proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
September 17 - October 1, 2017
Tentoonstelling

Complex Compound

Robbert van der Horst

Robbert van der Horst, Complex Compound
het Glazen Huis, Amstelpark
17 September tot 1 oktober 2017
Opening Zondag 17 September 14.30 – 17:00 uur
Artist Talk 15:00 uur

complex compound 4

Met Complex Compound realiseert beeldend kunstenaar Robbert van der Horst in het Amstelpark de eerste versie van zijn experiment met interactieve, vluchtige architectuur. Het is een bouwwerk dat bestaat uit een compositie van verplaatsbare architectonische elementen.  Door interactie van de bezoekers kunnen niet alleen nieuwe composities ontstaan maar raken de elementen ook verspreid in het park. Van der Horst positioneert het gebouw als tijdelijk resultaat van sociale interactie en onderzoekt daarmee niet alleen de essentie van het bouwen maar brengt ook haar omgeving in kaart.

In samenwerking met data-strateeg Joost Plattel zijn alle elementen  verbonden met het Internet of Things (LORA) en wordt realtime data verzameld over positie, temperatuur en mate van beweging.  Hiermee ontstaat een dynamische digitale kaart die dient als historisch verslag maar ook richting geeft aan het proces van interactie en nieuwe vormen van gebruik.  U vindt de kaart in het Glazen Huis en op  www.complexcompound.org

Schermafbeelding 2017-08-26 om 13.56.28

Over de kunstenaar:
Robbert van der Horst is beeldend kunstenaar, theatermaker en radio-archeoloog.   Als sinds 2000 maakt hij veelal tijdelijke structuren die onze relatie met het omliggende landschap bevragen.

Zijn belangstelling voor architectuur is geworteld in een langlopend onderzoek naar de wijze waarop wij ons als mensen verbinden met een plek op aarde en hoe kwetsbaar en onzeker die positie plots kan worden. De historische, fysische en sociale context is een belangrijke (maar niet altijd direct zichtbare) laag in zijn werk.

Op 21 september om 20.00 uur geeft Robbert van der Horst een 1-lecture in de Academie voor Bouwkunst.  Meer info en kaarten op https://www.arcam.nl/1-lectures/

Complex Compound wordt financieel ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

Het Glazen Huis