In twee weekeinden van 15 tot 23 februari 2020 presenteert Irene Fortuyn en Ketter&Co samen de resultaten van één jaar activiteiten die onderdeel zijn van het Tuinbazen project. Tuinbazen is een artistiek onderzoeksproject naar mogelijkheden om parken te beheren als een gezamenlijke tuin.
Programma in Het Glazen Huis
Presentatie en tentoonstelling 15 – 23 februari:
In het Glazen Huis is de voorlopige uitkomst te zien van dit onderzoek naar de mogelijkheden van het park als gemeenschappelijke tuin. Maak bijvoorbeeld kennis met de nieuwe kaart van het Amstelpark met de verhalen van bezoekers, en bekijk een video over hun ‘ideale tuin’ of een van de presentaties waarin de relatie tussen bezoeker en parkverzorger verder wordt uitgediept. Open: Za 15 en zo 16 februari en op vrij 21, za 22 en zo 23 februari van 13:00 – 17:00
Parkdialoog en excursie 15 en 22 februari:
Op de zaterdagen, 15 en 22 februari van 15:00 – 17:00 uur organiseren we een parkdialoog waarin Irene Fortuyn met de deelnemers ingaat op de menselijke relatie met planten en andere soorten. Wil je zelf meedenken en bijdragen aan de toekomst van de Amsterdamse parken kom dan langs!
16:00 verzorgt IVN ecoloog Arend Wakker een excursie langs de bewoners van het park.
Meer over Tuinbazen
Tuinbazen is een meerjarig project waarin de parken van Amsterdam onderzocht en in kaart gebracht worden. Wat is de aard en cultuur van de Amsterdamse parken? Wie gebruikt ze en waarvoor worden ze gebruikt ? En door wie en hoe wordt er voor de parken gezorgd? En hoe zichtbaar is de tuinman/vrouw voor de parkbezoeker? Dit zijn enkele van de vragen die leidend zijn in Tuinbazen.
De centrale figuur in het project is de tuinman/vrouw, de verzorger van de parken die doorgaans weinig contact heeft met de parkgebruiker. Maar ook zit hij/zij zelden aan tafel als er beslissingen over het park genomen moeten worden, al is de tuinbaas degene die er dagelijks zorg voor draagt. Zeker nu steeds meer mensen van jong tot oud geïnteresseerd zijn in duurzaamheid, groen en tuinieren, kunnen we wellicht geheel anders gaan nadenken over de rol van de tuinbaas en de betekenis van de parken voor de stad. Kan de tuinbaas bijvoorbeeld ingezet worden als educator? Hoe kan hij met zijn kennis en passie de spil worden in het activeren van een gemeenschappelijke betrokkenheid, het inspireren van de zorg voor groen en de diversiteit van parken?
Het Amstelpark werd in 2019 een proeftuin van dit onderzoek. De eerste stap was het zichtbaar maken van het onderhoud in het park wat doorgaans weinig inzichtelijk is voor de parkbezoeker. Hoe kan het onderhoud en beheer van het park onder de aandacht gebracht worden? Wat gebeurt er eigenlijk in een park in de verschillende maanden en seizoenen en wie zijn de mensen die er zorg voor dragen?
Ketter&Co streeft ernaar tuinbazen, gebruikers en beleidsmakers nauwer bij elkaar te betrekken om meer horizontale vormen van beheer te vormen, om zo de kwaliteit van de Amsterdamse parken te bevorderden. Dit wordt gedaan door parkonderzoek naar het gebruik van en de zorg voor de parken, naar de kleuren, geuren, materialen, flora en fauna, activiteiten, talen, afval, manier van communiceren en de feesten in het park.
Website Ketter&Co
Tuinbazen wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds vanuit de regeling samenwerking organisatie en kunstenaar
Pictures of the Tuinbazen 2020
The Glass House