proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
9 maart 2014 – 27 april 2014
tentoonstelling

Symbiotic Machine

Ivan Henriques

Het Glazen Huis, 09 maart – 27 april 2014
Opening Zondag 09 maart, 15 – 17 uur

SM_diagram03

In samenwerking met wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft Ivan Henriques een autonome bio-machine ontwikkeld die zonne-energie oogst door gebruik van fotosynthetische organismen. Deze energie wordt in beweging omgezet om opnieuw fotosynthetische organismen te verzamelen. Deze bio-machine, bestaande uit een drijvende en bewegende robotachtige structuur, creëert een symbiotisch systeem met zijn omgeving. Het ontdekt, verzamelt, draagt, vangt en behandelt de benodigde organismen op autonome wijze. Deze micro-organismen kunnen gevonden worden in vijvers, kanalen, rivieren en de zee, die allen een mogelijke bron zijn om de Symbiotic Machine te voeden. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een schadelijke algen bloei in de omgeving, dan maakt de machine deze schoon door het verzamelen van deze fotosynthetische organismen.

[Lees verder onder de foto’s van Lyndsey Housdon]

Gedurende 2 maanden leeft de Symbiotic Machine in een aquarium in het Glazen Huis, waar hij zichzelf voedt met algen. In de achterruimte worden onderzoeksmaterialen, objecten, teksten en tekeningen getoond. Daarnaast organiseren we een workshop met de Vrije Universiteit Amsterdam en Ivan Henriquesen en een lezing met Ivan Henriques, Raoul Frese en Vincent Friebe.

Symbiotic Machine is ontwikkeld in samenwerking met Raoul Frese en Vincent Friebe, wetenschappers van de VU Amsterdam LaserLab, natuurkundige Michiel Overbeek en ingenieur Leydervan Xavier from Cefet/RJ (Technological School Rio de Janeiro, Brazil).

Over de kunstenaar
Ivan Henriques is een transdisciplinaire kunstenaar en onderzoeker die multimedia installaties creeert waarin verschillende waarnemingen van tijd, herinnering en omgeving onderzocht worden. Hij onderzoekt in zijn werk hybride van natuur en (technologische) cultuur) om nieuwe vormen van communicatie tussen mensen en andere levende organismen te creëren. Hij beschouwd natuur als een inspiratie en een noodzakelijke factor in de ontwikkeling van de technologische wereld (www.ivanhenriques.com)
Pers Symbiotic Machine
Dit project wordt ondersteund door Stichting Doen.

Glazen Huis

het Glazen Huis