proeftuin voor kunst & ecologie
MAP

Zoöp Amstelpark

Kick-off ‘Verkenningen Amstelpark als ZOÖP en proeftuin voor de stad’

In het jaar dat Amsterdam 750 jaar bestaat dagen wij – Zone2Source, proeftuin voor kunst en ecologie in het Amstelpark – de gemeente uit om de komende 750 jaar Amsterdam als een stad voor biljarden levens in plaats van 1 miljoen mensen te beheren voor een radicale democratie waarin werkelijk iedereen meetelt. We stellen voor om van het Amstelpark een proeftuin voor de stad te maken waarin we gezamenlijk met burgers en bestuurders gaan leren en oefenen welke politiek, rechten en praktijken we nodig hebben voor een goede samenleving van al het leven in onze stad. Hiervoor hebben we het Zoönomisch Instituut uitgenodigd om het Amstelpark als een Zoöp te onderzoeken, een organisatievorm waarin ook anders-dan-menselijke levens vertegenwoordigd worden in de besluitvorming.

Als menselijke aardbewoners staan we voor de urgente uitdaging om het tij te keren van het opwarmende klimaat en de ecologische neergang. Om een leefbare wereld te behouden moeten we opnieuw leren samenleven en samenwerken met vele andere soorten levens en begrijpen hoe we onderling afhankelijk van elkaar zijn. We stellen Zoöp Amstelpark voor als een plek waar we niet alleen met elkaar het gesprek voeren over hoe dit vormgegeven kan worden, maar waar we ook door praktische experimenten leren werken aan een betere samenleving van al het leven in de stad.

Dit komt op een mooi moment nu het Amstelpark – aangelegd voor de Floriade van 1972 – recent tot monument is uitgeroepen. Dat roept de vraag op hoe we vorm en inhoud kunnen geven aan een ecologisch monument dat leeft en beweegt en niet neigt naar stilstand. Het Amstelpark is een complex ecosysteem van bezoekers, in het park gevestigde organisaties en bedrijven georganiseerd in een vriendenvereniging, de gemeente Amsterdam als beheerder van het park, en alle anders-dan-menselijke inwoners die mede vormgeven aan en belang hebben in het park. Hoe kunnen we aandacht geven aan het immateriele erfgoed van dit Floriade park waarin we gezamenlijk kunnen oefenen met nieuwe praktijken en ervaringen voor een meer gebalanceerde toekomst op een gedeelde aarde.

In een schriftelijke reactie op 1 oktober jongsleden op het initiatief voorstel ‘Bescherm wat je dierbaar is: geef rechten aan de natuur’ van raadslid Judith Krom (PvdD), stelt het college van bestuur van de Gemeente Amsterdam dat ze de gedachte om de natuur een rol in besluitvorming te laten innemen en het voorstel om dit aan de hand van de Zoöp met het Amstelpark als proeftuin te onderzoeken ondersteunt.  In een serie van drie bijeenkomsten nodigen we bestuurders en ambtenaren, relevante maatschappelijke organisaties, bestuurders, lokale experts, bewoners, beheerders en andere belanghebbenden uit om diverse stemmen te betrekken bij dit onderzoek naar de mogelijkheid om het Amstelpark te ontwikkelen als een leerplek voor de stad naar alternatieve vormen van bestuur waarin de rechten van de natuur geborgen wordt Deze eerste verkenning zal  naar verwachting tot aan het voorjaar van 2025 in beslag nemen, waarna de gemeente een besluit zal nemen over de vraag het Amstelpark als Zoöp te gaan beheren.

Concreet gaan we met elkaar op zoek naar wat er nodig is om het Amstelpark als een Zoöp en proeftuin voor de stad te gaan ontwikkelen. Hoe kunnen we oefenen met menselijke vertegenwoordigers van de belangen van anders-dan-menselijke levens? Hoe vallen belangenafwegingen uit als bodemleven, vogels en insecten een duit in het zakje kunnen doen? Hoe zorgen we voor een gezond ecosysteem waar mensen een constructieve rol in spelen?

Zone2Source en het Zoönomisch Instituut stellen de verkenning van de ZOÖP Amstelpark voor als iets waar we niet alleen met elkaar het gesprek voeren over hoe dit vormgegeven kan worden. We gaan ook praktisch experimenteren – samen oefenen met alternatieve vormen van politiek, wetgeving, ontwerp, onderhoud en planning waarin werkelijk iedereen

Graag gaan we met jou het gesprek aan hoe we van Amstelpark als Zoöp  een proeftuin kunnen maken voor onze 750 jaar oude stad, zodat we de komende 750 jaar werkelijk alle inwoners van de stad betrekken.

De verkenningsbijeenkomsten vinden in het Amstelpark plaats op de volgende data.

  • 11 december 2024 van 13:00 tot 17.00 uur
    28 februari 2025 van 13:00 tot 17.00 uur
    17 april van 2025 13:00 tot 17:00 uur

Ben je geinteresseerd om mee te doen/denken of wil je meer weten over dit initiatief?
Contact Alice Smits via info@zone2source.net