proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
8 maart - 17 mei 2015
Tentoonstelling

Black²

Frederik de Wilde, Vladimir Grafov, Gert-Jan Prins and Evelina Domnitch & Dmitry Gelfand (Photonic Wind)

Black² is een tribuut aan de 100-jarige verjaardag van het Zwarte Vierkant van Kazimir Malevich. De tentoonstelling reflecteert op de betekenis van dit invloedrijke werk voor hedendaagse kunstenaars die zich bezighouden met natuurkundige fenomenen.
Toen Kazimir Malevich in 1915 het Zwarte Vierkant presenteerde op de 0.10 tentoonstelling, onthulde hij de diepste geheimen van de objectloze aard van de fysieke realiteit. Van black body radiation tot zwarte gaten, het Zwarte Vierkant roept de kwantumrevolutie op die de wereld op zijn kop zou zetten. Arthur I. Miller schrijft in Colliding Worlds:  “By 1918 Malevich had moved beyond electromagnetism to depict the world about him as ultimately formless and colorless energy. That year he produced his first white-on-white painting, a white cross on a white canvas. The square had shed its material being and merged with infinity in a glare of pure whiteness. Malevich had entered the fourth dimension, achieving a sort of cosmic consciousness, a nirvana.” Een eeuw later, temidden van een terugkerende verbinding tussen kunst en wetenschap, is een nieuwe revolutie in de maak. In Black² worden de radicale esthetische, filosofische en sociale ideeën van Malevich opnieuw onderzocht vanuit het prisma van de wetenschappelijke, culturele en planetaire transformaties van de afgelopen 100 jaar. De geboorte van kwantumfysica, ruimteonderzoek, enorme stedelijke en geopolitieke veranderingen vormen de invloedssfeer van kunstenaars die vandaag de dag beinvloed worden door zijn utopische visie van Supremus en suprematisme.

Het werk van deze kunstenaars gaat voorbij representaties en metaforen zoals uitgedrukt in schilderijen en architectonische modellen maar ontwikkelen directe zintuiglijke ervaringen van fysieke fenomenen. Nanomaterialen die bijna absolute licht absorberen, levitatie technieken en coherente licht bronnen zoals lasers maken deel uit van het palette van Malevich erfenis.
Met zowel nieuw als oud werk van Frederik de Wilde, Vladimir Grafov, Gert-Jan Prins en  Evelina Domnitch & Dmitry Gelfand.
2 3
Cavity van Gert-Jan Prins, Translucent Supremacy van Vladimir Grafov
4 5
Photonic Wind van Evelina Domnitch & Dmitry Gelfand, Quantum Objects van Frederik de Wilde

Glazen Huis

Het Glazen Huis