en plant te vertellen.
Foto’s Plantsoensociologie, de Onkruidenier
Odoshi Cloud Sequence
Kunstenaar Ronald van der Meijs plaatste in de zomer i.s.m. Zone2Source het geluidssculptuur Odoshi Cloud Sequence in de vijver van het Amstelpark. Dit kunstwerk refereert aan de nabij gelegen Japanse Tuin. De weersomstandigheden bepalen het verloop van haar meditatieve geluidscomposities als een reflectie op de loop van de natuur. Tot de zomer 2021 is dit werk in het park te ervaren.
Park voor kunst en ecologie
De kunstwerken zijn ontwikkeld in samenwerking met Zone2Source, internationaal podium voor kunst, natuur & technologie in het Amstelpark, Amsterdam. Zone2Source wil het Amstelpark de komende jaren ontwikkelen tot een park voor kunst en ecologie en een proeftuin voor het Chtuluceen, waarin we de verstrengeling van mens en natuur oefenen. Al eerder werd o.a. de Buzzbench van AnneMarie van Splunter, een monumentale bank en insectenhotel, in het Amstelpark geplaatst en de permanente geluidswandelingen van Justin Bennett en Esther Hoovers, die bezoekers het park anders laten ervaren.
Gratis overzichtskaart met kunst in Amstelpark
Bezoekers van het Amstelpark kunnen bij Zone2Source / Het Glazen Huis een gratis overzichtskaart ophalen met alle locaties van de kunstwerken.
Floriade Fluisteringen wordt mede mogelijk gemaakt door Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK en Niemeijer Fonds
Plantsoensociologie wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Stokroos en het AFK
Odoshi Cloud Sequence wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, AFK en Stichting Stokroos
—– einde bericht —–
Neem voor meer informatie, beeldmateriaal of vragen contact op met Michel Langendijk van Zone2Source via 06 – 40963010 of communicatie@zone2source.net