Spatial Sound Platform
Concerts & Lezingen
Op het kruispunt van kunst, technologie en innovatie wil het Spatial Sound Platform luisteraars betrekken bij het herdefiniëren van hun perceptie van ruimtelijk geluid. Gedurende de hele Biënnale zal het platform te vinden zijn in Zone2Source, een glazen paviljoen in het hart van het Amstelpark. Daar zullen we nadenken over Sonic Acts’ rijke geschiedenis met ruimtelijk geluid door middel van de Listening Room – een programma van meerkanaals luistersessies – maar ook live optredens, workshops en installaties die ons uitnodigen om de belichaamde ervaring van het luisteren te delen.
Het doorlopende programma van twee maanden moedigt bezoekers aan om terug te keren en de verschillende geluidsstukken en concerten opnieuw te bezoeken. Het is bedoeld als een levende tentoonstelling die de manieren waarop we ruimtelijk geluid tentoonstellen, presenteren en ervaren uitdaagt. Of je nu staat, ligt of je lichaam in beweging zet, de tentoonstelling nodigt je uit om in contact te komen met een zich steeds ontwikkelend landschap waar elke auditieve betrokkenheid geheel uniek is.
Performances & gesprekken
Elke donderdagavond zullen live optredens en lezingen verschillende aspecten van het programma contextualiseren.
The Listening Room
Van vrijdag tot en met zondag worden in de Listening Room nieuwe werken uitgevoerd door kunstenaars als Felicity Mangan, KMRU, Slikback, Galen Tipton, Hugo Esquinca en Russell Haswell, en Mint Park. Daarnaast zullen iconische opnames van Annea Lockwood, Hildegard Westerkamp, BJ Nilsen en meer worden opgegraven uit het Sonic Acts archief en verspreid door de octofonische geluidsinstallatie. Sonic Acts is verheugd de geluidsinstallatie Embedded/Embodied van Farzané en Arash Akbari aan te kondigen, die sonische kennis verkent als een dynamisch en evoluerend proces. De installatie zal ook deel uitmaken van de Listening Room ervaring.
De Listening Room in Zone2Source is een contemplatieve geluidstentoonstelling – een plek om te luisteren naar ruimtelijke geluidswerken op een goede ruimtelijke opstelling. Op het indrukwekkende 8.2-kanaals geluidssysteem wordt een reeks werken uit het Sonic Acts archief afgespeeld. Een deel van het programma is samengesteld en uitgevoerd in samenwerking met Ina GRM (Parijs) die een aantal van hun belangrijkste producties presenteert. Deze baanbrekende elektroakoestische muziek is van legendarische componisten en kunstenaars als Luc Ferrari, Iannis Xenakis, Beatriz Ferreyra, Flora Yin Wong en François J. Bonnet.
Daarnaast kunnen luisteraars in 2024 kennismaken met nieuwe composities, gemaakt door Anna Khvyl, Atte Elias Kantonen en Geneva Skeen, ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Sonic Acts. Het Listening Room-project gaat terug tot 2021, toen de organisatie tijdens de Covid-19 pandemie opdracht gaf voor composities van onder andere KMRU, Mint Park en Felicity Mangan. Het was de bedoeling dat de werken verspreid zouden worden in een locatie die geschikt was voor de 1,5 meter afstandsregels, maar toen de lockdown-restricties strenger werden, kon het evenement helaas niet worden gerealiseerd. Sindsdien zijn de werken in het archief gebleven – tot nu. De stukken worden voor het eerst gepresenteerd samen met opnames van belangrijke optredens van Sonic Acts door de jaren heen en verwijzen zowel naar die periode, toen een groot deel van de culturele wereld was gesloten, als naar bombastische momenten in de 30-jarige geschiedenis van Sonic Acts. Deze omvatten optredens van Annea Lockwood, Hildegard Westerkamp, Jana Winderen en vele anderen.
Elke Listening Room sessie verwelkomt een klein publiek voor aandachtig luisteren. We vragen bezoekers om op tijd te komen om een plekje te bemachtigen voor de sessie van hun voorkeur.
Luister Online
Alle meerkanaalswerken en live performances zullen tijdens de Biënnale toegankelijk zijn via ons online Spatial Sound Platform, (her)ontworpen om te streamen via koptelefoons of geluidssystemen met ruimtelijke geluidsmogelijkheden – een experimentele speler die we creëren als onderdeel van dit langetermijnproject.