proeftuin voor kunst & ecologie
MAP
blog

Waiting Room in dagblad Parool


9 september 2019 – Vandaag verscheen “Soundtrack van beeldloze horror”, een recensie over onze nieuwe   tentoonstelling Waiting RoomMaarten Busser bezocht de tentoonstelling en sprak met de makers.

“Buiten ligt het Amstelpark er rustig bij, maar binnen krijsen de varkens. Je zult ze echter nergens zíén in het glazen huis van expositieruimte Zone2Source. Ze maken namelijk deel uit van het geluidskunstwerk Waiting Room van het Finse duo Gustafsson & Haapoja, oftewel beeldend kunstenaar Terike Haapoja en schrijver Laura Gustafsson. Daarvoor werkten ze samen met sounddesigner en landgenoot Jaakko Autio, die opnamen maakte in het deel van een slachthuis waar de varkens verbleven voordat ze de volgende dag gedood zouden worden.

Met behulp van zestien speakers wordt een overtuigend, ruimtelijk geluidsbeeld neergezet; wanneer er plots een varken hard lawaai begint te maken, draai je automatisch je hoofd die kant op – om vervolgens niets te zien. Waiting Room lijkt behoorlijk op de ongemakkelijke soundtrack […].