proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling

Aardtijd, Jacqueline Heerema + work by Eline Kersten

29 mei – 18 juni 2021
Te zien door de ramen en tijdens een publieksdag (6 juni 14.00 – 17.00 uur) 

Soft Soils foto Gerrit Schreurs

 

Twee weken lang gebruikt kunstenaar Jacqueline Heerema het Glazen Huis als werkruimte voor artistiek onderzoek. In 2019 deed ze al onderzoek naar Land in Wording, een leefklimaatarchief. Tijdens het Exploded View project toonde ze het werk Breath of Soil(s) in the Glass House.

 

In het Glazen Huis werkt Jacqueline met bodemmonsters en allerlei materiaal over het Land in Wording, en aan de projecten Soft Soils, Aardtijd en nieuw onderzoek. Ze gebruikt de werkperiode om te reflecteren, te documenteren en voor te bereiden op een vervolgproject in 2022. Aan het eind werkt Jacqueline ook samen met Eline Kersten, een kunstenaar wiens werk ook te zien was tijdens Exploded View. Samen werken ze aan een video als reflectie op het Exploded View-project. De werkperiode begint op 29 mei met de Sensoilations Sessions, een online presentatie van Tanya Lippmann, Jacqueline Heerema en Eline Kersten.
Jacqueline werkt op het snijvlak van kunst, paleontologie, geologie, archeologie, ecologie en klimaat. Samen met klimaatwetenschappers en activisten legde ze een ondergronds levend klimaatarchief bloot, met bodem/aarde die al millennia niet is aangeraakt door zonlicht. Materie die inspeelt op haar artistieke interventie. Als bewaker van de verzamelde middelen wordt ze geconfronteerd met vragen over ethiek, leren over eigenaarschap en zorg, het toekennen van waarde of waardeloosheid. Tijdens deze onderzoeksperiode genaamd toenadering [ˈtunadərɪŋ], nodigde Jacqueline danser-choreograaf Kenzo Kusuda, kunstenaar Eline Kersten en klimaatwetenschapper Tanya Lippmann (VU) uit om zintuiglijke verbindingen of sensaties verder te onderzoeken met ondergrondse bodem/aarde die al millennia niet is aangeraakt door zonlicht.
Vanaf 7 juli werkt ook Eline Kersten in de ruimte en toont haar werk Flora of the Colosseum (2020 – 2021) een 24 meter lange leporello waarmee ze voortbouwt op het werk dat over de planten in het colosseum ontwikkelde tijdens Exploded View. Dit betreft een uniek exemplaar met plantennamen en morse code. Grafisch ontwerp door Joris Burla. Geprint, gevouwen en handgewonden in samenwerking met  Joris Burla

Meer informatie op de website van Jacqueline Heerema: lxwxdxtime.world/
en op de website van Eline Kersten elinekersten.nl

Flora of the Collosseum 2021 by Eline Kersten