proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
tentoonstelling
May 20 - July 8 2018
Tentoonstelling

Cloud Sequencer 2.0

Ronald van der Meijs


The Cloud Sequencer is een eerste onderzoek naar de mogelijkheden om via natuurlijke elementen een geluid compositie te maken.Deze met zonnepanelen aangestuurde geluidsinstallatie reageert op de intensiteit van de heersende weerscondities. Zowel de zon als de wolken en de wind hebben een directe invloed op het geluid en bepalen zo de compositie van het geluidswerk.
De installatie bestaat uit zeven afzonderlijke units met ieder een grote bas orgelpijp met daaraan een zonnepaneel om een luchtpomp aan te drijven om de orgelpijp te laten klinken. De helderheid van de zon bepaalt het volume van ieder baspijp omdat de luchtpomp alleen werkt als de zon schijnt. Hoe meer zon, hoe hoger het volume van het geluid. Op deze manier vormen voorbij komende wolken een natuurlijke ‘sequencer’ voor de installatie. De samenstelling en het type wolken alsmede de windsnelheid zijn allen bepalend voor de klank. Tevens heeft ieder unit een systeem met een schuifklep om via de wind de toonhoogte te bepalen. Iedere orgelpijp heeft een schuifklep welke door een systeem van katrollen verbonden is aan een draad met een zeil. Wanneer de wind aan de zeilen trekt zal de klep van positie veranderen waardoor de toonhoogte kan variëren.
Cloud Sequencer wordt tijdens de Machine Wilderness tentoonstelling van 20 Mei tot 8 juli op de rand van het dak van het Glazen Huis ten gehore gebracht.

Het Glazen Huis