proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
August 15 – September 8, 2020

Bioremediating Missile

Jos Volkers

’s Werelds grootste zadenbom naar Amstelpark
15 augustus – 8 september 2020

Opening 15 augustus van 15.00 – 18.00 uur
gecombineerd met de opening van Odoshi Cloud Sequence van Ronald van der Meijs (met geluidsperformance door de kunstenaar).

[URIS id=10706]
Kunstenaar Jos Volkers bouwde ’s wereld grootste zadenbom. In augustus komt zijn veertien meter lange Bioremediating Missile (Brm.) naar Zone2Source in het Amstelpark.
Het object heeft de vorm van een V2 raket en is gemaakt van biologisch afbreekbare materialen zoals, hout, textiel en klei. De naam verraadt eigenlijk al de inhoud, de “Bioremediating Missile” is gevuld met zaden, sporen en voedingstoffen zoals water en mineralen. Het project is ontwikkeld in het kader van Volkers opgerichte fictieve onderneming Ecological Space Engineering (E.S.E.). Deze onderneming houdt zich bezig met speculatief design voor het verbeteren van de leefkwaliteit op aarde.
De raket is symbool voor de staat van de wereld en verwijst naar de ecologische crisis, technologie, oorlog en de rol van de mens. Volkers heeft in Roemenië een dependance van Ecological Space Engineering opgericht en aldaar het object gemaakt. Het hoogtepunt van het project en onderdeel van het kunstwerk is het openlijk en in vol ornaat transporteren van Roemenië naar Nederland (en dat werd ook opgepikt door NOS) en het tonen van de installatie op verschillende kunstfestivals en exposities. Na Groningen bij NP3  is Zone2Source en Amstelpark de tweede locatie waar de zadenbom te zien zal zijn en later ook nog op het Gogbot Festival.
Jos Volkers exposeerde eerder bij Zone2Source zijn werk Future Office of Ecological Space Engineering in de groepstentoonstelling Where Art and Science Meet in 2013/14.
Jos Volkers heeft voor de productiekosten subsidie gekregen van het Mondriaanfonds en Kunstraad Groningen en het transport van Roemenië naar Nederland is gefinancierd door middel van een succesvolle crowdfunding campagne bij Voordekunst en een bijdrage van Stichting Stokroos. De presentatie in het Amstelpark wordt ondersteund door Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid.

Bioremediating Missile wordt mede mogelijk gemaakt door:

Flyer

Het Glazen Huis