proeftuin voor kunst & ecologie
MAP

Over Zone2Source

Zone2Source is sinds 2013 een proeftuin voor kunst en ecologie in diverse paviljoens, kunstenaarstuinen en de buiten omgeving van het Amstelpark in Amsterdam Zuid. Geïnspireerd door de geschiedenis van het park dat ontworpen werd als locatie voor een internationale tuinbouwtentoonstelling (de Floriade van 1972) organiseren we tentoonstellingen, onderzoeksresidenties, projecten in de buitenlucht, performances, workshops, expedities en debatten om samen met kunstenaars en het publiek nieuwe verbeeldingen van natuur-cultuurrelaties in onze huidige tijd te onderzoeken.

In onze proeftuin voor kunst en ecologie, zetten we het Amstelpark in als living lab voor artistieke experimenten, waarin de relatie tussen mens en natuur radicaal anders wordt vormgegeven en waarin we nieuwe ervaringen en praktijken trainen voor een duurzame toekomst van mens en aarde, vanuit een kritische blik op de overheersende koloniale, extractieve en destructieve machtsverhoudingen waarin klimaatscrisis en toenemende sociale onrechtvaardigheid verbonden zijn. Ons programma kenmerkt zich niet door doemdenken, maar vanuit de verbeelding mensen meenemen om de verstrengeling met al het leven om ons opnieuw begrijpen en vormgeven door ruimte te geven aan meer dan menselijke entiteiten en actoren. Het stadspark wordt in tijden van klimaatscrisis een eigentijdse plek waar stadgenoten (menselijk en anders-dan-menselijk) elkaar ontmoeten en we radicaal inclusieve multi-species praktijken oefenenen voor een betere samenleving van al het leven. We zien onszelf daarbij als brug tussen artistiek onderzoek en het publiek, waarin het onderzoek van kunstenaars naar ecologische vraagstukken een gezamenlijk ontdekken wordt.

Steeds meer mensen zien dat een betere, gezondere en duurzame wereld mogelijk is, als we niet langer de mens, maar het leven centraal zetten. De ecologische crisis laat zich niet simpelweg oplossen met technologie. Het is een diepgaande culturele crisis van wat het betekent mens te zijn op een planeet waar we samenleven met een grote diversiteit aan leven. Er is een enorme urgentie voor nieuwe beelden, nieuwe verhalen, praktijken en ervaringen waarin de mens en alles wat de mens creëert niet langer gezien wordt als gescheiden van de natuur, maar als een essentieel onderdeel ervan. Dit is bij uitstek een taak voor kunstenaars en ontwerpers.

Zone2Source gelooft dat kunst een specifieke vorm van kennis is, naast de wetenschap, die een belangrijke rol speelt in een van de meest prangende kwesties: ons anders te leren verhouden tot onze leefomgeving. Daarbij kunnen we veel leren van de vele culturen, maar ook van andere manieren van niet-menselijk leven die de aarde rijk is. Met Zone2Source streven we naar radicale diversiteit en inclusie en focussen we op de vele perspectieven van mensen en anders-dan-mensen. Want onze stad bestaat niet alleen uit bijna een miljoen mensen, maar uit miljarden levens die met elkaar verbonden zijn. De missie van Zone2source is om met het Amstelpark als proeftuin prikkelende artistieke onderzoeksprogramma’s en tentoonstellingen op te zetten en vanuit nieuwe concepten van gemeenschap te experimenteren met toekomsten waarin we meer in balans met elkaar op een gedeelde planeet leren leven.

 

INGREDIËNTEN VAN DE PROEFTUIN

een responsieve locatie

Zone2Source bevindt zich op een bijzondere locatie midden in het Amstelpark in Amsterdam-Zuid, een fantastische plek om een zeer divers publiek te ontmoeten. Want naast de kunstliefhebbers die
speciaal naar onze tentoonstellingen komen, ontmoeten ook veel parkbezoekers onze projecten in en buiten de paviljoens. Het Amstelpark kent als voormalig Floriadepark een grote diversiteit aan zowel flora als fauna, bijzondere tuinen en diverse paviljoens. Hier denken we samen met kunstenaars, ontwerpers, landschapsarchitecten, onderzoekers en publiek na over wat een park in de 21ste eeuw kan zijn; een plek waar mensen en natuur elkaar ontmoeten en waar kunstenaars kunnen presenteren en experimenteren in dialoog met een breed publiek, inclusief de aan het park verbonden tuinmannen en ecologen en de planten en dieren die er wonen.

 

Zone2Source heeft in het Amstelpark de volgende locaties tot haar
beschikking:

      Het Glazen Huis: in een glazen paviljoen, waarin elk werk onvermijdelijk een relatie tot de buitenomgeving legt,
organiseren we per jaar vier tentoonstellingen van twee maanden met workshops, lezingen en debatten. In de winter houden we de ruimte beschikbaar voor diverse kortlopende events

      Park Studio: tussen medio mei en oktober (als de planten buiten staan) nodigen we kunstenaars uit voor werkperioden in de Orangerie kas. Als open atelier is dit een perfecte plek voor site-specifiek werken, presenteren en publieksinteractie: het publiek komt in aanraking met artistieke processen en de kunstenaar
kan diens werk over langere tijd testen in samenspraak met andere experts en bezoekers.

      Rietveld Huisje: ons kantoor dat we ook inzetten voor workshops en soms als werkplek voor kunstenaars.

      De Belgische kloostertuin: begin 2022 kregen we in het kader van Vrije Ruimte van Gemeente Amsterdam de Belgische ommuurde kloostertuin tot onze beschikking, die we met de Onkruidenier ontwikkelen tot kunstenaarstuin: omgedoopt tot de SchaduwTuin is dit collectief hier aan de slag met Future Gardening.

 

Het Amstelpark

We geven opdracht voor buitenkunstwerken,(geluids)wandelingen, performatieve interventies en updaten regelmatig een kunstkaart, waarmee mensen zeven dagen per week kunst en ecologie in het park kunnen ervaren.

 

Living lab

We zetten het Amstelpark in als living lab voor onderzoek, experiment en publieksinteractie rond ecologie. Een onderzoekstentoonstelling is bij ons niet slechts een statische presentatie van het eindresultaat van een artistiek proces, maar we dagen kunstenaars uit binnen de tentoonstelling hun onderzoek voort te zetten. We geven kunstenaars de beschikking over onze binnen- en buitenlocaties, verbinden hen aan een netwerk met ecologen, tuinmannen, de nabije Botanische Tuin Zuidas, wetenschappers, andere kennisnetwerken en natuurlijk de zeer diverse parkbezoekers en bewoners.

We maken bijzondere tentoonstellingen waarin nieuw werk en onderzoek ontstaat binnen de context van bestaand werk zodat betekenisvolle verbanden naar voren komen voor zowel publiek als kunstenaar. We hebben gemerkt dat kunstenaars en publiek dit zeer positief ervaren. De kunstenaar kan werk testen en feedback krijgen in een publieke setting en het publiek krijgt meer inzichten in de werk- en denkwijze van de kunstenaar.