proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Persbericht Mind Your Step

Persbericht

Mind Your Step
Een tentoonstelling over de kunst van het wandelen

Kunstpodium Zone2Source in Amsterdam presenteert van 4 oktober t/m 29 november 2020, Mind Your Step, een groepstentoonstelling over de kunst van het wandelen. Mind Your Step bestaat uit kunstinstallaties, geënsceneerde wandelingen, audiotours en expedities in het Amstelpark en erbuiten, én een interactieve web-app waarmee iedereen kan meehelpen om de hele kaart van Amsterdam ‘weg te wandelen’. Opening zondag 4 oktober 15:00 – 18:00 uur.
Met: Tim Knowles, Esther Hovers, Malú Cayetano Molina & Sonia Pérez, Chikako Watanabe, Iris Hoppe, Justin Bennett, Naomi Bueno de Mesquita, Tom Bekkers, Liesje van den Berk,  Isolde Venrooy, Ienke Kastelein
 

Kunst en wandelen
Al eeuwenlang maken filosofen, schrijvers en kunstenaars een verbinding tussen het hoofd en onze voeten. Volgens Kierkegaard functioneert de geest optimaal bij een wandeltempo van ongeveer 4,5 km per uur en Nietzsche schreef “alleen gedachten die bij je opkomen tijdens het wandelen zijn van waarde”. In een tijd waarin als gevolg van Covid-19 het karakter van de openbare ruimte is veranderd, en iedereen aan het wandelen is geslagen, presenteert Zone2Source een tentoonstelling waarin we onze relatie tot de omgeving opnieuw gaan bekijken en ervaren.
Voor Mind Your Step nodigt Zone2Source kunstenaars uit die wandelen als artistiek onderzoek verkennen of uiteenlopende vormen van cartografie gebruiken om hun bewegingen en ervaringen van specifieke plekken te visualiseren. Bezoekers wacht een actief programma –kom met wandelschoenen! – waarin op allerlei manieren van de gebaande paden wordt afgeweken. De tentoonstelling en bijna alle wandelingen zijn gratis toegankelijk.
Tentoonstelling
In het Glazen Huis van Zone2Source zijn installaties, raamtekeningen en foto’s van Tim Knowles te zien, die in zijn gehele oeuvre bewegingen door het landschap onderzoekt. Iris Hoppe toont een nieuwe versie van haar filminstallatie Rundgang/Walk Round met twee verschillende standpunten tijdens een wandeling door Amsterdam en Zuid-Kennemerland, en van Tom Bekkers is de video installatie In Search of the Miraculous II te zien, waarin de kunstenaar al wandelend reflecteert op klimaatverandering terwijl hij in de modder van het Waddengebied wegzakt. Chikako Watanabe bouwt een installatie buiten het Glazen Huis die zij tijdens de tentoonstelling verder ontwikkelt, en waarin ze oude verhalen van de Amstel, Amsterdam en Japan letterlijk samenweeft en daarmee een aanzet geeft om op pad te gaan in en rond het park.
Curated Walks, audiotours en Walks&Talks
Walkaway is een web-app van Naomi Bueno de Mesquita waarmee gebruikers de kaart van Amsterdam al wandelend uit kunnen wissen en nieuwe ruimte vrijmaken; dit is in real time op een scherm te volgen in het Glazen Huis. In de audio-wandeling Audio Dérives verbindt Esther Hovers het Amstelpark met de naburige Zuidas om de luisterende wandelaar anders te laten kijken naar de gecontroleerde stedelijke ervaring. Justin Bennett bouwt verder aan zijn geluidswandeling Secret Signals waarvoor hij de nauwelijks hoorbare geluiden van bomen en planten in het Amstelpark opnam. Malú Cayetano Molina & Sonia Pérez presenteren Atmospheres (Body as Sensors) waarin zij in een serie curated walks met deelnemers onderzoeken hoe het lichaam als een sensor in de omgeving functioneert. Ienke Kastelein verzorgt zinnenprikkelende avondwandelingen in Don’t Walk Into The Woods At Night en laat ons als homo ludens ronddwalen door het park in Walking White Chairs. In een serie expedities Line – Off – line onderzoekt Liesje van den Berk al tekenend samen met deelnemers nieuwe relaties met de omgeving waarbij iedereen tijdelijk zijn of haar telefoon inruilt voor een schetsboekje, terwijl Isolde Venrooy in Pathfinder door middel van instructies nieuwe verbanden en mogelijkheden suggereert tot de wereld om ons heen.
Resultaten van de wandelingen van Mind Your Step – kaarten, tekeningen, documentatie – zijn te zien in de tentoonstelling, zodat ook de tentoonstelling zelf voortdurend in beweging is en verbonden met de wereld daarbuiten.
Openingstijden
Zone2Source (in het Glazen Huis, Amstelpark, Amsterdam) zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 en op verzoek. Toegang vrij.
Diverse wandelingen zijn dagelijks te lopen, met het Glazen Huis van Zone2Source als startpunt. Een smartphone met koptelefoon is bij een aantal wandelingen gewenst en bij een aantal andere juist af te raden.
Voor data voor de diverse wandelingen en expedities, alsmede meer informatie over de kunstenaars en hun projecten zie zone2source.net/mindyourstep en via projects@zone2source.net

—————- einde bericht ————-

Neem voor vragen over Mind Your Step of beeldmateriaal contact op met Michel Langendijk van Zone2Source via communicatie@zone2source.net en 06 4096 3010
Mind Your Step wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Fonds, het Amsterdams Fonds voor de Kunst AFK en Stroom. Zone2Source wordt ondersteund door het Stimuleringfonds Creatieve Industrie en Gemeente Amsterdam.
Foto’s: Windwalks door Tim Knowles, Walkaway door Naomi Bueno de Mesquita en de tekenwandeling Line – off − line door Liesje van den Berk (foto Tom Janssen)

Photo: Tom Janssen

Photo: Tom Janssen