proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
22 juni - 25 augustus 2019
Tentoonstelling

Clean Society

HeHe

Clean Society, HeHe
het Glazen Huis, 22 juni t/m 25 augustus 2019
opening zaterdag 22 juni, 16:00 – 18:00 uur


Zone2Source heeft HeHe – een kunstenaars duo bestaande uit Helen Evans en Heiko Hansen – uitgenodigd om een nieuw project te ontwikkelen in de context van ons programma rond kunst, natuur en technologie in het Glazen Huis in het Amstelpark.
HeHe bevragen in hun werk op vaak humoristische wijze de altijd aanwezige energiebehoeften van het hedendaagse leven, en visualiseren de sociale, industriële en ecologische tegenstrijdigheden die het resultaat zijn van onze technologische landschappen. Daarvoor gebruiken ze een taal van licht, geluid en beeld in een praktijk waarin ze vaak digitale media inzetten om de relatie tussen het individu en zijn hedendaagse stedelijke omgeving te onderzoeken. Door het zichtbaar maken van ons consumptiegedrag en de effecten daarvan maken ze urgente ecologische kwesties en de vraag van verantwoordelijkheid tot publiek debat.
De actoren in HeHe’s performatieve installaties zijn de machines zelf: olieplatforms, kerncentrales, verbrandingsovens, auto’s, hijskranen, treinen en de elektrische en digitale middelen van massa consumptie. Geïnstalleerd in de openbare ruimte of juist in geënsceneerde settingen, wordt de machine een theatraal middel dat geplaatst wordt in apocalyptische landschappen en onnatuurlijke belichting. Met hun werk poogt HeHe te reflecteren op de bestaande technologische systemen die ons omgeven en er een hernieuwde verbeelding omheen te weven.


Clean Society, speciaal ontworpen voor zone2source, is een tentoonstelling over afval. Het is een voortzetting van HeHe’s onderzoek en obsessie met het reproduceren van energiecentrales in miniatuur. De titel van de tentoonstelling is afkomstig van Amsterdams  ‘Afval Energie Bedrijf (AEB), werelds grootste Waste to Energy bedrijf, die zijn diensten promoot met de slogan ‘voor een schone samenleving’. Clean Society maakt een verbinding met een minder bekend deel van Amsterdams landschap door een model replica van de facade van de vuilverbrandingsfabriek in het paviljoen te brengen.  Het tweede deel van de tentoonstelling bestaat uit een documentaire ruimte over fabrieken. HeHe bezit een grote verzameling posters die fabrieken en hun rook uitstoting verbeeldt, die samen met een selectie posters van de collectie van de Laka Foundation (documentatie & research centrum nucleaire energie) getoond worden. In de achterruimte van het paviljoen wordt HeHe’s monumentale kunstwerk Nuage Vert, over de uitstoot van de grootste vuilverbrandingsoven in Parijs, getoond als een video projectie.
De kunstenaars brengen de infrastructuur (de vuilverbrandingsoven), het materiaal (afval) en de communicatie rond energie en afval in de tentoonstellingsruimte. Door de mens gemaakte wolken staan niet alleen symbool voor vervuiling, maar hebben ook verschillende ideeën van productiviteit, rijkdom, arbeid, energie, revolutie, afwijkende mentale gesteldheden en de kracht van de menselijke verbeelding gerepresenteerd. In de post-industriële samenleving werd een opgeschoonde versie van de fabrieksproductie metafoor, zonder enige verwijzing naar vervuiling, toegeëigend door de culturele industrie. Hoe is het idee van zware industrie en infrastructuur verbonden met de mogelijkheid van de kunst om de delicate relatie tussen productie en emissie te belichten?

HeHe creëert een verontrustende en poëtische ervaring die ver verwijderd is van de idyllische ervaring van natuur die het park voorstelt, en brengt vragen rond consumptie en afval productie terug bij de bewoners van Amsterdam.
Brochure HeHe Clean Society
[URIS id=9222]
Over de kunstenaars
HeHe bestaande uit Helen Evans (UK, 1972) en Heiko Hansen (Germany, 1970) zijn een kunstenaarsduo die wonen en werken in Le Havre, Frankrijk. HeHe installeert grootschalige werken in de publieke ruimte. Een brug slaand tussen media kunsten, ontwerp en hedendaagse kunst hebben ze op diverse locaties internationaal tentoongesteld waaronder Palais de Beaux-Arts (Bruxelles), Parc D’Arte Viventi (Turin), MAXXI (Rome), National Art Museum of China (Beijing), Biennale de Lyon, San José Museum of Art, Biennale Internationale Design (St Etienne).  HeHe wordt gerepresenteerd door galerie Aeroplastics Contemporary in Brussel. In 2016 publiceerde ze hun book ‘Man Made Clouds’.
http://hehe.org.free.fr

In de pers

Parool, 26 juli 2019 ‘Het Glazen Huis in het Amstelpark staat vol rook’

Het Glazen Huis