proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
13 December 2020 – 20 December 2020

presence (Un) presence

Martijn Tellinga

Met Heather Frasch, Koen Nutters, Rishin Singh, Aimée Theriot, Tao G. Vrhovec Sambolec

Dagelijks geopend van 12.00 – 18.00 uur.

‘presence (Un) presence’ by Martijn Tellinga

‘presence (Un) presence’ by Martijn Tellinga

‘presence (Un) presence’ is een evoluerende omgeving voor beeld, objecten, acties. En geluid. Het werk is het resultaat van Martijn Tellinga’s doorlopende interesse in de muzikaliteit van ruimte en situatie en van zijn huidige onderzoek hoe principes van muzikale samenwerking, proces en esthetiek te gebruiken om de gelaagde compositie van installatiewerk mee te benaderen.
Gedurende een 8-daagse event-structuur krijgt ‘presence (Un) presence’ geleidelijk vorm als een doorlopend veranderende, ruimtelijk-visuele dialoog tussen emergente interacties van 5 deelnemende musici die de muzikaliteit van grotendeels stille acties uittesten, en een langzaam groeiende meerkanaals AV-meditatie omtrent muzikaal geheugen, anticipatie en ervaring.
Middels een partituur-gebaseerde benadering van installatie, is het werk gericht op het overhevelen van muzikaal systeem, interpretatie en uitvoering naar deze speculatieve muzikale ruimte, en verkent het in het bijzonder hoe niet-klinkende dragers van verschillende aard een muzikale vorm kunnen uitdrukken door in dialoog te treden met het klinkende, met ‘het muzikale’ en met elkaar. Losgekoppeld van de noodzaak van geluid en luisteren, nodigt ‘presence (Un) presence’ de bezoeker uit om zich te verhouden tot de fundamentele ideëen van muziekcompositie en uitvoering binnen deze gesuggereerde, experimentele setting. Hoe kunnen muzikale ideëen zich als abstracte objecten verplaatsen tussen- en materialiseren middels variabele media en situaties?
De tentoonstelling bij Zone2Source is de eerste presentatie van dit huidige, verkennende hoofdstuk van werk van Martijn Tellinga, waarin muzikaliteit als proces wordt losgekoppeld van muziek als klinkend resultaat. Het project richt zich op het inbeelden en ontwikkelen van een intermedia concept van muzikaliteit dat kan fungeren als een generatief compositorisch middel, in staat om grenzen van materiaal te overschrijden en, uiteindelijk, het voorstel te doen dat muziek gestalte kan krijgen en ervaren kan worden middels transformeerbare media en vormen.
Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het AFK, Amsterdams Fonds voor de Kunst

‘presence (Un) presence’, Martijn Tellinga at Zone2Source

‘presence (Un) presence’, Martijn Tellinga at Zone2Source

‘presence (Un) presence’, Martijn Tellinga

‘presence (Un) presence’, Martijn Tellinga

‘presence (Un) presence’, Martijn Tellinga at Zone2Source

‘presence (Un) presence’, Martijn Tellinga at Zone2Source

‘presence (Un) presence’, Martijn Tellinga at Zone2Source

‘presence (Un) presence’, Martijn Tellinga at Zone2Source

Martijn Tellinga is kunstenaar, componist en incidenteel uitvoerder. Zijn praktijk integreert elementen van het concert, installatie en performance kunst. Vanuit een gereduceerd, formalistisch ogend vocabulair, concentreert zijn werk zich op het verkennen van muzikale principes en methodes om ideeën over ruimte, plaats en proces uit te drukken: hun wederzijdse totstandkoming, contextuele verstrengeling en potentieel als perceptueel, performatief en sociaal medium. Zijn werk omvat een grote verscheidenheid aan conceptuele acties en toevalsmechanismes, waarmee het emergente veld tussen bedoelde en toevallige gebeurtenissen wordt afgetast.  Hij presenteert zijn werk wereldwijd, geeft lezingen en werkt in residentie. 
Met DNK-Amsterdam is hij medeverantwoordelijk voor een langlopende reeks evenementen, concerten en tentoonstellingen. 
www.martijntellinga.nl

‘presence (Un) presence’ by Martijn Tellinga Image: Tao G. Vrhovec Sambolec